Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zajmuje się rejestracją gospodarstw rolnych w zachodniej i centralnej Ukrainie.

Jak uważacie dlaczego Polscy rolnicy stanowią najmniejszą grupę inwestującą w Ukraińskie czarnoziemy?

Do tej pory rejestrowałem gospodarstwa dla Rosjan, Anglików, Szwedów, a Polskie tylko trzy gospodarstwa.

Posted
Powodów jest kilka. Zacznijmy od samego początku. Wobec wielu prognoz o zbliżającym się krachu na rynku żywnościowym wielu bogatych ludzi na świecie inwestuje w ziemię rolną za granicą, głównie w Afryce. Najbardziej znani z tego na świecie są Hindusi. Oczywiście inwestycje takie obarczone są dużym ryzykiem zależnym od kraju pochodzenia inwestującego. Dotyczy to wszystkich inwestycji. Im państwo potrafi lepiej upomnieć się o swoich obywateli za granicą i o ich inwestycje tym chętniej obywatele tego kraju inwestują za granicą. Ruszyć Szweda, Brytyjczyka, Rosjanina czy Estończyka za ich granicą to samobójstwo. A chyba sami widzimy jak sprawnie nasze państwo upomina się o swoich obywateli którym za granicą dzieje się krzywda. Polacy nawet rzadko inwestują w innych krajach UE, a przecież są obywatelami UE. Na to nakładają się duże możliwości inwestowania w ziemię w Polsce w związku z planami rządu dotyczącymi wysprzedania zasobów ANR łącznie z tzw. spółkami strategicznymi i brak tradycji inwestowania w ziemię. Nasi rolnicy za to znacznie częściej niż inni zawierają spółki z osobami fizycznymi i podmiotami na Ukrainie dotyczącymi zagospodarowania i upraw wymagających dużej wiedzy i doświadczenia (jak np. sadownictwo). Nie bez znaczenia są kwestie historyczne i niechęć ze strony wielu Ukraińców, z którą spotykają się tam Polacy.
Posted

Witam to ciekawy i mądry argument, jednak moje 12 - letnie doświadczenie w Ukrainie pokazuje że jednak można nawet bez wsparcia rodzimego Państwa.

Ma pan racje że rządy innych państw bardziej dbają o swoich obywateli, jednakże Ukraina to nie Afryka, a ta pierwsza bardzo się zmieniła zwłaszcza w ostatnich latach i tu można robić dobry interes zwłaszcza w rolnictwie.

I są też ulgi dla małych rolników, to nadal nie widzę przyczyn na nie.

Mam świetne lokalizacje za śmieszne pieniądze i aż szkoda to wydawać, ale niestety nie można stać w miejscu.

Bardzo dziękuję za ciekawą i pouczającą wypowiedz. Pozdrawiam Grzegorz Bajster

Posted

Oczywiście że ma Pan rację, Ukraina to nie Afryka. Tak uważa nie tylko Pan i ja ale i Hindusi nabywający ziemię w Afryce, nie w celach produkcyjnych ale jako lokata kapitału. Jeżeli ktoś chce inwestować w produkcję rolną to kupuje ziemię w Brazylii (a właściwie dżunglę i ją wypala), jak to robią Niemcy. A ci bardziej zapobiegliwi to zrobili np tak: kupili w Polsce cukrownię następnie wzięli pieniądze za zlikwidowanie produkcji cukru i z tymi pieniędzmi pojechali do Brazylii, tam wybudowali cukrownie i sprzedają Polsce cukier po ustalonych przez KE "minimalnych gwarantowanych cenach cukru z importu(!)". Alę muszę przyznać, że oferta jest ciekawa i dobrze że coś się rusza. W Polsce od wejścia do UE ubyło 2 mln ha użytków rolnych a w surowcach rolniczych nie jesteśmy już samowystarczalni.

Pozdrawiam!

Posted

Niestety tak nas wykończyli kiedy ówczesny rząd zezwolił na patologiczną prywatyzacje bez zabezpieczeń i gwarancji.

Jedna z Polskich firm z branży cukrowej w zeszłym roku zakupiła cukrownie w Czerwonogradzie (zach. Ukraina) i pracują. A niemcy i inni np Francuskie zakłady rur żeliwnych, w swoim czasie prywatyzowali w Łodzi jeden z największych zakładów tego typu w europie środ-wsch. i co, i tak jak pan powiedział rozwalili i teraz nam sprzedają swój towar. No cóż co mamy to mamy.

