boluslaw123 Posted October 9, 2012 Report Posted October 9, 2012 W 2000 roku rodzice notarialnie przekazali mi gospodarstwo rolne. W treści aktu nie ma żadnej wzmianki o spłacie mojego rodzeństwa. Czy w takim przypadku, po takim czasie należy się im spłata? Nadmieniam, że rodzice żyją i mieszkamy razem. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 9, 2012 Report Posted October 9, 2012 Rodzice mają prawo zapisać komu chcą i co chcą. Spłacał nie będziesz ani teraz ani w przyszłości. Quote
rolnik1500 Posted October 9, 2012 Report Posted October 9, 2012 Chyba nie jest tak lekko. Jest cos takiego jak zachowek. Nie znam dokładnie zasad ale u mojego sąsiada było podobnie. Jak rodzeństwo udowodni że kiedys pracowało w gospodarstwie i mieli wpływ na jego rozwój to sąd przyzna im zachowek. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 9, 2012 Report Posted October 9, 2012 Zachowek występuje tylko i wyłącznie przy zapisie testamentowym. Tu testamentu nie było bo rodzice żyją. Nawet gdyby zapisali to co mają dzisiaj testamentem to gospodarstwo zapisane aktem notarialnym bez względu czy darowizną czy inną formą nie weszłoby do zachowku. Quote
Jan-ros77 Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 Ja kojarzę ze wszystko idzie ustawowo i prawo do zachowku mają najbliżsi krewni (odliczajac darwoizny). w gre wchodzi okres do 5 lat po smierci rodziców. ogolnie proponuje udac sie do jakiegos radcy prawnego, który napewno lepiej to przedstawi, ewentualnie szukaj jakis portali prawnych. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 Zachowek powstaje w chwili śmierci i jest długiem spadkowym. Jeżeli rodzice żyją to nie ma co mówić o zachowku. Jeżeli spadek po nich się otworzy to do masy będzie należało to co mieli w chwili śmierci. Darowane gospodarstwo może (nie musi) być zaliczone do schedy spadkowej, ale to już inna bajka. Darowizna nigdy nie może być wliczana do zachowku bo w chwili otwarcia spadku nie wchodziła do masy spadkowej.Art. 991. kodeksu cywilnego rozwiewa wszelkie wątpliwości w tej kwestii.§ 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek). Quote
Recommended Posts