Jump to content

Recommended Posts

Posted

Budujemy nowy kurnik. Do tej pory hodowaliśmy i cały czas hodujemy brojlery w starej chlewni. To raczej taka ręczna robota bo karmidła i poidła wszystko ręczne. Teraz budujemy kurnik jak należy 100 metrów długości i 12 metrów szerokości. Na targach Agroshow rozmawiałem z kilkoma firmami na temat systemu pojenia bo własnie te poidła na tą chwilę rozpracowywuję gdzie i jak kupić. Moje pytanie dotyczy sposobu rozmieszczenia nipli Jak gęsto dla brojlerów powinny być te niple rozmieszczone? Lina pojenia na pewno musi być podnoszona na windzie. Czy pod niplami warto montować takie miseczki? Poidełka kroplekowe czasami słyszałem, że kapią i rzekomo to jest normalne.

Dużo jest też rodzaji listew nośnych na których podczepione są rury z poidełkami. Są taki płaskie aluminiowe, okrągłe rury. Jest też możliwość podpięcia elektryzatora ponad rurą żeby jak kurczak usiądzie to go prąd popieścił i nie siadał wiecej i na rure a tym bardziej do miseczki okapowej nie robił. Poidła dzwonowe raczej już skreśliłem i montował będę raczej linie pojenia kropelkową.

Jeżeli macie jakiś porady to proszę o podpowiedź.

Posted
Moim zdaniem miseczki to konieczność ;) idzie za tym oszczędność wody bo wiadomo ze zawsze jakaś kropelka spadnie ;) rozmieszczenie ? to w zależności od liczby ptaków jakie chcesz tam pościć ;) ciężko mi powiedzieć bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ;) najlepiej by było zobaczyć gdzieś podobny kurnik wtedy mniej więcej byśmy wiedzieli ;) czekamy na dalsze wpisy może ktoś nam doradzi coś więcej ;)
Posted

Tak jak kolega wcześniej napisał miseczki to absolutna konieczność, ja bym przynajmniej od razu je zamontował. Ale problemu nie ma bo możesz to odłozyć w czasie. Na początku montujesz cały system pojenia, a miseczki możesz dokupić i samemu w przyszłości założyć. Jeżli chodzi o rozstaw nipli na mufie to oowiazują tutaj nastepujące zasady, które jednak można zmieniać i dawać gęściej lub rzadziej. Na jedno poidełko kroplekowe czyli 1 nipel przypada 12 sztuk kurczaków, na 1 metr lini pojenia przypadają 4 niple.

Radził bym Ci też przemysleć zamontowanie poideł dzwonowych. Stare dobre dzwony nie są takie złe, a jak zaczynasz to są łatwiejsze w obsłudze.

Posted

Witam ja będę montował od razu cały zestaw kompletny .Najlepiej zadzwoń do paru firm i popytaj.Ja pytałem w Big dutchman i Hodowcy i ilość Poideł kropelkowych jest taka sama. Są to dwie największe firmy które takimi rzeczami się zajmują pozdrawiam