Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry wszystkim :)

Drodzy forumowicze, proszę, napiszcie mi gdzie i Wy szukacie informacji o chorobach roślin oraz środkach ochrony roślin?

Pozdrawiam serdecznie Gueess

Posted
Jeżeli dobrych i pewnych informacji o środkach ochrony roślin to najlepiej po tzw. "kartach rejestracyjnych", ja z nich korzystam. Tam jest pewna informacja. Dobrym źródłem są też dopuszczenia EFSA, ale to dla takich co chcą wiedzieć "więcej niż wszystko", z obowiązku muszę korzystać. Podstawowe i wystarczające informacje dla rolnika, nawet wymagającego są na stronie Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Tam są też zalecenia agrotechniczne. Są one wystarczające. Producenci SOR też podają zalecenia w postaci programów ochrony, ale te należy traktować z ostrożnością bo oni chcą po prostu sprzedać jak najwięcej. Chyba należy też poznać choroby i progi szkodliwości, chwasty też. Jest sporo publikacji na ten temat, i w internecie i księgarni. Ja polecam te z księgarni typu atlas chorób i szkodników .... Wizyta w dobrym sklepie z SOR to też kopalnia informacji. Pozdrawiam!
Posted

Witam! Wydawane są fajne książki z BASFu o ochronie każdej rośliny uprawnej w każdej fazie rozwojowej. Koszt zakupu jest niewielki a naprawdę fajnie są opisane każde ŚOR.

Poza tym zrobię małą kryptoreklamę - jestem z wykształcenia i zamiłowania fitopatologiem i jeśli macie jakieś pytania dotyczące siewu, uprawy i ochrony roślin uprawnych to po postaram się pomóc.