Jump to content

Recommended Posts

Posted

U mnie w traktorze mam zbyt głośno nie ma szans aby cb używać. Za to w samochodzie to podstawa, bez tego to mandaty - masakra. Ja radio CB założyłem jak zapłaciłem mandat 500zł. Od tego czasu załozyłem radyjko i spokój.

• 2 months later...
Posted
co do radyjek to uważam że dobra sprawa ale powinni z powrotem pozwolenia wprowadzić, ja mam dwa zakupione jeszcze w czasach pozwoleń czyli jakieś 10 lat temu jednego używam w samochodzie a drugie leży czeka aż traktor zmienię na cichszy.
  • 2 weeks later...
Posted
Często jest też przydatna wymiana informacji z kierowcami gdy jedziesz ciężkim zestawem lub kombajnem abyś bezpiecznie mógł skręcić lub wykonać jakiś inny manewr. Ale tu liczcie na ciężarowe, bo z własnego doświadczenia wiem, że osobówki częściej wiozą buraki niż ciężarówki.
  • 2 years later...
Posted

Witam,

Odświeżę trochę tutaj :), ostatni wpis ponad 2 lata temu także może coś się zmieniło w tym temacie.

Jak to jest teraz z tym cb radiem w maszynach rolniczych. Sam mam zamiar zamontować u siebie, bo często robię z braciakiem więc jakaś komunikacja by się przydała :). I nie chodzi mi o ostrzeganie w ruchu ulicznym przed policją, chociaż przy transporcie też się przyda (zwózka bel, ziarna, itp.) więc sprawna komunikacja to podstawa.

Może się ktoś wypowiedzieć kto używa cb, jak to wygląda? Polecić jakiś konkretny model radiotelefonu i do tego antenę.

Pozdrawiam

Posted
W dzisiejszych czasach telefon do tego służy, a koszt niewielki, albo żaden będąc w abonamencie, albo mając 3 osoby w połączeniach darmowych. CB nie mam i niezamierzam mieć, a mandatu już z pół roku nie zapłaciłem ( ostatnio wjazd na strefę, albo pasy ) Za prędkość nie pamiętam są inne sposoby..... dla jasności nie jeżdżę polonezem.... mam paska z vr6 .....
Posted

ja mam dwa jak pisałem, jedno to markowy President a drugie to Nanofon czy coś w tym rodzaju ale równie dobre jak pierwsze... anteny do nich to magnesowe które można w każdej chwili zdemontować i przenieść do innego pojazdu...

Posted

Z tymi telefonami to faktycznie tak jest ale podczas jazdy różnie bywa z zasięgiem, często zrywa połaczenia mimo że telefon pokazuje że zasięg jest. Druga sprawa to trzeba mieć numer telefonu. Jeżeli chodzi o gospodarstwo i porozumiewanie się miedzy pracownikami to jednak komórka wygrywa. Natomiast w normalnym ruchu drogowym CB jest nie zastąpione. 

• 10 months later...
Posted

Alternatywą dla CB stał się YANOSIK, od kiedy go używam nie zapłaciłem mandatu, a w kwestiach komunikacji tak jak już wcześniej było wspomniane wystarczy telefon.

• 3 months later...