Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam ja z takim dziwnym pytaniem do was ponieważ mam jeszcze 17 lat i myślę już o gospodarce i posiadam nawet 1 pole ale małe bo ma tylko 80 arów i pisze do was do doświadczonych rolników czy to się opłaca czy trudne no po prostu chciał bym się dowiedzieć różnych rzeczy. Ponieważ napisałem do was bo gdy ktoś się mnie pyta co będę robił po szkole to mówię im że chciał bym byś po prostu rolnikiem mieć pola uprawiać je i wogule a oni mi odpowiadają żebym sobie dał spokój bo to jest męczące nie opłaca się i wogóle ale ja to po prostu lubię i raczej zdania nie zmienię dlatego napisałem do was bo chciał bym dowiedzieć się co wy myślicie o tym proszę o odpowiedzi z góry Dziękuje
Posted

Generalnie prognozy gospodarcze dotyczące żywności są alarmujące. Według Światowej Organizacji do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa - produkcja żywności do 2050 roku musi wzrosnąć o 70%, inaczej ludzkości grozi głód. Z najnowszych analiz zleconych przez rząd brytyjski wynika, że już w ciągu najbliższych 20 lat produkcja żywności musi się zwiększyć o 40%. Sekretarz generalny ONZ twierdzi, że światowa produkcja żywności musi wzrosnąć o 50% do 2030 roku, by zaspokoić zapotrzebowanie ludzkości. Te dane na pewno otwierają wielkie perspektywy przed zawodem rolnika. Jednak są i ciemne strony. Zerknij na temat dopłat na lata 2014-2020 http://www.rolnik-forum.pl/Thread-dop%C5%82aty-2014-2020?pid=14915#pid14915. Jeżeli nie będzie w tej dziedzinie jedności rolnictwo w Polsce niema szans przetrwania, a jak widzisz z wpisów tej jedności niema. Jestem rolnikiem od kilkudziesięciu lat i całe dorosłe życie poświęciłem pracy na rzecz rolników, głównie związkowej. Jeżeli nie będzie jednolitego stanowiska polskich rolników wobec żywotnych kwestii dotyczących przyszłości rolnictwa, jeżeli ci co za to rolnictwo odpowiadają i związki zawodowe nie "poczują na plecach oddechu" to trudno dostrzec przyszłości w tym zawodzie.

Posted

Cieszę się że Cię nie przestraszyłem. Przepraszam za ten test ale teraz wiem że będzie z Ciebie prawdziwy rolnik! Na PROW 2007-2013 już się nie załapiesz. Nie są znane jeszcze warunki PROW na lata 2014-2020, chociaż są już pewne przymiarki i dokumenty trafiły do Parlamentu Europejskiego i parlamentów krajowych (COM(2011)625). Wszystko wskazuje, że "młody rolnik zostanie przeniesiony z filaru II (PROW) do I (dopłaty). To już raczej pewne. Ja miałem okazję 8 maja powalczyć z niesprawiedliwością w stosunku do polskich rolników zawartą w tym dokumencie i wygrałem. Szkoda, że wtedy byłem sam. Teraz wszystko w rękach Parlamentu Europejskiego. W PE widzę to w ciemnych barwach, bo tylko frakcja konserwatystów jest za wprowadzeniem równych dopłat. Im mniej pieniędzy będzie na dopłaty tym mniejsze wsparcie będzie dla "młodych rolników". Ale im więcej będzie takich jak Ty tym szanse większe na wyrównanie dopłat. O szczegółach będę na bieżąco informował w miarę ich napływu.

Pozdrawiam Ciebie i wszystkich forumowiczów.

Posted
Podstawa już jest - lubisz to... a reszta przyjdzie sama. Dobrze by było jakbyś podpatrzył u dużych rolników jak to jest - zobacz na topagrar.pl - praktyki u mistrzów.
Posted
Zmiany będą na pewno w dążeniu do mojego celu czyli rolnictwo tylko teraz muszą dążyć do powiększania no i doskonałej pracy by to dobrze robić
  • 2 weeks later...
Posted
Raczej chodzi o ideę powiększania gospodarstw większych kosztem gospodarstw mniejszych. Jedna stawka w płatnościch - nie do rodzaju uprawy - a do powierzchni. Z pewnością nie kosztem dopłat bezpośrednich.
Posted
Jest zasada taka że wszyscy na forum są na ty, ale jeżeli Szanowny Pan jest pod tym względem bardziej delikatny to bardzo przepraszam Szanownego Pana. Szanowny Panie, WPR jest wprowadzany w życie rozporządzeniami Rady UE. Szanowny Panie, z propozycji legislacyjnych wszystkich krajów (polska propozycja to dokument o roboczej nazwie WPR2020) i wielu i8nnych (np. tzw "Konkluzja prezydencji węgierskiej) tworzony jest przez KE dokument legislacyjny, w tym przypadku COM(2011) 625. Ten dokument jest opiniowany przez rządy i KSUE parlamentów narodowych (np. opinia KSUE Senatu PR druk nr E14). Następnie dokument trafia do PE, a konkretnie do Komisji Rolnictwa, która opracowuje poprawki (jest ich obecnie ok. 8000, z tym że poprawki dotyczą dokumentów COM(1011) o numerach od 625 do 631). Ten dokument w listopadzie (wg informacji które posiadam) trafi do PE. Następnie znowu trafi do KSUE parlamentów narodowych, i po zaopiniowaniu (opinia może być pozytywna, negatywna lub dokument jest sprzeczny z zasadą pomocniczości). Wtedy dopiero Rada UE wydaje rozporządzenie, a KE tzw. akty delegowane. Zatem dokument WPR2020, o którym Szanowny Pan pisze to już nieaktualna propozycja, Wydaje mi się, że Szanowny Pan doskonale zna proces legislacyjny w UE, jednak stara się wprowadzić w błąd forumowiczów. Jeszcze raz przepraszam Wielce Szanownego Pana że nie użyłem słowa "Pan".
  • 2 months later...
Posted
Nie jestem zwolennikiem takiego czegoś ale jak trzeba to trzeba ;-). Sam ostatnio miałem nieprzyjemność z jednym użytkownikiem więc wiem jak jest ;-). Pozdrawiam!
  • 2 weeks later...
Posted
Dokładnie jesteśmy w sieci, a tu każdy jest anonimowy i nie istotne ile ma lat jak się nazywa czym sie zajmuje jest równy z innymi więc może zwracać się na "Ty" ,a jak ktoś tego nie ogarnia to niech lepiej komputera się nie dotyka ;)
  • 4 weeks later...