kriss_222 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Witam, w tym roku przejąłem wraz z żoną gospodarstwo po teściu, trochę ziemi oraz zabudowania. Mam takie pytanie odnośnie zabudowań, bo pisząc prosto z mostu to w większości ruiny.jak wygląda sprawa rozbiórki, na myśli mam póki co jeden chlew który chciał bym rozebrać do wysokości parteru, budynek moim zdaniem zagraża ludziom bo ledwie się trzyma ( jest w bardzo fatalnym stanie). dodatkowo znalazłem w papierach stary nakaz rozbiórki wydanego przez powiatowego inspektora powiatowego nadzoru budowlanego, tyle że to jest z 1999 r. i na teścia, bo on był wtedy właścicielem. Czy mogę śmiało rozebrać czy musze pisać do gminy o zgodę na rozbiórkę, i czy mogę rozebrać do połowy i położyć dach. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Art. 31 prawa budowlanego:1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka: budynków i budowli ? niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską ? o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości; obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, w którym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania tych robót. Przepis art. 30 ust. 5 stosuje się odpowiednio.3. Właściwy organ może nałożyć obowiązek uzyskania pozwolenia na rozbiórkę obiektów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, jeżeli rozbiórka tych obiektów: może wpłynąć na pogorszenie stosunków wodnych, warunków sanitarnych oraz stanu środowiska lub wymaga zachowania warunków, od których spełnienia może być uzależnione rowadzenie robót związanych z rozbiórką.4. Właściwy organ może żądać, ze względu na bezpieczeństwo ludzi lub mienia, przedstawienia danych o obiekcie budowlanym lub dotyczących prowadzenia robót rozbiórkowych.5. Roboty zabezpieczające i rozbiórkowe można rozpocząć przed uzyskaniem pozwolenia na rozbiórkę lub przed ich zgłoszeniem, jeżeli mają one na celu usunięcie bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa ludzi lub mienia. Rozpoczęcie takich robót nie zwalnia od obowiązku bezzwłocznego uzyskania pozwolenia na rozbiórkę lub zgłoszenia o zamierzonej rozbiórce obiektu budowlanego.Jeżeli łapiesz się na ust. 1 to tylko zgłoszenie do starostwa. Są jeszcze obowiązki wynikające z prawa geodezyjnego, ale to martwe prawo i masz czas 3 (jeżeli dobrze pamiętam) miesiące po zakończeniu rozbiórki. Jeżeli zmieniasz pokrycie to bez niczego, jeżeli zmienisz wysokość lub spadek pokrycia dachu to pozwolenie. Quote
kriss_222 Posted October 30, 2012 Author Posted October 30, 2012 Tak dla ludzi co mają do czynienia z podobna sytuacją. Poszłem do urzędasa i powiedział mi że moge rozbierać na tamten nakaz. Quote
Recommended Posts