Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ursus aktualnie bardzo się promuje, widac to było na targach AgroShow na których miałem okazje być, na innych pewnie jest podobnie. Rozmaiwałem na stoisku z obsługa. Mają zupełnie nową linię ciągników, raczej stawiają na traktory tańsze i mało skomplikowane.

Ale moje pytanie i wątpliwości. Ile ten ursus ma wspólnego ze starymi ursusami. Jakiś czas temu dało sie usłyszeć że ktoś kupił samą markę "ursus" cena bodajże kilka milionów złotych.

Śmię twierdzić że te ciągniki nie mają nic wspólnego z naszą Polska tradycją i dorobkiem technologicznym. Czy Wiecie jak to naprawde jest?

ursus.jpg

Posted
Stary Ursus miał jedną zasadniczą przewagę nad obecnymi - był zaprojektowany w całości i wyprodukowany w fabryce od najmniejszej śrubki. Może dzisiaj stary Ursus jest już przeżytkiem jak niektórzy twierdzą, ale tej cechy nie mają współczesne Ursusy, zresztą prawie wszystkie ciągniki. Tej cechy mi brakuje i dlatego ja nie powiem o starym Ursusie przeżytek. Obecnie ciągniki są składane z części i podzespołów "no name" na których nawet Chińczycy nie mają odwagi napisać "made in china". Silniki, skrzynie biegów, elementy hydrauliki są tzw. ogólnego przeznaczenia, nie dostosowane do specyfiki ciągnika rolniczego. Najczęściej jest to tzw. serwis, czyli w założeniu słabszy element. Powiem tak jeżeli maszyna może wykonać na jakiejś matrycy np 2000 elementów o poprawnej jakości (matryca się zużywa i każdy następny jest gorszy od poprzedniego) to pierwsze, powiedzmy 1500 idzie na taśmę montażową, 500 trafia do serwisu autoryzowanego, a od 2001 egzemplarza aż matryca się rozpadnie trafia jako tzw. "serwis no name". Tak produkuje się nie tylko ciągniki, samochody, ale i np. szwajcarskie zegarki i wszystkie podróbki.
Posted
Co do miejsca produkcji to nie wierze że cokolwiek jest produkowane w Polsce. Ale dotyczy to wsyztkich innych traktorów. Właścicielem Ursusa jest Polmot czyli teoretycznie polski kapitał, ale mówią że kapitał nie ma ojca :) czyli nic nie wiadomo. Ale może ktoś ma nowego ursusa i pochwali się opinią.
Posted
jesli chodzi o kolege to dobrze slyszal jak ktos z bliska widzial takiego ursusa to tylko naklejki i maska moze jest polska bo reszta to HATAT produkcji tureckiej jeszcze jak kupic z orginalnym silnikiem fergusona czy iveko bodajrze to pol biedy widzialem tez jak one sie nazywaly Prokmar prawdopodobne takie chinskie traktory szajs choc silnik fergusona to papa i szkrzynia oraz rozrusznik chinskie wiec szkoda kasy fakt z 2 czy 4 latka to pochodzi ale co dalej jakies 20 km ode mnie gosc kupil taki traktorek poczatkowo czul sie urazony jak ktos mu powiedzial ze to szajs bo jako nowe wygladalo w mniarw fajnie za te nieduze pieniadze naped na 4 kola w mniare normalna kabina niestety od papy wtryskowej sie zaczelo i szkrzynia potem silnik no i koles po 3 latach sie zalamal bo jak nawet chcial to cos sprzedac to kupcy dawali 15tys a dal prawie 4 razy tyle za chinszczyzne widzialem takiego ursusika na targach i powiem tyle ze prez pare lat nie powina byc klopotow ale nie wiem co po 10 latkach pracy takiej maszyny bedzie dalej jak wiadomo nasze ursusy nie byly wypasione ale co 12 lat kapitalka i jezdziles dalej a remat byl prosty i w mniare tani