johhny Posted November 9, 2012 Report Posted November 9, 2012 Witam, mam takie pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: jak wysoką dzierżawę z 1 ha powinienem zażądać za ziemię 4 klasy? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 10, 2012 Report Posted November 10, 2012 Stawki są zróżnicowane. Ziemia jest niezniszczalnym (zakładam) środkiem produkcji i ma wartość. Jeżeli bierzesz od banku kredyt to płacisz odsetki składające się z części którą "zjada" inflacja + zysk banku + pokrycie kosztów. Inflacja obecnie to minimalne ponad 4%. Weź wartość ziemi pomnóż przez odsetki pomnożone przez oprocentowanie kredytu (ok. 12%) pomniejszone o 4%, a otrzymasz kwotę dzierżawy. A tak nienaukowo to w mojej okolicy dzierżawa kształtuje się na poziomie 4-5 dt zboża najczęściej uprawianego na tym gruncie (żyta na lżejszych lub pszenicy na lepszych). Jak dobrze położone to nawet ok. 30% więcej, jak kiepsko to mniej. Quote
johhny Posted December 10, 2012 Author Report Posted December 10, 2012 Dzięki za profesjonalną odpowiedź U mnie sytuacja jest o tyle skomplikowana, że najprawdopodobniej wydzierżawię ziemię mojej dalszej rodzince... Quote
muzyk Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 Z rodziną to się dobrze wychodzi na fotografi.Ja oddajedopłaty i płacę podatek.Pozdrawiam. Quote
sputnik Posted December 11, 2012 Report Posted December 11, 2012 Z rodziną to się dobrze wychodzi na fotografi.Ja oddaje dopłaty i płacę podatek.Pozdrawiam. Dokładnie Ja oddaje w dzierżawę rodzince (dość bliskiej) no i wiadomo oni płacą podatek, bo ja nie widzę tutaj innej opcji. Dopłat nie mam, ale gdyby były to pewnie byłby dym Quote
Recommended Posts