garzew Posted November 5, 2012 Report Posted November 5, 2012 Witam. W tym tygodniu ma do mnie przyjść dostawa wysłodków buraczanych. Dlatego chciałem się was poradzić w sprawie ich zakiszania - ponieważ z ostatnimi miałem same problemy - po otwarciu wysłodzi ciągle się grzały albo pleśniały i miałem znaczne straty na paszy. Jak wy zakiszacie wysłodki w pryzmach? Czy może stosujecie jakieś środki zakiszające? Quote
przemek2092 Posted November 5, 2012 Report Posted November 5, 2012 Ja osobiście żadnych środków nie stosuje starałem sie dobrze ubić pryzmę i dokładnie przykryłem folią, na to sypalem ziemię większych strat nie miałem wiadomo że zawsze coś sie popsuje ale nie było tego dużo pozdrawiam Quote
Mikruss Posted November 5, 2012 Report Posted November 5, 2012 ja kisiłem w starym silosie zasypowym i przykrywałem folią. W tym roku ja nie mam ale mój brat zamawia na chwilę obecną już sprasowane w balotach i owinięte folią (wyglądają identycznie jak sianokiszonka w belach) - koszt jednego balota to dodatkowe 50 zł za prasowanie i owinięcie, masa ok 1000-1200 kg jednego:) Quote
MARIUSZ350 Posted November 5, 2012 Report Posted November 5, 2012 ja kisiłem w starym silosie zasypowym i przykrywałem folią. W tym roku ja nie mam ale mój brat zamawia na chwilę obecną już sprasowane w balotach i owinięte folią (wyglądają identycznie jak sianokiszonka w belach) - koszt jednego balota to dodatkowe 50 zł za prasowanie i owinięcie' date=' masa ok 1000-1200 kg jednego:)[/quote'] to chyba nie tak drogo ????, a kto to robi ?? jakieś namiary ........ Quote
garzew Posted November 6, 2012 Author Report Posted November 6, 2012 Jednego roku właśnie miałem wysłodki w balotach. Super sprawa, świetnie zakiszone i zero strat na paszy. Niestety cukrownia zmieniła politykę, i żeby zamówić baloty trzeba mieć odpowiedni sprzęt do rozładowania balotów z gondoli. Quote
Mikruss Posted November 6, 2012 Report Posted November 6, 2012 no cos za cosU nas rozwożą na zwykłych naczepach i wystarczy ciagnik z mocnym turem i chwytakiem do balotów:) Quote
przemek2092 Posted November 6, 2012 Report Posted November 6, 2012 wygodna sprawa bardzo z tymi balotami trzeba przyznać że ten pomysł jest trafiony w dziesiątke Quote
Mikruss Posted November 6, 2012 Report Posted November 6, 2012 tylko prasa troszkę kosztuje - 1 mln zł Quote
dominikp64 Posted November 7, 2012 Report Posted November 7, 2012 Obecnie produkowane wysłodki są znacznie bardziej suche i prawie nie zawierają cukrów, które są niezbędne do zakiszania. Dlatego tak trudno się je przechowuje w pryzmach. Ja wysłodki zawsze przykrywam dopiero po 2-3dniach, aby się dobrze wystudziły. I jeśli masz taką możliwość to po przykryciu nie otwieraj pryzmy przez min. miesiąc. Quote
Miki Posted November 7, 2012 Report Posted November 7, 2012 Ja z reguły zakiszam w silosie zasypowym. Polewam zimną wodą kłade liście na wierzch, potem folia i na to ok. 30cm ziemi. No i w zasadzie nie mam strat. Quote
garzew Posted November 9, 2012 Author Report Posted November 9, 2012 Ja też nie pierwszy raz zakiszam wysłodki i zawsze się dobrze zakiszały w pryzmie. W ostatnim roku były jakieś fatalne, bo nigdy nie miałem tak dużych strat. Z tego, co czytam to pryzmy przygotowujecie podobnie. Quote
Recommended Posts