Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam w moim mieście zasiano aż 18h konopi włuknistych. I do tego mam pytanie czy ktoś już coś takiego zasiał i dostał pozwolenie i do czego one sie stosuje? Czy to na zielono jest czy wydaje jakieś ziarno?

Też są z tym duże problemu bo ludzie to kradną bo myślą żę to są indyjskie. Może ktoś coś wiecej wie na ten temat?

Posted
Konopie włókniste to roślina ruderalna, a więc o dużych wymaganiach glebowych i nawozowych. Uprawia się na podstawie zezwolenia wójta (burmistrza, prezydenta). Uprawa musi być kontraktowana. Słomy można zebrać ok 10 ton z ha, a nasion 700 kg. Doskonała roślina odchwaszczająca na przywrócone do uprawy nieużytki. Konopie kosi się, a nie wyrywa jak len. Kiedyś były produkowane specjalne wzmocnione kosiarki, ale teraz do konopi chyba niema żadnych maszyn, przynajmniej ja się z nimi nie spotkałem. Dawniej konopie były siane razem z warzywami, zwłaszcza kapustą bo ich zapach odstrasza szkodniki, zwłaszcza bielinka.
Posted
Mam nadzieje że w tym temacie rozwinie się jakaś dłuższa rozmowa bo jest to kwestia dość kontrowersyjna, a wiadomo że w obecnych trudnych czasach my rolnicy musimy szukać coraz to nowych i bardziej rentownych źródeł dochodu. Przyznam się również, że jakiś czas temu przyszło mi do głowy założenie takiej uprawy. Tak więc zapraszam do rozmowy!
Posted
Niemieckie firmy kontraktują konopie, przynajmniej tak było 2-3 lata temu. I jeszcze jedna informacja, konopie potrzebują drugie tyle wody na 1 g przyrostu suchej masy co pszenica (pszenica ponad drugie tyle co kukurydza). Na stanowiskach gdzie niema podsiąku wody w naszych warunkach raczej woda (a raczej jej brak) będzie ograniczać plon. Roślina bardzo wrażliwa na chorobę nowin, a jak wiadomo tę chorobę nasila brak wody. Słoma z takich roślin nie nadaje się do przerobu.
Posted

Tak jak wspomiałem u nas w mieście były z Tym problemy bo policja trafiła na taką plantace i myśłała że to zioło:D Oczywiście zapytała burmistrza czy wydał na to pozwolenie to mówił że nie ale to wszystko kontroluje Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. Podobno marszałek wojewódstawa wyraził na to zgodę a Burmistrz nic o tym nie wiedział:) ciekawe;p

Może mi ktoś powiedzieć gdzie załatwia sie taką uprawe bo jak widać pozwolenie trzeba mieć. U nas to nie jeden rolnik zasiał lecz kilku dosyć większych. Ale jak czytałem oni to testują narazie ale z czasem może to być dobry interes. Jestem też ciekawy jak z dotacjami gdy ma sie taką uprawe.

Posted

Już pisałem o tym w #2. Na podstawie ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, Art. 47, ust. 1 - Zezwolenie na uprawę maku lub konopi włóknistych wydaje wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce położenia uprawy. Wojewoda wydaje zezwolenie na przerób i kontraktację u rolników.