Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ! ja jestem hodowca koni , ostatnio zainteresowala mnie hodowla bydla.Moze ktos dac mi informacje na temat pozwolen z tym rynkiem (chodzi mi o nabial) zwiazane.Myslalam o 3-4 krowach i produkcji nabialu co za tym idzie wprowadzenie go na rynek,juz teraz robie sery dla wlasnych potrzeb bo lubie ;) i gdyby udalo mi sie to wprowadzic na rynek mialabym sie czym pochwalic!

mam jeszcze pytanie na tema dojarek automatycznych moglabym zrobic nowy watek no ale moze tutaj uda mi sie uzyskac blyskotliwe odpowiedzi na wszystkie nurtujace mnie pytania.Te dojarki to tylko na te 3-4 krowy,czyli dla ograniczwenia kosztow jedna na te wszystkie mi wystarczy?dajcie mi jakas dobra rade!!

dzieki :)

Posted
musisz mieć kwotę mleczno idywidualną możesz kupić hurtową i przekształcić ją na indywidualną 6tys. litry na krowe zrobić atest sanitarno weterynaryjny. Odnośnie dojarek wątek jusz jest . W tfoim przypadku wystarczy dojarka bańkowa używana można naprawde tanio kupić sam mama taką na spszedanie
  • 3 months later...
Posted

Witam.

Ad 1.

Przygotowuje artykul o produkcji nabiału w gospodarstwie :) Oczywiście trzeba mieć pozwolenie na tego typu działalnośc, spelniać wszystkie normy, oborę z atestem itp.

Obecnie musisz mieć zezwolenie nawet na sprzedaż mleka sąsiadowi ;/

Ad2. Tak jak napisał poprzednik.

Zwykła dojarka konwiowa ci wystarczy. Koszt to około 500 zł za używaną wraz z konwią i aparaturą. Musisz kupić tylko węże - nawet jeśli wygląda na malo używany lepiej stracić te 10 zł na wąż mleczny niż mieć później mleko w 2 klasie.