edek Posted October 16, 2012 Report Posted October 16, 2012 Mam pytanie ile podawać kredy lochom, loszkom ? Quote
pauli85 Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 Podłączę się do tematu:) a co daje podawanie takiej kredy?Jakie ma właściwości i jakie jest jej zadanie?podaje się ją do paszy?? Quote
kriss_222 Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 Nieznam się, ale kreda to pewnie wapno do prawidłowego rozwoju kości. chodzi tu o krede pastwena zapewne, niektuzi rozlicy odkwaszają nią ziemię. Quote
edek Posted October 17, 2012 Author Report Posted October 17, 2012 Nom już dziś kupiłem, dodaję się nie więcej jak góra 2 %, tak zgadza się wpływa pozytywnie na kościec ale zamula żołądek... dlatego trzeba dodatkowo podawać zakwaszacz:) Quote
ZbyszekW8 Posted October 18, 2012 Report Posted October 18, 2012 A gdzie taka krede pastewną można kupic? Czy innym zwierzetom można ja podawac? Quote
kriss_222 Posted October 18, 2012 Report Posted October 18, 2012 krede kupisz tam gdzie sprzedają nawozy w Twojej okolicy, taka kreda kosztuje około 300 zł. za tone. skład takiej kredy to caco 3 - 92,0 %... zawartość wapnia min. 36,9 % ... wilgoć max. 2,0%. zwracając uwagę za zawartość wapienia nie powinno sie za dużo tego stosować, i z tego co słyszałem krede podaje sie raz na jakiś czas do pokarmu. Dokładnie musisz poczytać o tej kredzie na necie, albo spytaj sprzedwacy. Quote
pauli85 Posted October 18, 2012 Report Posted October 18, 2012 Ja właśnie słyszałam że ta kreda to nie jest tak do końca dobra, tzn. może przynosić też negatywne efekty jak się przesadzi z ilością. Może nawet upośledzić procesy trawienne. czytałam że ważne są proporcje wapnia do fosforu, nie tylko podniesienie poziomu samego wapnia. Ile jest w tym prawdy to nie wiem Quote
Recommended Posts