DuzyGrzegorz Posted October 23, 2012 Report Posted October 23, 2012 Ja używam CB w kombajnie (czasami). W ciągniku nie używam. Osobówką zawsze z CB. A ja wy koleżanki i koledzy? Quote
Miodek Posted October 23, 2012 Report Posted October 23, 2012 U mnie w traktorze mam zbyt głośno nie ma szans aby cb używać. Za to w samochodzie to podstawa, bez tego to mandaty - masakra. Ja radio CB założyłem jak zapłaciłem mandat 500zł. Od tego czasu załozyłem radyjko i spokój. Quote
kubusjettaII Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 co do radyjek to uważam że dobra sprawa ale powinni z powrotem pozwolenia wprowadzić, ja mam dwa zakupione jeszcze w czasach pozwoleń czyli jakieś 10 lat temu jednego używam w samochodzie a drugie leży czeka aż traktor zmienię na cichszy. Quote
bardzomalorolny Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Mam takie małe pytanie: po co właściwie w ciągniku, czy kombajnie radio cb?? Tak z ciekawości pytam, bo u nas nikt tego nie ma w maszynach rolniczych. Quote
kubusjettaII Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 pomocne w żniwa lub przy koszeniu kukurydzy między kombajnem a ciągnikami. Quote
bardzomalorolny Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Aha dzięki za odpowiedź, ale to chyba na dużych areałach się sprawdza. Bo u nas są małe poletka i każdy czeka na kombajn, także by to i tak nic nie dało. Quote
kubusjettaII Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 jak jeździsz w żniwa na dwa traktory i kombajn kosząc 80 ha to się przydaje Quote
VoYtek8 Posted January 24, 2013 Report Posted January 24, 2013 Ogólnie potrzebna sprawa w samochodzie kombajnie i ciągniku, najszybszy i najtańszy przekaz informacji pomiędzy kierowcami Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2013 Author Report Posted January 24, 2013 Często jest też przydatna wymiana informacji z kierowcami gdy jedziesz ciężkim zestawem lub kombajnem abyś bezpiecznie mógł skręcić lub wykonać jakiś inny manewr. Ale tu liczcie na ciężarowe, bo z własnego doświadczenia wiem, że osobówki częściej wiozą buraki niż ciężarówki. Quote
kubusjettaII Posted January 25, 2013 Report Posted January 25, 2013 tym z ciężarówek też czasami nie brakuje Quote
Stepano Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 Witam,Odświeżę trochę tutaj , ostatni wpis ponad 2 lata temu także może coś się zmieniło w tym temacie.Jak to jest teraz z tym cb radiem w maszynach rolniczych. Sam mam zamiar zamontować u siebie, bo często robię z braciakiem więc jakaś komunikacja by się przydała . I nie chodzi mi o ostrzeganie w ruchu ulicznym przed policją, chociaż przy transporcie też się przyda (zwózka bel, ziarna, itp.) więc sprawna komunikacja to podstawa. Może się ktoś wypowiedzieć kto używa cb, jak to wygląda? Polecić jakiś konkretny model radiotelefonu i do tego antenę.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 W dzisiejszych czasach telefon do tego służy, a koszt niewielki, albo żaden będąc w abonamencie, albo mając 3 osoby w połączeniach darmowych. CB nie mam i niezamierzam mieć, a mandatu już z pół roku nie zapłaciłem ( ostatnio wjazd na strefę, albo pasy ) Za prędkość nie pamiętam są inne sposoby..... dla jasności nie jeżdżę polonezem.... mam paska z vr6 ..... Quote
kubusjettaII Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 ja mam dwa jak pisałem, jedno to markowy President a drugie to Nanofon czy coś w tym rodzaju ale równie dobre jak pierwsze... anteny do nich to magnesowe które można w każdej chwili zdemontować i przenieść do innego pojazdu... Quote
lottomito Posted April 13, 2015 Report Posted April 13, 2015 Z tymi telefonami to faktycznie tak jest ale podczas jazdy różnie bywa z zasięgiem, często zrywa połaczenia mimo że telefon pokazuje że zasięg jest. Druga sprawa to trzeba mieć numer telefonu. Jeżeli chodzi o gospodarstwo i porozumiewanie się miedzy pracownikami to jednak komórka wygrywa. Natomiast w normalnym ruchu drogowym CB jest nie zastąpione. Quote
gk21 Posted February 16, 2016 Report Posted February 16, 2016 Alternatywą dla CB stał się YANOSIK, od kiedy go używam nie zapłaciłem mandatu, a w kwestiach komunikacji tak jak już wcześniej było wspomniane wystarczy telefon. Quote
Bogumil Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 W samochodzie tylko, ale to się zmieni niebawem Quote
Recommended Posts