kolo85 Posted October 22, 2012 Report Posted October 22, 2012 witam jestem "świeżym" rolnikiem mam 5 h. gospodarstwo w tym roku postanowiłem zakupić prosięta 10 szt. od zwykłego rolnika nie mam żadnych papierków od nich jak będzie ze sprzedażą ? i jaką paszą karmić ma dużo mieszanki zbożowej i otręby pszenne. czekam na pomoc. pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 23, 2012 Report Posted October 23, 2012 Ze sprzedażą nie będziesz miał problemów. Masz własne pasze to normy żywienia w rękę, oblicz prawidłową dawkę, dokup koncentrat i dodatki mineralno-witaminowe. Nie zapomnij o szczepieniu. Quote
garzew Posted October 24, 2012 Report Posted October 24, 2012 No nie jestem pewien czy tak łatwo będzie sprzedać tuczniki, które nie mają papierów. Przecież w agencji będzie musiał jakoś udokumentować pochodzenie tych świń. No i przy sprzedaży trzeba zaświadczenie od weterynarza, że np. stado jest wolne od chorób.Pewnie znajdą się ubojnie albo skupy, które wezmą tuczniki, ale na pewno nie po cenie rynkowej. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 24, 2012 Report Posted October 24, 2012 Papierki oczywiście sobie załatwi bo to żaden problem w stosunku do świń. Gorzej z bydłem. Quote
bartek0019 Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 Witam. Posiadam gospodarstwo o wielkości 8 ha gruntów ornych i łąk. Wczesniej bylismy nastawieni na produkcje mleka (8 krów) kilka lat temu w zwiazku z wynikła nagle sytuacją rodzinna bylismy zmuszeni zakończyć tą działalność. tz sprzedać krowy i część maszyn. teraz zacząłem sie zastanawiać na reaktywacją gospodarstwa i myślałem o hodowli tuczników. Czy było by to opłacalne?? i czy mogę uzyskać z tego tytułu jakieś dopłaty?? Quote
kolo85 Posted October 25, 2012 Author Report Posted October 25, 2012 dzięki za pomocne słowa, nr stada itp to nie problem wyrobić tak myślę, pare sztuk ma zarezerwowane na tzw. świniobicie a reszte myślę że sprzedam bez problemu jak zajmę się poważnie hodowlą to wtedy będę wszystkiego bardziej pilnował papierków itp. narazie liczę koszty i jaki z tego będzie zysk nawet minimalny mnie usatysfakcjonuje. mam pytanie czy duża ilość owsa w mieszance szkodzi świnką? staram się to niwelować otrębami i kukurydzą mieloną, jak to widzicie? ja naprawde uczę się dopiero tego wszystkiego zapału mi niebrak ale wiedzy i doświadczenia owszem . czekam na pomocne posty Quote
DuzyGrzegorz Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 Owies to dobra pasza, ale ma dużo łuski. Białko jest nie najlepszej jakości. Nie powinno być problemu jeżeli białko zwierzęce uzupełnisz jakimś koncentratem. Quote
kolo85 Posted October 25, 2012 Author Report Posted October 25, 2012 dodaje koncentrat "strong", boje się właśnie owsa że łuski że podrażniają żołądek i mogą prowadzić do słabe przyswajania białka Quote
DuzyGrzegorz Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 20% koncentratu do 40 kg, później zmniejszaj do stopniowo do 15% przy wadze 80 kg i tak do końca. Świnie muszą mieć błonnik, nie trawią ale błonnik poprawia właściwości dietetyczne. Ziarno dla świń musi być drobno zmielone. Quote
edek Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 kolo85, mieszanka i otręby to trochę mało... ale i z takim zasobem można coś zrobićNa początek może jakaś pasza adaptacyjna... jeśli nie to 20% koncentratu, 15 % otrąb, mieszanka mineralno - witaminowa z dodatkiem aminokwasów, na początek 40 kg. na tonę i może dobrze by było dodać jakiś natłuszczacz do paszy, choćby olej z biedronki ( 10 l. na tonę) ze względu na niższą temperaturę jaka teraz będzie panować i tylko chuchać i dmuchać na nie aby szybko rosły pozdrawiam Quote
kolo85 Posted October 25, 2012 Author Report Posted October 25, 2012 dziękuję wszystkim za pomocne posty, ziarno miele w śrutowniku typu bąk staram się nie robić zbyt pylistej paszy w odchodach nie zaobserwowałem niestrawionej paszy, świnki wydawają mi się na zdrowe i raczej zadowolone zawsze mają sucho i czysto jak na warunki gospodarcze, myślę że z waszą pomocą uda mi się nabyć potrzebnej wiedzy do rozwoju w tym kierunku. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 Sita o średnicy oczek 3 mm. Jak masz żyto lub jęczmień to wrzuć im raz na dwa tygodnie trochę całych ziaren. Quote
kolo85 Posted October 26, 2012 Author Report Posted October 26, 2012 Sita o średnicy oczek 3 mm. Jak masz żyto lub jęczmień to wrzuć im raz na dwa tygodnie trochę całych ziaren. ja używałem 5 sit ale to zmienię na 3. a w jakim celu i ile np.na 100 kg żyta a mogą być otręby żytnie? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 26, 2012 Report Posted October 26, 2012 Całe ziarno, może być jęczmień, ze względów dietetycznych, świnkom powyżej 40 kg zamiast jednej porcji. Jak zobaczysz, że przy jedzeniu wybrzydzają to możesz zrobić taką zmianę. Jak jest w mieszance dużo owsa to 4 mm w bąku. Quote
edek Posted October 26, 2012 Report Posted October 26, 2012 .. całe ziarno jęczmienia ok, ale zgniecione w gniotowniku ! Quote
DuzyGrzegorz Posted October 26, 2012 Report Posted October 26, 2012 Nie, całe, niegniecione. Mnie to zalecił kiedyś lekarz. Od czasu do czasu dać tucznikom pow. 40 kg ziarno całe żyta zamiast jednej porcji. Zmniejszają się kłopoty z apetytem i trawienne u świń. Ja robiłem tak - jak nie wyjadły tego co powinny jedna porcja z całego żyta. W przypadku choroby zamiast porcji jedzenia całe ziarno jęczmienia. Stosowałem i się sprawdzało. Oczywiście w normalnym żywieniu całego ziarna nie można podawać, a nawet niewolno. Quote
sawiccy-phu Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Witam. Mam do zaoferowania prosięta-warchlaki pochodzące z:- Danii - 30 kg - status: BLAU+Myco - 79? netto/sztuka- Holandii - 30 kg - szczepienia: cirkowirus - 76? netto/sztuka* niższy status=tańsza cena Mają Państwo pewność, że zwierzęta będą zdrowe i będą pochodzić zawsze z tego samego gospodarstwa (ten sam kolczyk).Ilość dostępna jednorazowo: 200-750 sztuk; posiadamy własny transport wyposażony w klimatyzację. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Proponuję z takimi informacjami na temat sprzedaży,udać się po prostu do działu z ogłoszeniami,tam na pewno zyska to większą popularność niż tutaj. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts