Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. W tym tygodniu ma do mnie przyjść dostawa wysłodków buraczanych. Dlatego chciałem się was poradzić w sprawie ich zakiszania - ponieważ z ostatnimi miałem same problemy - po otwarciu wysłodzi ciągle się grzały albo pleśniały i miałem znaczne straty na paszy. Jak wy zakiszacie wysłodki w pryzmach? Czy może stosujecie jakieś środki zakiszające?
Posted
Ja osobiście żadnych środków nie stosuje ;) starałem sie dobrze ubić pryzmę i dokładnie przykryłem folią, na to sypalem ziemię ;) większych strat nie miałem ;) wiadomo że zawsze coś sie popsuje ale nie było tego dużo ;) pozdrawiam
Posted
ja kisiłem w starym silosie zasypowym i przykrywałem folią. W tym roku ja nie mam ale mój brat zamawia na chwilę obecną już sprasowane w balotach i owinięte folią (wyglądają identycznie jak sianokiszonka w belach) - koszt jednego balota to dodatkowe 50 zł za prasowanie i owinięcie, masa ok 1000-1200 kg jednego:)
Posted

ja kisiłem w starym silosie zasypowym i przykrywałem folią. W tym roku ja nie mam ale mój brat zamawia na chwilę obecną już sprasowane w balotach i owinięte folią (wyglądają identycznie jak sianokiszonka w belach) - koszt jednego balota to dodatkowe 50 zł za prasowanie i owinięcie' date=' masa ok 1000-1200 kg jednego:)

[/quote']

to chyba nie tak drogo ????, a kto to robi ?? jakieś namiary ........

 

 

Posted
Jednego roku właśnie miałem wysłodki w balotach. Super sprawa, świetnie zakiszone i zero strat na paszy. Niestety cukrownia zmieniła politykę, i żeby zamówić baloty trzeba mieć odpowiedni sprzęt do rozładowania balotów z gondoli.
Posted

Obecnie produkowane wysłodki są znacznie bardziej suche i prawie nie zawierają cukrów, które są niezbędne do zakiszania. Dlatego tak trudno się je przechowuje w pryzmach.

Ja wysłodki zawsze przykrywam dopiero po 2-3dniach, aby się dobrze wystudziły. I jeśli masz taką możliwość to po przykryciu nie otwieraj pryzmy przez min. miesiąc.

Posted
Ja też nie pierwszy raz zakiszam wysłodki i zawsze się dobrze zakiszały w pryzmie. W ostatnim roku były jakieś fatalne, bo nigdy nie miałem tak dużych strat. Z tego, co czytam to pryzmy przygotowujecie podobnie.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...