maticzels Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Chciałbym zacząć uprawiać ziemię ale niewiem od czego zacząć.Wiem tylko że mam ok. 85 arów ziemi. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Najlepiej rozejrzyj się czy ktoś kto zna tą ziemię może Ci doradzić. Bardzo trudno nie widząc ziemi coś odpowiedzialnie doradzić. Napisz coś więcej, jaka to ziemia, ile czasu możesz poświęcić, może masz jakieś budynki lub maszyny. Quote
maticzels Posted November 3, 2012 Author Report Posted November 3, 2012 Zaczynam od zera żadnych budynków, żadnych maszyn i niski budżet."Napisz coś więcej, jaka to ziemia" chodzi o rodzaj (np bielicowa brunatna itp.)? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Bardziej ogólnie, czy to ziemia dobra czy słaba, jakie uprawy są wokół. Quote
maticzels Posted November 3, 2012 Author Report Posted November 3, 2012 Nie przyglądałem się ale na pewno przez 2 lata w okolicy widziałem owies i chyba rzepak. Ogrodnicy którzy na ogrodzie pracowali stwierdzili że ziemia jest bardzo dobra a ogród jest w jednej linij co pole (wąsk a długi jak pole). Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Może porzeczki, ale nakład jest znaczny, a w obecnej sytuacji zadłużanie się to nie jest dobry pomysł. Jest też spore zapotrzebowanie na bardzo stary owoc, zupełnie zapomniany - świdośliwę. Możesz się zastanowić nad leszczyną, ale jeżeli są wiewiórki to podzielisz mój los nawet nie spróbujesz orzecha. Możesz pomyśleć o warzywach. Problem jest w tym, że do takiej powierzchni nie otrzymasz dopłat. Pomyśl nad wydzierżawieniem, jeżeli są w okolicy uprawy ogrodnicze możesz dostać realne pieniądze. Przemyśl, zorientuj się gdzie i co możesz sprzedać, jaką dysponujesz wiedzą, ile czasu możesz poświęcić i kiedy, jakie masz możliwości wynajęcia sprzętu i przede wszystkim czy to lubisz. Quote
maticzels Posted November 3, 2012 Author Report Posted November 3, 2012 A od jakiej powieszchni się otrzymuje dopłaty? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Dopłaty są od 1 ha upraw (wszystkich). Każda z upraw wchodząca w skład tego 1 ha musi mieć powierzchnię co najmniej 10 a.Stawki dopłat za poprzedni rok są następujące:jednolita płatność obszarowa (JPO) ? 710,26 zł/ha, do tego dochodzą - uzupełniająca płatność podstawowa (generalnie do zbóż) ? 274,56 zł/ha i płatność obszarowa do powierzchni uprawy roślin strączkowych i motylkowatych drobnonasiennych ? 264,30 zł/ha. Jeżeli miejscowość jest objęta ONW to dodatkowo płatność ONW. Quote
maticzels Posted November 3, 2012 Author Report Posted November 3, 2012 A tak wogule gdzie się sprzedaje swój produkt i skąd wziąć nasiana/sadzonki. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Zbyt to albo giełdy (Bronisze, Zjazdowa i wiele innych), albo rynki (w każdym mieście jest targ czyli taka mała giełda), albo punkty skupu (musisz popytać w okolicy). Jeżeli chodzi o sadzonki to musisz popytać w gospodarstwach prowadzących taką produkcję. Kontakt możesz przeważnie "złapać" na targu. Nasiona sprzedają różne firmy, też często jeżdżą po targach. Poszukaj również w internecie. Quote
maticzels Posted November 3, 2012 Author Report Posted November 3, 2012 Na dzisiaj ostatnie pytanie . Jaką rośline najłatwiej chodować (czyli najmniej pracy)? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Orzechy włoskie chyba wymagają najmniejszego nakładu pracy. Powiem Ci tak, że im większy nakład tym większy dochód. Dochód wynika przede wszystkim z pracy (i tej zarządczej i tej bezpośredniej). Niewielki nakład pracy wymagają zboża. Największy nakład pracy jest na warzywa, sady i okopowe. Quote
maticzels Posted November 3, 2012 Author Report Posted November 3, 2012 Ale orzech to długolenia inwestycja. Natomiast zboża to na początek interesująca propozycja tylko od czego zacząć przy ich uprawie (pole nieużywane od lat i zarośnięte)? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 3, 2012 Report Posted November 3, 2012 Nie wiem jakie są chwasty, ale zakładam że jest perz. Jeżeli można zaorać to jeszcze teraz zaorz, jeżeli nie to talerzówka. Na wiosnę jak ruszą chwasty opryskaj glifosatem, po trzech tygodniach orka. W zależności od warunków wiosennych zastanowimy się co zasiać. Quote
maticzels Posted November 4, 2012 Author Report Posted November 4, 2012 Moje pole wygląda mniejwięcej tak. Nie wiem co to za chwasty. Quote
maticzels Posted November 4, 2012 Author Report Posted November 4, 2012 Mam sponsora na 4 lata na sianie zbóż tylko muszę mu przedstawić biznesplan a ja nie mam pojęcia jakie są wydatki i dochody. Byłbym bardzo wdzięczny jakbyście przedstawili swoje na 1 hektar ziemi. Quote
maticzels Posted November 4, 2012 Author Report Posted November 4, 2012 w-modr.pl/files/File/KALKULACJE/06.2012/PSZENICA%20JARA_06.2012.pdf Czy wszystko z tej tabeli jest konieczne ( a zwłaszcza tajemniczy sznurek) interesuje mnie wysoka intensywność. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 4, 2012 Report Posted November 4, 2012 Możesz to zastosować. Sznurkiem się nie przejmuj. Mógłbyś dać lepsze zdjęcie (zbliżenie) tych chwastów. Perzu raczej tam niema. Quote
maticzels Posted November 4, 2012 Author Report Posted November 4, 2012 Tylko czy bez własnych maszyn to jest opłacalne? Quote
maticzels Posted November 4, 2012 Author Report Posted November 4, 2012 Jaka jest najtańsza w uprawie roślina, ile wynosi całkowity koszt jej hodowli i jakie są zyski z wszystkimi dofinansowaniami pole 159 arów? Quote
miras Posted December 15, 2012 Report Posted December 15, 2012 Moje pole wygląda mniejwięcej tak. Nie wiem co to za chwasty. To jest nawłoć kanadyjska,roślina wibitnie miododajna,nektaruje sierpień,wrzesień wydajność z 1 ha około 700-900 kg nektaru . Quote
Recommended Posts