luka3d Posted June 14, 2013 Report Posted June 14, 2013 Witam. Podstawowa sprawa przy "cieleniu krów" to zachowanie spokoju. Tylko spokój nas może uratować . Druga sprawa to zdrowy rozsądek a trzecia to doświadczenie. Jeżeli chodzi o maszyny pomagające przy wycieleniu to jest to dobre i pomocne urządzenie o ile nikt nie ciągnie na siłę lub "wbrew" cielącej się krowie. Używam jej praktycznie codziennie i sam ciele krowy oraz jałówki. Niestety każde cielenie jest inne a zachowanie się krów bywa różne. Nie da się tego nauczyć ani z książek ani filmów ani porad z forum. Jest to pomocne ale przyszedł czas kiedy zostałem tylko ja i krowa. I cóż trzeba było stawić temu czoła. od pierwszego porodu minęło już trochę czasu i trochę cielaków. Do tej pory się stresuje praktycznie jak za pierwszym razem. Jeżeli ktoś ma pytania to proszę się odzywać. Pozdrawiam. Quote
pablos Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 zgadzam się z kolegami każdy poród jest inny u mojego sąsiada krowa zamiast cielęcia urodziła jelita do 9 mies należy doliczyć ok tygodnia ja po tym terminie u pierwiastek wywołuję poród co do wycielacza to zrobiłem sam kosztował mnie 50 zł koszt kilku rurek ze złomu kilka razy był naprawdę przydatny pozdro ! Quote
GalaperStrong_pl Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Żeby u każdego krowy cieliły się same to byłby sukces. Niestety w większości przypadków nasza pomoc jest niezbędna,ja nawet z kimś bardziej doświadczonym nie dam rady. Zawsze wzywam weterynarza. Quote
íktorn Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 Napewno jak krowa jest w dobrej kondycji witaminowejŁatwiej po wcieleniu mam kamery w oborze ale i tak mamz 6 wycielen samych najgorzej z jalowicamiMam śle w porodowcce należy sprawdzic ułożenie cielaka po peknieciu pęcherzaJak idzie głową i są nogi jest ok zakładam linie za kopytamiDo tego ma końcu mocny kij i z bratem i sąsiad i ciagniemy Quote
Recommended Posts