Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam :) Chciałbym sie dowiedziec ile teraz sie woła za kilo krolika nie calego tylko juz samo mieso ? Słyszalem ze cos kolo 15-20 zł za kg ale nie wiem jak to teraz jest obecnie. Sprzedajecie tak kroliki , gotowe do zamrażalnika ?
  • 5 months later...
Posted
Witam przypnę się do tego tematu.Mam pytanie po ile teraz wola się za króliki?.Jakie są u was ceny za jaką rasę? interesują mnie te zwykle szaraki ale i te mięsne rasy też tak dla orientacji co się bardziej oplaca trzymać?Ja swoje kupilem bo zawsze mi się mażyly no takie hobby,ciekawi mnie jak wam wychodzi bilans zużytej paszy a zysk ze sprzedaży królików.czekam na odzew i pozdrawiam pasjonatów królików,.
Posted
Ja za mięso z całego królika, ok 2-3 kg, oczywiście zabitego dostaję 50zł, ale to sam klient tyle zaproponował, a ja też jestem zadowolony, bo za żywego wziąłbym max 30zł. Cena oczywiście za zwykłego, bo na rasowe mnie nie stać. A pasza to siana, owsa i trawy mam pod dostatkiem, także tego nawet nie liczę, bo i tak zawsze zostaje, a przy okazji pare złotych wpadnie :) Królików nie szczepię, ponieważ to nic nie dawało, a na razie odpukać nic się nie dzieje już któryś rok :)
Posted
50zł to dobra stawka,więc chyba nie było sensu już negocjować z klientem:) Poza tym ja nie sprzedaję,to co mam,to hodowla tylko dla siebie na własne potrzeby,no ale to zależy na co się konkretnie nastawiamy. Generalnie cena za mięso dla hodowcy jest niezła.
Posted
Dużo królików na razie nie mam. Tylko 2-3 samice na stałe i młode. Ok 20 w sumie. To dużych ilości nie ma. Także przeważnie to jak mu trzeba było to dawał znać, a jak miałem to zabijałem. On bierze tylko dla dziecka. Ma też drugiego "dostawcę" także na zmianę. :)
Posted
Ja swoich nie zabijałem i nie wiem ile warzą po zabiciu króliki mam od zeszłego lata i mam dopiero 1 miot z lutego napisałem taką wagę czytając kilka postów wyżej że za cale mięso z królika około 2-3 kg bierze 50zl to co kolego Damian napisałeś że po te 25- 30zl to tak mi wyszło też bym chciał żeby mięso było tak drogie pozdrawiam
Posted
Hallo jestem Iman ( Kobieta ) i mieszkam na stałe w Niemczech .Szukam pomocy wydaje mi się że jestem na właściwej stronie .Tak więc trzymam Deutsche Widder ( Barany Niemieckie ) Czerwone waga około 8 kl . Przed 33 dniami moja królica urodziła pięcioro małych co było zaplanowane . Małe mają 33 dni po 9 dniach miały już otwarte oczy w wieku 14 dni już same zaczynały jeść i wszystko było by super ale dziś stwierdziłam z przerażeniem że moja królica urodziła 10-ro małych ! Króliki były odseparowane są w osobnych klatkach tak że myślę że jedno z moich dzieci se dało im razem "pobiegać " nie wiem co mam teraz zrobić nigdy nie miałam takiej sytuacji trzymam króliki od lat ale jako "maskotki ogrodowe " czasami miały dzieci maksymom raz do dwóch razy do roku . Nie wiem co mam teraz zrobić młode i te pierwsze i te drugie potrzebują jeszcze matki . Może ktoś z was wie jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji .Pozdrawiam z pod Kolonii
Posted
Pierwszy miot spokojnie możesz juz odsadzić od matki i spokojnie dadzą sobie same radę, drugi jeszcze trzymaj z matką żeby się ładnie odchowały ;) myślę że powinnaś szukać im jakiegoś innego domku skoro większa ilość sprawia ci kłopot ;) popytaj znajomych może ktoś akurat się ucieszy ;)
Posted
Przemek dziękuję Ci bardzo serdecznie :) właśnie o to mi chodziło czy mogę te starsze oddzielić od matki ,tak też zrobię miejsce mam moje żyją wolno w ogrodzie normalnie samce mam już wykastrowane część oddam u nas sprzedają tą rasę po 50 EU za sztukę dobrze by było bo by mi się trochę za pokarm zwróciło .Obecnie mam ich 18-ście :) zostawię sobie 8 resztę oddam bo po prostu ich Będzie za dużo a do tego dochodzi że one dochodzą lekko do 8 kl wagi :) Nie chciałam wchodzić na strony z królikami miniaturowymi bo tam ludzie ciężko przesadzają i już wiem jakie by były reakcje .Wiedziałam że jak już to nie książka czy weterynarz ale tacy prawdziwi hodowcy dlatego zalogowałam się na waszą stronę :)Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję jestem niezmiernie wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam serdecznie :)