Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Podstawowa sprawa przy "cieleniu krów" to zachowanie spokoju. Tylko spokój nas może uratować ;). Druga sprawa to zdrowy rozsądek a trzecia to doświadczenie.

Jeżeli chodzi o maszyny pomagające przy wycieleniu to jest to dobre i pomocne urządzenie o ile nikt nie ciągnie na siłę lub "wbrew" cielącej się krowie. Używam jej praktycznie codziennie i sam ciele krowy oraz jałówki.

Niestety każde cielenie jest inne a zachowanie się krów bywa różne. Nie da się tego nauczyć ani z książek ani filmów ani porad z forum. Jest to pomocne ale przyszedł czas kiedy zostałem tylko ja i krowa. I cóż trzeba było stawić temu czoła. od pierwszego porodu minęło już trochę czasu i trochę cielaków. Do tej pory się stresuje praktycznie jak za pierwszym razem. Jeżeli ktoś ma pytania to proszę się odzywać.

Pozdrawiam.

Posted

zgadzam się z kolegami każdy poród jest inny u mojego sąsiada krowa zamiast cielęcia urodziła jelita do 9 mies

należy doliczyć ok tygodnia ja po tym terminie u pierwiastek wywołuję poród co do wycielacza to zrobiłem sam

kosztował mnie 50 zł koszt kilku rurek ze złomu kilka razy był naprawdę przydatny pozdro !

• 2 weeks later...
Posted

Napewno jak krowa jest w dobrej kondycji witaminowej

Łatwiej po wcieleniu mam kamery w oborze ale i tak mam

z 6 wycielen samych najgorzej z jalowicami

Mam śle w porodowcce należy sprawdzic ułożenie cielaka po peknieciu pęcherza

Jak idzie głową i są nogi jest ok zakładam linie za kopytami

Do tego ma końcu mocny kij i z bratem i sąsiad i ciagniemy