admin Posted February 18, 2009 Report Posted February 18, 2009 W mojej okolicy tzn. koło Łomży raczej nie uprawia się buraka cukrowego, tym bardziej że zamknęli najbliższą cukrownię. Jednak chętnie dowiem się trochę o tej roślinie. Quote
gb227 Posted February 21, 2009 Author Report Posted February 21, 2009 dobre w buraku jest to że traktor,opryski inic więcej,tylko pole na buraka co 5 lat to samo.Ale ten sezon co był to marnie,euro nisko a liczą tony w euro,natomiast nasiona drogie,nawozy to samo,cukrownia odlicza wszystko transport było 7 łajb i marnie to wyglądało.Ja i tak wmiarę wyszłem od kumpli bo mam swuj kombajn a oni musieli najmowac z cukrowni 850zł.od hektara plus dojazd z pola w pole.a teraz to bedziemy widziec czy dalej sadzic czy nie, Quote
gb227 Posted February 22, 2009 Author Report Posted February 22, 2009 no dziś już wiem że z 5 którzy sadzili buraki zostało nas 2,opryski tak poszły w górę że ludzie rezygnują,niemuwiąc o cenie nasion...,oni nas chcą wykończyc... Quote
rolnik191 Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 W moim regionie, czyli kolo Ropczyc duzo osob sieje buraki,ja tez mam swoj sprzet choć nie najlepszy ale dla mnie wystarczajacy. polowe pieniedzy ktore zarobilem musialem oddac cukrowni za opryski, nasiona, nawozy, za transport burakow przez cukrownie chociaz sam odwozilem, za obsluge cukrowni i takie tam:( tez zastanawiam sie czy jest to teraz oplacalne Quote
rolnik191 Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 W moim regionie, czyli kolo Ropczyc duzo osob sieje buraki,ja tez mam swoj sprzet choć nie najlepszy ale dla mnie wystarczajacy. polowe pieniedzy ktore zarobilem musialem oddac cukrowni za opryski, nasiona, nawozy, za transport burakow przez cukrownie chociaz sam odwozilem, za obsluge cukrowni i takie tam:( tez zastanawiam sie czy jest to teraz oplacalne Quote
gb227 Posted March 2, 2009 Author Report Posted March 2, 2009 ja też oddaje do ropczyc,ale transport dają oni,ja sak kopie i podpisałem kontraktacje bo pola trzeba przerobic,i zostałem sam reszta porezygnowała za marne pieniądze jak dla nich.A ty rolnik 191 masz limity na własnośc?czu dzierżawisz? Quote
bamber21 Posted March 6, 2009 Report Posted March 6, 2009 ja tez sieje burki mało bo mało ale sprzet mam i narazi jeszcze beda siac cena nie jest zadowalajoca ale czeba cos siac a z buraków mam jeszcze jedzenie dla bydła kiszonka wysłotki u nas tez juz mało sieje rok temu było na wsi 5 a teraz 2 taki małych Quote
moriszmc Posted November 26, 2012 Report Posted November 26, 2012 Czesc wszystkim młodym rolnikom. Mam pytanie Ile kosztują nasiona buraków cukrowych obojetnie jakiej odmiany na hektar?? Prosze o szybką odpowiedz.A drugie pytanie: Jakie nawozy stosuje się przed siewem buraków? Quote
grzesiek12031980 Posted November 26, 2012 Report Posted November 26, 2012 Jednostka siewna kosztuje ok 600zl,a na hektar wysiewa sie ok.1,3 jednostki czyli okolo 130000 nasion. Quote
Miki Posted November 26, 2012 Report Posted November 26, 2012 No właśnie a może by odświeżyć ten temat bo jest on z 2009r. czyli początków naszego forum. Jak teraz jest u Was z burakiem lepiej, gorzej albo tak samo? Serdecznie zapraszam do dyskusji! Quote
grzesiek12031980 Posted November 27, 2012 Report Posted November 27, 2012 Ja sieje 2,5 hektara i w polaczeniu z hodowla bydla wychodze na swoje.No i plodozmian jest ok. Quote
przemek2092 Posted November 27, 2012 Report Posted November 27, 2012 Osobiście nie sieje buraków ale u nas w regionie plantacja buraka znacznie sie zmniejszyła pozostali tylko najwięksi plantatorzy nikt poniżej 5 ha buraków już nie sieje jak na tym wychodzą to nie wiem, są to przeważnie gospodarstwa które zajmują sie hodowlą bydła dlatego że mają później dodatkowo z tego tytułu paszę pozdrawiam Quote
garzew Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Ja uprawiam zawsze ok. 2ha. Z opłacalnością różnie bywa, ale dzięki temu mam zawsze świetną paszę z wysłodków dla hodowli bydła, którą raczej ciężko zastąpić czymś innym. Gdyby nie to no i oczywiście dopłata cukrowa raczej też już bym przestał uprawiać buraki. Quote
grzesiek12031980 Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 A lisci nie zbierasz? Quote
lukasz26 Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 witam chciałem się dowiedzieć po ile jest limit buraczany? zł/t bo od 2010r nie sieje i chciałbym sprzedac 220t limitu do cukrowni sudzucker strzelin i czy po sprzedaniu limitu nadal mogę korzystać z dopłaty cukrowej? Quote
Recommended Posts