gajek19 Posted October 22, 2012 Report Posted October 22, 2012 Witam, mam takie pytanko, czy można by było zrobić kiszonkę z zielonki pożniwnej, sąsiad jeszcze nic nie zrobił z polem po żniwach i zboże już trochę urosło i chciałbym zrobić z tego kiszonkę dla króli. Czy robić tak samo jak z trawą czy inaczej. Z góry dzięki Quote
garzew Posted October 23, 2012 Report Posted October 23, 2012 Gajek ja już od kilku lat robię kiszonkę z zielonki zbóż sianych w poplonie. Udaje się bardzo dobrze. Kiszonkę robisz podobnie jak trawę. U mnie zielonka, po skoszeniu leży jeszcze 2-4dni w zależności od pogody, żeby lekko przeschła. Ale dla tych królików to dużo planujesz zrobić tej kiszonki? Quote
gajek19 Posted October 23, 2012 Author Report Posted October 23, 2012 Dużo nie, w tym roku chce na spróbowanie czy wgl będą chcieli, a na drugi rok jak będę miał więcej króli to zrobię więcej. Kiszonki z trawy nigdy nie robiłem ale podobnie robi się jak kukurydzy tak??? Quote
przemek2092 Posted October 23, 2012 Report Posted October 23, 2012 zasada kiszenia zawsze jest taka sama czyli najlepiej żeby było jak najbardziej uciśnięta masa i dobrze przykryta aby powietrze sie nie dostawało no i ważne żeby nie przesadzić z wilgotnością bo słabo sie zakisi pozdrawiam Quote
gajek19 Posted October 23, 2012 Author Report Posted October 23, 2012 Ok Dzięki Wielkie, jutro będę robił jak będę miał czas, i mam jeszcze jedno pytanie ile muszę czekać żeby ta trawa się dobrze zakisiła???? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 23, 2012 Report Posted October 23, 2012 Nie hoduje królików, ale o ile pamiętam (nie wykluczam że się mylę) to młodym królikom do 3 miesiąca życia nie należy podawać kiszonki. Ma ktoś doświadczenia w tym zakresie? Quote
Ojciec Posted October 24, 2012 Report Posted October 24, 2012 Gajek z tego co się orientuje to po 30 dniach od przykrycia pryzmy kiszonka powinna się zakisić. Moje doświadczenia są oparte na hodowli krów niestety nie wiem jak zareagują na taką kiszonkę króliki, należało by zasięgnąć porady hodowcy. Gajek ja już od kilku lat robię kiszonkę z zielonki zbóż sianych w poplonie. Udaje się bardzo dobrze. Kiszonkę robisz podobnie jak trawę. U mnie zielonka' date=' po skoszeniu leży jeszcze 2-4dni w zależności od pogody, żeby lekko przeschła. [/quote']Garzew jak ci wychodzi sianokiszonka z poplonu? robisz ją w bele czy w pryzmę? jaki jest plon z jednego hektara? dajesz ją krowom mlecznym opasom? Quote
gajek19 Posted October 24, 2012 Author Report Posted October 24, 2012 Dzisiaj już zrobiłem mini pryzmę, nie chciałem robić jakieś dużej bo nie wiem co z tego wyjdzie, jeżeli będzie wszystko dobrze to w przyszłym roku zrobię o wiele więcej. Kiszonkę z kukurydzy już wiele razy dawałem i bardzo dobrze jedli, jednak brałem ją od sąsiada a ten już teraz nie ma i chciałem zrobić sobie samemu jednak z tego właśnie poplonu. Quote
przemek2092 Posted October 24, 2012 Report Posted October 24, 2012 Ta kiszonka i króliki to ciekawa sprawa słyszałem właśnie że nie zaleca sie dawać królikom takiej paszy, większe ilości królików hodowane są też raczej na paszy suchej, ale z tego co widzimy pozory mylą możemy sie sporo ciekawego dowiedzieć na naszym forum pozdrawiam Quote
gajek19 Posted October 24, 2012 Author Report Posted October 24, 2012 Zgodzę się z tym że króliki może są hodowane na paszy suchej, jednak jak wiadomo jak nie ma co dawać to można dać i też kiszonkę, nie mówię tu o jakiś dużych ilościach bo raz jak dawałem dużo tego prawie codziennie to były chore jednak po tygodniu wszystko wróciło do normy. Quote
garzew Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 Gajek tak z ciekawości spytam: w ogóle to, o jakich ilościach tej kiszonki mówimy? Jaką masz powierzchnie pola albo dla jak dużej hodowli chcesz przygotować tą kiszonkę? Masz jakąś dużą fermę czy tylko kilkanaście sztuk tych królików? Quote
gajek19 Posted October 25, 2012 Author Report Posted October 25, 2012 Jak na dzień obecny mam 5 króli, w tym cztery samice, dwie niedługo będą miały młode. Na wiosnę kupuje cztery króliki rasowe, nie jest może to dużo ale mam zamiar powiększyć hodowlę. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 Króliki to wbrew pozorom bardzo trudna produkcja bardzo dobrze że zaczynasz od małej ilości. Kiszonkę można chyba dawać karmiącym samicom, ale sprawdź to, bo do szkoły chodziłem wiele dziesiątek lat temu. Quote
przemek2092 Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 To ja moze też zapytam ;D jakie klatki posiadasz ? tradycyjne ściółkowe czy może na kratach ? sam bym chciał rozpocząć hodowlę ale tylko hobbystycznie i jestem ciekawy które lepiej sie sprawdzają Quote
gajek19 Posted October 25, 2012 Author Report Posted October 25, 2012 Jeśli chodzi o klatki to mam tradycyjne ( ściółkowe ). Tylko jedną mam która ma zamiast desek na podłogę to mam małe sitko, ale słoma też jest i dobrze się sprawdza. W zimę będę chyba robił jeszcze ze dwie klatki jeśli będę miał czas. Myślę że jednak w tym temacie trochę się zapędziliśmy i piszemy już nie o kiszonce ale o królikach, a myślę że lepiej było by założyć inny temat tak dla porządku. Pozdrawiam. Quote
przemek2092 Posted October 26, 2012 Report Posted October 26, 2012 http://www.rolnik-forum.pl/Thread-wszystko-o-kr%C3%B3likach-d-wymieniamy-sie-wiadomosciami-o-hodowli-i-nie-tylko tutaj jest nowy wątek na prośbę kolegi gorąco zachęcam do brania udziału w dyskusji pozdrawiam Quote
Recommended Posts