Ja mam jeszcze kilka fajnych gospodarstw w zach Ukrainie niedaleko Lwowa, ale Głowy Rejonowych Rad z tych okręgów wręcz mnie prosili "znajdź nam pan rolnika z Polski, bo o ile Anglicy i Szwedzi nie są tacy źli to Rosjanie...."

A ja niestety nie mam kogo im zaproponować. A możliwości są ogromne, przyjmą nas tam z otwartymi rękami, i są gotowi pomóc.

Pozdrawiam GB

Posted

Uwaga!!!

2 października, na posiedzeniu plenarnym Najwyższa Rada Ukrainy uchwaliła w drugim czytaniu projekt "O wniesieniu zmian do Kodeksu Ziemnego Ukrainy". Pozwalają one zagranicznym obywatelom i firmom z zagranicznym kapitałem kupować ziemię "nierolniczego przeznaczenia".

Zmiany zostaną wniesione do art 82 Kodeksu Ziemnego Ukrainy.

Obcokrajowcy będą mogli kupować ziemię " w granicach miast i wsi, a jeśli kupią na niej nieruchomość to ziemię kupią nawet poza granicami miast i wsi".

• 4 weeks later...
Posted

Uwaga!!!

2 października' date=' na posiedzeniu plenarnym Najwyższa Rada Ukrainy uchwaliła w drugim czytaniu projekt "O wniesieniu zmian do Kodeksu Ziemnego Ukrainy". Pozwalają one zagranicznym obywatelom i firmom z zagranicznym kapitałem kupować ziemię "nierolniczego przeznaczenia".

Obcokrajowcy będą mogli kupować ziemię " w granicach miast i wsi, a jeśli kupią na niej nieruchomość to ziemię kupią nawet poza granicami miast i wsi".

[/quote']

Witam serdecznie. Jestem zainteresowany Pana ogłoszeniem, proszę o kontakt.

Posted

Uwaga!!!

2 października' date=' na posiedzeniu plenarnym Najwyższa Rada Ukrainy uchwaliła w drugim czytaniu projekt "O wniesieniu zmian do Kodeksu Ziemnego Ukrainy". Pozwalają one zagranicznym obywatelom i firmom z zagranicznym kapitałem kupować ziemię "nierolniczego przeznaczenia".

[/quote']

Witam chciałbym kupic ziemie na ukrainie proszę o kontakt pozdrawiam

Posted

Niestety tak nas wykończyli kiedy ówczesny rząd zezwolił na patologiczną prywatyzacje bez zabezpieczeń i gwarancji.

Jedna z Polskich firm z branży cukrowej w zeszłym roku zakupiła cukrownie w Czerwonogradzie (zach. Ukraina) i pracują. A niemcy i inni np Francuskie zakłady rur żeliwnych' date=' w swoim czasie prywatyzowali w Łodzi jeden z największych zakładów tego typu w europie środ-wsch. i co, i tak jak pan powiedział rozwalili i teraz nam sprzedają swój towar. No cóż co mamy to mamy.

Ja mam jeszcze kilka fajnych gospodarstw w zach Ukrainie niedaleko Lwowa, ale Głowy Rejonowych Rad z tych okręgów wręcz mnie prosili "znajdź nam pan rolnika z Polski, bo o ile Anglicy i Szwedzi nie są tacy źli to Rosjanie...."

A ja niestety nie mam kogo im zaproponować. A możliwości są ogromne, przyjmą nas tam z otwartymi rękami, i są gotowi pomóc.

Pozdrawiam GB

[/quote']

Witam jestem zainteresowany taka ziemia kolo lwowa moze Pan napisac cos wiecej ile i za ile na jakich warunkach itd

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich. Zgodnie z nową ustawą od nowego roku zmieniają się zasady rejestracji umów dzierżawy ziemi rolnej w Ukrainie, wiąże się z tym również wzrost opłat rejestracyjnych.

Jest dostępnych jeszcze kilka gospodarstw, ale zainteresowanie zwłaszcza ze strony Rosjan jest duże.

W sprawie gospodarstw proszę się kontaktować do końca tygodnia na nr +380674641803

• 2 years later...
Posted

Dzień dobry.

Jest kilka gospodarstw większych (500 do 1500 ha) w Peremyszlańskim rejonie 30-40 km od Lwowa na południe.

