kamil1990r Posted November 10, 2012 Report Posted November 10, 2012 Witam wszystkich serdecznie jestem tu pierwszy raz więc w razie błędów przepraszam.jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł zakupu ładowarki teleskopowej JCB 535-125 z pełnym zestawem tzn łyżka, krokodyl oraz widły do palet a później wynajem tego sprzętu rolnikom na doby bądź z operatorem na godziny.Jeśli chodzi o ceny to doba z paliwem i obsługą klienta 250zł/netto a jeśli chodzi o wynajem na godziny z moim paliwem i operatorem to okolo 100zł godzina/netto. i tu pytanie do Was rolnicy czy bylibyście skłonni wynająć taki sprzęt w podanych kwotach??? a jeśli tak to w jakim okresie??? jakie urządzenie głównie by Was interesowało??? do czego chcielibyście je wykorzystać??? moja okolica to typowo teren rolniczy wielu rolników drobnych nie posiadających własnego profesjonalnego sprzętu tego typu (wysięgnik conajmniej 9,5metra). wiem że główne zainteresowanie byłoby w okresie żniwnym ale też myślałem nad odśnieżaniem posesji. pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Quote
DuzyGrzegorz Posted November 11, 2012 Report Posted November 11, 2012 Na wsi coraz większa bieda i rolnicy, zwłaszcza ci drobni nie mają pieniędzy. Zapotrzebowanie jest dość duże, ale z zapłatą może być jak z kombajnem. Znajomy co robi usługi kombajnem nie odebrał nawet połowę pieniędzy za żniwa. Quote
Miki Posted November 11, 2012 Report Posted November 11, 2012 Nie powiem pomysł jak na obecne reali jest niezły, a wielu mniejszych rolników na pewno skorzysta z takiej usłógi ale tak jak wspomniał @DuzyGrzegoz może być problem z wypłacalnością. Quote
kamil1990r Posted November 11, 2012 Author Report Posted November 11, 2012 wiadomo dzisiaj wszędzie ciężko z pieniędzmi ale myślę że ludzie mieli by fundusze na jedną dobę wynajęcia i domyślam się że każdy rolnik wykorzystał by sprzęt w 120% Quote
garzew Posted November 13, 2012 Report Posted November 13, 2012 Jak dla mnie ceny trochę powalające. Nie każdego będzie stać na takie usługi, chociaż na pewno ciekawy pomysł. Ja również raczej bym nie skorzystał szczególnie, że mam tur na ciągniku, który w większości prac mi w zupełności wystarcza. Quote
Recommended Posts