madi Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 Witam jak to jest z dzierżawieniem pola Chodzi mi przede wszystkim jak to jest z ceną za dzierżawienie czy po prostu ile sobie właściciel wymyśli cenę to tyle mam mu zapłacić czy jest to liczone od hektara lub ara bo ja się dopiero uczę i się was pytam doświadczonych ludzi dlatego doradźcie pod powiedzcie coś. Bo od przyszłego roku chciał bym ruszyć z większą ilością pola na razię jako wziąść w dzierżawę a później kupić coś większego no i maszyny na razię są ale by się jakieś lepsze przydały proszę o podpowiedzi i doradzenie z góry dziękuje Quote
DuzyGrzegorz Posted October 18, 2012 Report Posted October 18, 2012 Dzierżawa jest umową pomiędzy właścicielem a dzierżawcą, czyli użytkownikiem zależnym. Przed wydzierżawieniem warto zerknąć na przepisy w zakresie dzierżawy zawarte w Tytule XVII ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (art. 659 - 709). Co do cen to taka stara zasada obowiązująca w mojej okolicy to równowartość 150 kg żyta z glebach słabszych a pszenicy na ziemiach lepszych z 1 morgi (rosyjskiej - 0,56 ha). Co do bardziej nowoczesnych metod kalkulacji to około 3% wartości nieruchomości gruntowej wydzierżawianej rocznie. Uzasadnienie tej wartości jest skomplikowane i niema tu na to miejsca, ale można powiedzieć, że właśnie taki jest zysk z bezpiecznej lokaty kapitału. Quote
Recommended Posts