Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam muszę kupić łącznik centralny do ciągnika i nie wiem jaki wybrać. Na rynku jest wiele modeli proste cięgła gwintowane z otworami kulowymi, hakowe jak również z hydrauliczną regulacją. Łącznik ma współpracować z ciągnikiem o mocy 120 km.
Posted
Sam ostatnio kupowałem i zdecydowałem się na zakup łączika centralnego z CBM-em z jednej strony. Czyli po stronie ciągnika zwykły sworzeń z kulką na stałe, a od strony maszyny zatrzask CBM. Kat 3 oczywiście bo 120 koni to mocny ciągnik. Zapłaciłem 370zł w internecie. Ale mam jedną maszynę - taki zasobnik do paszy. Przydałoby się mozliwość regulacji pochyłu. Nie wiem jak te hydrauliczne łaczniki działają ale napewno idea jest bardzo ciekawa.
Posted
I jak ci się sprawuje ten łącznik? nie miałeś żadnych awarii? jakiś czas temu kupiłem Kat 2 do mniejszego ciągnika w sklepie to po pewnym czasie musiałem dokonać kilku modyfikacji spawarką. Obawiam się że z tym może być tak samo. A co sadzicie o hydraulicznych? warto tyle kasy wyłożyć na taki łącznik i do tego zając w ciągniku dwa przyłącza? Jaką długość łącznika wybrać?
Posted
Ten łącznik hydrauliczny to świetna rzecz, ale jest szczypta dziegciu w beczce miodu. Rozdzielacz ciągnika nie może puszczać ani kropli oleju. Inaczej cała radość i wygoda pryska. Trwałość też nie jest imponująca, podobnie jak rzymskich.
Posted
Bardzo dobrze się sprawuje. Jak często zmieniasz maszyny to cbm jest fajną rzeczą. Trzeba tylko kupic do każdej maszyny kulkę tedy tylko "cyk" i zapięty lub rozpięty. Nawet jak do małego ciągnika to warto kupić kat 3 bo po prostu norma wymaga lepsze wykonanie. Różnica w cenie nie jest aż taka duża.