Wszystkie propozycje składają się z dwóch elementów:

1. Majątek trwały obiekty i ziemia (własność prywatna),

2. Ziemia orna w dzierżawie na czas określony. 

Ph ziemi w Peremyszlańskim rejonie sprawdzona i wacha się od 5,7 do 7,4.

Przy samej granicy jest jeszcze kilka mniejszych gospodarstw rolnych (200 do 500 ha) w Żołkiwskim rejonie  ( 15-30 km od granicy).

Przejście graniczne hrebenne-rawa ruska. Minimalny okres dzierżawy ziemi to 7 lat maksymalny 49. Możliwość zagwarantowania w umowie prawa pierwokupu.

W załączniku kilka foto.

Dodatkowe informacje kontakt na nr tel. +380674641803

Pozdrawiam GB

• 4 weeks later...
Posted

Propozycja

Bardzo ładne gospodarstwo ziemia w jednym kawałku dookoła dwóch sąsiadujących wiosek.

Gospodarstwo jest w pełni wyposażone sprzętowo. Sprzęt jest w pełni nowy zachodni.

Firma posiada dwie suszarnie do zboża po 120 ton. suszarnie są opalane drewnem które jest powszechnie dostępne i bardzo tanie.

Cena to 1 400 000 Euro.

Ziemia jest już w większości zasiana. 

Do gospodarstwa należy również jezioro.

Fotografie wyślę zainteresowanym na email

Posted

he, he ale to poza unią..... A powierzchnia za taką kasę to istotna nie jest.... Ile bierze ochrona za nie spalenie, a ile za oddychanie...

Jak by mi ktoś dopłacał taką czy większą kasę nie zdecydowałbym się na życie wśród ukraińców na ukrainie. Cza być bogatym samobójcą !!!!

Posted

he, he ale to poza unią..... A powierzchnia za taką kasę to istotna nie jest.... Ile bierze ochrona za nie spalenie, a ile za oddychanie...

Jak by mi ktoś dopłacał taką czy większą kasę nie zdecydowałbym się na życie wśród ukraińców na ukrainie. Cza być bogatym samobójcą !!!!

Podaj przyjacielu choćby jeden przykład, bo ja takiej bzdury już dawno nie słyszałem i nie słyszeli polscy rolnicy jacy tam pracują i tu pozwolę sobie podać kilka przykładów.

Takiej bzdury nie słyszeli: Zygmunt Lampka z Cmielnickiego, a ma ponad 9000 ha i pracuje tam ponad 10 lat, Tadeusz Olewnik, spółka Danosza której włascicielem jest Poldanor z Kościerzyny, Grzegorz Kobeluch z pod Opola,  a pracuje niedaleko Lwowa i wielu innych jacy przyjechali pracować a nie kombinować,  i wielu innych.

Sam jestem tam od ponad 15 lat organizuje i pomagam uruchamiać Polskie i nie tylko Polskie inwestycje. Obecnie rejestrujemy kilka Polskich gospodarstw rolnych, blisko Lwowa i nie miałem problemu z administracją z urzędnikami, czy ludźmi na miejscu. Wszyscy bardzo chętnie nas przyjmują jako inwestorów i wręcz pomagają aby początek nie był zbyt ciężki. 

Dlatego drogi kolego Vademecum jak nie masz pojęcia to nie opowiadaj głupot. Pozdrawiam.

Posted

10 lat handlowałem z ukraińcami i ruskimi i wielu moich kolegów zniknęło bez śladu jak tylko pojawiały się pieniądze, pożary, okupy, i terror, także znam ten teren bdb. Jeszcze mój brat tam coś próbuje, ale ja już nigdy !!! Dodam, że zjeździłem pół byłego zssr, od za chodu po wschud i północy po południe, nawet jak były regionalne wojny można było zarobić ale i stracić życie. Namówiłem po sąsiedzku gościa na tartak, akurat po polskiej stronie i po roku wszystko się spaliło bo niechciał płacić bandziorom, a on znikną bez śladu, Nagrałem sprzęt z Austri do zbudowania przetwórni pod lwowem, problemy i ponad 100 tyś usd strat. Ty chcesz twierdzić, że nie wiem ???? Zbudowałm tu w polsce małe gosp. z tego co mi zostało i cieszę się nim ..... Straciłem bardzo dużo, również ludzi....

Lata 90-te....

