Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzien dobry wszystkim.

Jestem tutaj nowy i zarejestrowalem sie na waszym portalu forum rolnicze zeby prosic Was o pomoc.

a wiec taak... jestem obecnie za granica i na razie nie planuje w najblizszym czasie powrotu. W polsce zostaly 24 hektary ziemi ornej kl IV V i troche VI. Do tej pory byly one uprawiane ale w tym roku juz nie. wszytko lezy ugorem. Chcialbym zeby to tak nie lezalo bo szkoda mi jest ze ojciec sie kiedys tyle o to staral a teraz to wszystko "lezy" i nie wiem co z tym zrobic zeby bylo jak najlepiej. sytuacja wyglada tak ze posiadam jakis tam sprzet do uprawy ziemi tylko ze stary. stare plugi trojki grudziadzkie do 60-tki brony,kultywator,talerzowke,rozrzutnik,przyczepke,siewnik do nawozow,przewracarke 7-ke no i jest traktor 60-tka. z nowego sprzetu posiadam tylko traktor 85 KM (podkreslam ze jest na prawde nowy i ma tylko 200mth).

Budynki inwentarskie to maly chlewik i stodola.

czy macie panstwo jakies sugestie co mozna z tym fantem zrobic? dodam ze w razie potrzeby zakupie sprzet do gospodarstwa nawet np kombajn zbozowy.

bardzo prosze o wasze opinie i ewentualnie porady. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich serdecznie

Posted
Jeżeli jesteś za granicą na stałe to wydzierżaw gospodarstwo. Jeżeli od czasu do czasu na urlop jesteś w tym gospodarstwie lub możesz tak sobie ustawić to obsiewaj. Coś z tego z dopłatami zostanie. Nakład pracy przy tym sprzęcie będzie ok. 100 h. Nie siej roślin które w okresie wegetacji wymagają dodatkowych zabiegów agrotechnicznych.
Posted
Popieram kolege wyżej ;) nie da sie uprawiać czegoś nie wracając przez dłuższy czas, rośliny mają to do tego że wymagają troskliwej pielęgnacji i nie był byś w stanie wracać co kilka tygodni żeby wykonać jakiś zabieg agrotechniczny ;) moim zdaniem dzierżawa to bardzo dobry pomysł ;)
Posted
a może oddać komuś w dzierżawę wraz z zamieszkaniem i dbałością o całe zabudowania ,myślę ze są ludzie którzy mogliby temu podołać i ojcowizna byłaby zagospodarowana oczywiście na twoich warunkach.Oddać tylko w dzierżawę to nie zapewni dbałości o zabudowania skupi się tylko na uprawie ziemi ,wiem bo w mojej okolicy jest też tak -synowie za wodą a zabudowania niszczeją a podwórze zarasta chwastami wieloletnimi[bylica i inne] może się mylę ale taki jest mój głos w twojej sprawie pozdrawiam.
  • 2 months later...
Posted
Musiałbyś znaleźć kogoś zaufanego dobrego znajomego albo jakiegoś kuzyna. Jest też opcja że mógłbyś dać w dzierżawę pole i opuścić troche cenę a w zamian ten co by wziął tą ziemię miałby w miarę doglądać tych budynków ale to musiałby być jakiś sąsiad