Nowe przepisy dla rolników
Napisano 08 luty 2014 - 12:28
Napisano 08 luty 2014 - 15:26
Właśnie ma to być między innymi dla producentów mleka, hodowców bydła opasowego i na odbudowę pogłowia trzody, czyli na maciory i prosiaki.
W następnym tygodniu może dowiem się czegoś nowego bardziej pewnego, może się w końcu coś wyjaśni.
Napisano 22 luty 2014 - 21:59
Różnicę zobrazuję na autentycznym przykładzie. Córka wraz z ojcem alkoholikiem prowadzą gospodarstwo, a właściwie prowadzi je córka. Ostatniego dnia składania wniosków ojciec jest tak pijany, że nie jest w stanie podpisać wniosku więc córka podpisuje za niego i składa wniosek. Pieniądze zostają przyznane i wypłacone. Już po wypłaceniu pieniędzy ARiMR dopatruje się że podpis został podrobiony i kieruje sprawę do organów ścigania, a sąd skazuje na 18 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata. ARiMR żąda zwrotu pieniędzy. Zwrot pieniędzy, moim zdaniem stoi w sprzeczności z zasadami współżycia społecznego. Przecież nikt nie został oszukany, córka prowadzi to gospodarstwo, a do podrobienia podpisu zmusiła ją nadzwyczajna sytuacja. Wg procedury cywilnej może się ubiegać o niezwracanie pieniędzy powołując się na zasady współżycia społecznego. Gdyby nawet taki zwrot został zasądzony to jego egzekucja odbywałaby się wg bardziej korzystnych przepisów o egzekucji sądowej przez komornika sądowego pod nadzorem sądowym. Wg nowych przepisów nie ma możliwości odstąpienia od ściągania należności, a należność będzie ściągana przez komornika skarbowego na podstawie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
P.s.
Jeszcze nigdy nie widziałem tak zniszczonych rąk pracą jak u tej dwudziestoletniej dziewczyny. Jej ubranie było czyste, ale równie zniszczone jak jej ręce.
Napisano 23 luty 2014 - 07:47
Napisano 23 luty 2014 - 16:26
Napisano 23 luty 2014 - 18:34
Napisano 23 luty 2014 - 19:09
Napisano 26 luty 2014 - 07:54
http://biznes.interi...ne,1996105,4199
Napisano 10 kwiecień 2014 - 11:17
Napisano 16 kwiecień 2014 - 08:50
Napisano 22 kwiecień 2014 - 06:43
Napisano 22 kwiecień 2014 - 07:44
Napisano 22 kwiecień 2014 - 15:28
Widziałeś w jakich luksusach żyją biskupi, bo ja widziałem? Może zamienisz się z moim Biskupem na jego mieszkanie o powierzchni z całą pewnością nie większej niż 15 m kw. Nie ma nawet Matiza. Fakt, jeździ BMW, Mercedesem i wieloma innymi cenionymi markami w zależności kto z rodziny lub znajomych zechce gdzieś zawieść Biskupa i jaki ma samochód. Ty to uważasz za luksus?
A może o zupełnie o coś innego chodzi ...
Ja do kościoła chodzę, bywam na plebaniach i w kuriach, znam wielu księży i biskupów. Bogactwa tam nie widziałem.
Pozdrawiam!
Napisano 22 kwiecień 2014 - 18:09
Napisano 22 kwiecień 2014 - 19:21
Napisano 22 kwiecień 2014 - 20:35
Wydaje mi się, że znam budżet Państwa i jakoś nie mogę sobie uzmysłowić tej pozycji 1,8 mld zł na kościół, i to chyba tylko o Katolicki Ci chodzi bo tylko o nim piszesz. Nie piszesz np. kościele Ewangelickim czy Żydowskim, ale nie będę pytał dlaczego. Mógłbyś mi wskazać te pozycje w Budżecie? Byłbym mądrzejszy.
Wielu parafii nie stać na ogrzewanie, mojej także pomimo że jest instalacja ogrzewania olejowego. Ogrzewanie jest włączane tylko przy dużych mrozach, a przy mniejszych podgrzewane jest tylko prezbiterium aby ksiądz wytrzymał trzy kolejne msze. Rękawiczek nie założy. Taką decyzję podjęła rada parafialna.
Nie jeden biskup był w zestawieniu biskupów mających najlepsze samochody w Polsce, choć nie miał samochodu. Jest to taka sama prawda jak z Maybachem ojca Tadeusza Rydzyka.