Posted

Propozycja

Bardzo ładne gospodarstwo ziemia w jednym kawałku dookoła dwóch sąsiadujących wiosek.

Gospodarstwo jest w pełni wyposażone sprzętowo. Sprzęt jest w pełni nowy zachodni.

Firma posiada dwie suszarnie do zboża po 120 ton. suszarnie są opalane drewnem które jest powszechnie dostępne i bardzo tanie.

Cena to 1 400 000 Euro.

Ziemia jest już w większości zasiana. 

Do gospodarstwa należy również jezioro.

Fotografie wyślę zainteresowanym na email

PROPOZYCJA NIEAKTUALNA!!!!

Posted

10 lat handlowałem z ukraińcami i ruskimi i wielu moich kolegów zniknęło bez śladu jak tylko pojawiały się pieniądze, pożary, okupy, i terror, także znam ten teren bdb. Jeszcze mój brat tam coś próbuje, ale ja już nigdy !!! Dodam, że zjeździłem pół byłego zssr, od za chodu po wschud i północy po południe, nawet jak były regionalne wojny można było zarobić ale i stracić życie. Namówiłem po sąsiedzku gościa na tartak, akurat po polskiej stronie i po roku wszystko się spaliło bo niechciał płacić bandziorom, a on znikną bez śladu, Nagrałem sprzęt z Austri do zbudowania przetwórni pod lwowem, problemy i ponad 100 tyś usd strat. Ty chcesz twierdzić, że nie wiem ???? Zbudowałm tu w polsce małe gosp. z tego co mi zostało i cieszę się nim ..... Straciłem bardzo dużo, również ludzi....

Lata 90-te....

Nie ty po pierwsze. Po drugie ja podałem namacalne przykłady nie uciekając się do opowieści sprzed kilkudziesięciu lat gdzie i w Polsce było nie ciekawie. Nie zamierzam się z panem licytować na przykłady, ale powiem tak jeśli ktoś idzie robić niesprawdzony biznes w nieznanym miejscu i nie sprawdza ludzi to sam sobie jest winien. My organizujemy bezpieczne inwestycje, sprawdzamy kontrahentów, wiarygodność partnerów i pomagamy prawnie przy prowadzeniu biznesu. Działamy na terenie zachodniej i centralnej Ukrainy bo ten region znamy. Nie należy generalizować, a jak coś się robi to trzeba  wszystko dobrze sprawdzić.

Posted
Jeśli ktoś mnie zapyta zawsze powiem to samo, i zawsze odradze biznes na wschodzie !!!! Dodam, że rodzina mojej żony miała majątki ziemskie na dawnych terenach polski na południe od lwowa, zdołali uciec tylko dzięki pomocy pracującym tam ukraińcom, którzy odwdzięczyli się za dobre traktowanie. Matka teściowej opowiadała, że żal jej było tylko koni.... Teściowa prowadzi towarzystwo lwowiaków w krakowie.... W razie jakiś zamieszek politycznych różnie może być.......
Posted

Witam

Jeżeli miałbym do zainwestowania 1 400 000 Euro to nie potrzebuję inwestować na Ukrainie gdzie sytuacja jest mocno niestabilna i niepewna. Przy takiej kwocie ,to w Polsce jestem w stanie rozwinąć świetny a już na pewno zdecydowanie bezpieczniejszy interes.

• 2 years later...
Posted

Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską

Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym

1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy

2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry

3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2

4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2

działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.

i to kosztuje 60 000 $.

Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.

cena rejstracji to 300-350 $ za ha.

Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.

Pozdrawiam

Grzegorz Bajster

+380674641803

Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

post-1773-0-01958300-1531832038_thumb.jpeg

post-1773-0-47149900-1531832088_thumb.jpeg

Posted

działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.

i to kosztuje 60 000 $.

Pozdrawiam

Grzegorz Bajster

+380674641803

Posted

i to kosztuje 60 000 $.

Pozdrawiam

Grzegorz Bajster

+380674641803

Więcej info na email

post-1773-0-65241400-1531835546_thumb.jpeg

Posted

Zwróćcie uwagę na zdjęcie. Widać tam sporych rozmiarów torfowisko. Oczyszczasz i masz za darmo niezłe jeziorko. Ziemię zaznaczoną na mapce rejstrujemy do gospodarstwa.

post-1773-0-33204400-1531984528_thumb.jpg