Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zanosi się na trudną sytuację na rynku ziemniaków. W następnych latach ta sytuacja się nie poprawi. Takie wnioski wyciągam z dostępnych materiałów. Jesteśmy dużym importerem skrobi, a nawet kwota skrobiowa (zaledwie 145 tys. ton rocznie) nie jest wykorzystywana. Również jako kraj jesteśmy dużym importerem spirytusu. Ceny ziemniaków są bardzo niskie.

www_senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/1702o.pdf

Posted
Niestety, masz rację Przemek. Co gorsza z tej informacji wynika, że w przyszłości będzie tylko gorzej. Spirytus produkuje się głównie z kukurydzy i żyta, a w dodatku mniej niż 70% krajowego zużycia pochodzi z krajowej produkcji. A wywar był doskonałą paszą bogatą w lizynę. Byłem w zeszłym roku na na naradzie z gorzelnikami i zapytałem co spowodowało krach produkcji spirytusu. Jednomyślnie odpowiedzieli, że przepisy dotyczące ochrony środowiska, odrębne dla ziemniaków, o wiele bardziej rygorystyczne niż w innych krajach UE. Sprawdziłem te przepisy i mają rację. W moim powiecie było 26 gorzelni przerabiających ziemniaki na spirytus. W moim powiecie niema ani jednej gorzelni przerabiającej ziemniaki na spirytus.
Posted
Dokładnie, koledzy ;) przepisy same wykańczają rodzime produkcje ;) ale to nie tylko ziemniak został ich ofiarą, pomyślmy o buraku cukrowym, ja jak pamiętam to każdy posiadał limit i był plantatorem buraka a teraz ? można jeszcze długo wymieniać działy który padły ofiarą przepisów i błędnych decyzji polityków, a nikt inny na tym nie cierpi jak tylko producenci...