A w kwestii Papierza to chyba nie zrozumiałeś co mówi, a przede wszystkim kto jest Kościołem. Cnota ubóstwa to co innego niż ubóstwo materialne, choć coś wspólnego jest w obu tych pojęciach.
Nie zamierzam Cię zmieniać, ani pouczać. Ja zawsze będę sprawdzał czy to co czytam jest prawdą, Ty możesz wierzyć w to co chcesz i komu chcesz. Pozdrawiam!
Napisano 22 kwiecień 2014 - 21:20
Także nie zamierzam nikogo zmieniać, bo każdy ma własną głowę aby rozumować co się dookoła niego dzieje. Wierzę w Boga przede wszystkim, a co do tego komu jeszcze wierzę to sprawa zawiła bo to zależy od tego jakiej kwestii się to tyczy. Pozdrawiam
Napisano 22 kwiecień 2014 - 23:00
Z niedoinwestowanymi kaplicami jest problem i w mojej okolicy. Wynika on, że większość w radzie parafialnej mają radni z macierzystej części parafii. Do 1860 roku nawet kaplice były odrębnymi parafiami, choć ksiądz tylko przyjeżdżał na mszę. W 1860 Car narzucił obecną organizację. Moja parafia, choć bardzo stara, bo kościół fundował Konrad Mazowiecki, też nie miała księdza na stałe, lecz proboszcz rezydował w innej parafii.
Ciebie cieszy, że Papierz chciał jeździć razem z biskupami, ja się cieszę, że mu to wyperswadowano, bo wiem, że nawet budżetu Watykanu na to nie stać.
Ja nie piszę co przeczytam, lecz to czego się dowiedziałem po przeczytaniu. Jeżeli to błąd to przepraszam za niego. Też przeczytałem na stronie jednego z polityków, że Państwo wydaje na kościół 1,8 mld zł, a dowiedziałem się że są to wydatki na przedszkola, szkoły, uczelnie wyższe, renowację zbytków, szpitale, hospicja, schroniska dla bezdomnych i wiele innych. W tę kwotę nie wchodzi to co zbiera Wielka Orkiestra Codziennej Pomocy, która bez ogromnego wsparcia telewizji i mediów z której korzysta Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, zbiera 20 razy więcej środków niż WOŚP. To jest właśnie ubogi kościół.
Ty chcesz przeznaczyć ten 1,8 mld zł na inne cele niż są obecnie przeznaczane, a więc studenci z KUL i innych uczelni prowadzonych przez kościół na bruk, uczniowie na bruk, chorzy ze szpitali prowadzonych przez zakony na bruk, umierający z hospicjów katolickich na bruk, bezdomni ze schronisk katolickich na bruk albo lepiej pod most, zabytki sakralne - jakieś stare, zamortyzowane mury zajmują tylko dobre miejsca pod markety. A Wielką Orkiestrę Codziennej Pomocy zlikwidować, bo jedynie słuszną orkiestrą jest Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Księża sobie poradzą, ale czy poradzi sobie polska kultura? Czy bezdomni chorzy potrzebujący i umierający sobie poradzą bez pomocy? Tu jesteśmy odmiennego zdania. Pozdrawiam!
Napisano 24 kwiecień 2014 - 16:26
Powtarzanie takich głupot że 38 % ludzi w Polsce chodzi co niedziele do kościoła aż śmiać mi się chce. Kto to prowadził takie badania znajomy biskupa co w GUS dostał stanowisko a może sam kościół? Idąc tym tokiem myślenia kościół okrada państwo Polskie na: 14440000 (38%) ludzi średni rzuca na tace po 5 zł = 72200000 zł co niedziele x 52,17 tygodnia w roku = 3,766674000 zł Tyle pieniędzy dostaje z samej tylko niedzielnej tacy. Dodajmy, że w pozostałe 6 dni w tygodniu przyjdzie drugie tyle i mamy 7 miliardów złoty. Dodajmy jeszcze drugie tyle z komunii pogrzebów wesel święceń itp i wychodzi 14 miliardów złotych. Tyle pieniążków wpada tylko w postaci czystej nieopodatkowanej nigdzie nie zaksięgowanej kaski. Do tych 14 miliardów dorzućmy różnego rodzaju ulgi darowizny i fundusz kościelny i na pewno wyjdzie spokojnie ponad 20 miliardów rocznie.. rzeczywiście nie ma czym palić w piecu.
Napisano 24 kwiecień 2014 - 21:18
Więc może nie róbmy niepotrzebnego zamieszania:)
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych