Bażanty
Napisano 18 październik 2012 - 20:46
Ostatnio widziałem jak niedaleko mojego domu w polu zjechali się myśliwi i wypuszczali takie bażanty. Po prostu zjechali się wszyscy i nagle wypuścili w pole około setki bażantów, tak po prostu i się rozjechali.
No i zacząłem się zastanawiać, bo do tej pory myślałem, że bażanty to dzikie ptaki i same sobie w tych polach żyją, a myśliwi do nich tylko strzelają. A teraz jak się okazało, że one są czyjeś.
Z tego co się dowiedziałem to nawet koła łowickie muszą takie bażanty kupować i wypuszczać i robią to najczęściej za własne pieniądze. No i zacząłem się zastanawiać na hodowlą tych ptaków, czy to jest trudny temat?
Na stronie Hodowli Bażantów w Klonie znalazłem wiele informacji o bażantach i ich sposobach utrzymania. Ale Jak myślicie, czy warto w to iść?
Będę wdzięczny za wszelkie porady na ten temat
Napisano 19 październik 2012 - 08:14
Napisano 24 październik 2012 - 19:00
Napisano 25 październik 2012 - 07:31
Napisano 25 październik 2012 - 13:47
Napisano 25 październik 2012 - 20:14
Napisano 26 październik 2012 - 08:09
Napisano 26 październik 2012 - 08:21
Napisano 17 marzec 2024 - 19:51
Słuchajcie Bażantów w tym roku jest bardzo dużo. Po dzisiejszym objeździe po polach mogę stwierdzić, że nie było miejsca gdzie nie było by bażantów. Grze nie spojrzysz tam kogut, wcale się nie boją, słońce trochę przyświeciło to im się piórka wyklarowały - ogólnie nabrały kolorów.
Napisano 18 marzec 2024 - 07:56
Słuchajcie Bażantów w tym roku jest bardzo dużo. Po dzisiejszym objeździe po polach mogę stwierdzić, że nie było miejsca gdzie nie było by bażantów. Grze nie spojrzysz tam kogut, wcale się nie boją, słońce trochę przyświeciło to im się piórka wyklarowały - ogólnie nabrały kolorów.
Fajnie, że odświeżyłaś temat. Jakiś czas temu zastanawiałem się na hodowlą bażantów, ale przyznam że zarzuciłem temat bo pieniędzy to się tam chyba nie zarobi.
A co do bażantów na polach, to o tej porze roku normalne. Teraz bażanty mają toki. Koguty wychodzą na pola i gromadzą wokół siebie stadka kurek. Dlatego o tej porze roku są tak widoczne. Na polach jest jeszcze łyso, nie ma roślinności więc są widoczne jak na dłoni.
Za miesiąc, gdy kury bażancie usiądą już na jajach a okrywa roślinna będzie większa, bażanty nie będą już tak widoczne.
Ale potwierdzam, że bażanty to piękne ptaki i też lubię je obserwować o tej porze roku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych