Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Szykuje się do zbioru zielonego poplonu z jęczmienia na kiszonkę. Chciałem się dowiedzieć jak mocno - tzn. na ile warstw owijacie baloty na sianokiszonkę?

Czy warto jest zaoszczędzić na folii i owijać tylko np. na jedną warstwę?

Posted
Nie warto jest oszczędzać na folii ponieważ później sianokiszonka jest gorszej jakości i może pleśnieć bo jest za mało warstw. Ja osobiście polecam folię szeroką (750 mm) która jest 5-cio warstwowa i sianokiszonka jest lepszej jakości, to widać i czuć :D
Posted

Sąsiad miał grubo owinięte baloty a ptaki i tak mu rozdziobały ponad 30 balotów.:dodgy:

Chociaż i tak się zgadzam, że nie ma, co oszczędzać na folii - dużo mniejsze ryzyko nieszczelności albo powstawania dziurek.

Posted
dobrze też by było jeśli baloty są ustawione na gładkiej powierzchni, nie jest wskazane układać je na na powierzchni która powoduje przekłucie lub przetarcie foli ;) najlepiej w takim przypadku położyć zwykłą folie ogrodniczą ;) jesteśmy pewni że nie powstaną przetarcia ;) pozdrawiam
Posted

Mam jeszcze jedno pytanko: czy próbował ktoś kiedyś układać baloty jeden na drugim lub dwa obok siebie i trzeci balot położyć na te dwa po środku? Zawsze by się trochę zaoszczędziło się miejsca.

Posted
Szczerze mówiąc to nie polecam bo moga powstac odparzenia albo baloty sie źle zakiszą. Ja zawsze układam baloty na łące i nie mam problemu z przedzieraniem albo brakiem miejsca.
Posted
Dobrze wiedzieć. Obawiałem się trochę, że może baloty mogą nie wytrzymywać obciążeń i folia będzie pękać. A że się lekko zniekształcą to nie problem. Najważniejsze, że zaoszczędzę trochę miejsca na łące.:cool: