Jump to content

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie mam problem ze swoim siewnikiem. Jest to Poznaniak, nie wiem tylko jaki model. Nie ma żadnej tabliczki. Od kupującego dostałem kartkę z nastawami przekładni do Poznaniaka 5, ale się nie zgadzają. Po czym poznam jaki to jest model, mają jakieś cechy szczególne? Może jak wrzucę zdjęcia to znajdzie się jakiś znawca? Potrzebuję dobrać odpowiednie przełożenie wysiewu zboża, bo jak na razie to wszystko jest orientacyjnie.

Mam też tą tabelę nastaw do Poznaniaka 5 więc mogę komuś podesłać jak ktoś potrzebuje.

Posted
dokładnie koledzy ;D mam taką tabele w domu i wszystko sie zgadza, trzeba uważać na te tabele bo wiem że są one różne, nie wiem skąd wynika ta różnica bo powinny do tego typu byc takie same ;) tak czy tak ta jest dobra ;) pozdrawiam
  • 2 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Koledzy pożyczyłem poznaniaka nie używanego z 10 lat. Na tabliczce dobrze widoczny jest aby rok produkcji 1978 i mniej widoczny typ 043 albo c43, natomiast nigdzie nie widzę symbolu S. Regulacja ABC 1-6. Czy to może byc poznaniak II?

Posted

da się zasiać i łubin i seradele normalnymi kółkami do zbóż,ja tak ustawię poznaniaka że seradeli wysiewam 25kg/ha-pozdrawiam,jutro mogę napisać jak ustawić bo mam zapisane w traktorze ale dziś już noc.

Posted

A orientujesz się czy da się nim zasiać łubin i seradelę tymi kółkami do zbóż?

Bez problemu zasiejesz i seradelę i łubin żółty czy wąskolistny. Łubin biały raczej nie. Nie pamiętam ustawień, ale łubin podobnie jak pszenica lub żyto leci więc odpowiednio zmniejsz. Seradela zupełnie nie pamiętam, ale nie zmieniałem kółek.

Ja mam siewnik z 1977 roku i jest to Poznaniak II S043. Na tabliczce jest bite 043 a "S" jest napisane farbą więc może zlazło.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

jeśli chodzi o seradelę to ustawiasz siewnik na zmniejszony wysiew i na B3 -u mnie wysiewa 25kg/ha ,b-4 30/ha,ale najlepiej do pewności zrób próbę kręconą,natomiast łubinu ja nie sieję to nie wiem ale myślę że na normalny wysiew i na C1 przy zamkniętej co drugiej dziurze będzie ok. ,bo brat mi mówił że zamyka co drugi otwór i jest ok. ale też można zrobić próbę kręconą,19 x kołem tj,na 1 ar natomiast 16 razy korbą tj. na 2 ary-pozdrawiam

Posted

ja kupując swojego poznaniaka tez nie miałem tabeli wysiewu ziarna na siewniku była tabliczka znamionowa na której były jakieś symbole wpisałem je w internet i tabele do siewnika bez problemu znalazłem teraz sieje wd tabeli . Pozdrawiam ;)

Posted

jesli masz opony oryginalne u siewnika które maja obw, ok.202 cm. to krecisz 19 razy i to jest na 1 ar ,ja np. mam mniejsze koła które na 1 ha obrocą się więcej razy bo mają obw. 190 cm to muszę kręcić 20 razy i to jest normalne wszystko zależy od rozmiaru kół,-pozdrawiam

• 2 years later...
Posted

Witam kolegów. Szukam tabeli wysiewu do poznaniaka 5. Czy mogę prosić Was o wstawienie skanu tej tabeli (wolę wydrukować kartkę, bo telefonu z dużym ekranem nie posiadam, żeby sobie tak

zajrzeć :) 

Pozdrawiam