damiano2303 Posted November 13, 2012 Report Posted November 13, 2012 Witam od lat miałem maciory które były unasieniane naturalnie i średnio miały 12 prosiąt a jakiś czas temu postanowieniem uniesienić 2 maciorki sztucznie i miały po 6 prosiąt cy to naturalne od czego to zależny??www.ipasze.pl Quote
DuzyGrzegorz Posted November 13, 2012 Report Posted November 13, 2012 Owulacja występuje u loch po 24-36 h od pierwszych objawów rui i trwa przez 10-30 godz. Locha w czasie owulacji wydala do jajowodów 15-30 komórek jajowych. Żyją one w jajowodach ok, 8-10 h. Plemniki w jajowodzie lochy zachowują zdolność do zapłodnienia przez ok. 20 h. Z tych danych wynika, że aby maksymalnie wykorzystać komórki jajowe loch kryć należy co najmniej dwa razy. Nasienie knura bardzo źle się konserwuje i po 3 dniach przechowywania żywotność plemników spada, liczba zapłodnionych komórek jajowych zależy także od żywotności plemników. Quote
damiano2303 Posted November 13, 2012 Author Report Posted November 13, 2012 Sztucznie unasieniałem 3 razy każda przez 3 dni o tej samej porze możne to mam wpływ a naturalnie to 2 razy możne to ma jakiś wpływ?? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 13, 2012 Report Posted November 13, 2012 Najczęściej lochy kryje się dwa razy, pierwszy po 12 -16 h od wystąpienia pierwszych objawów rui, a drugi raz w 12-18 godz. po pierwszym kryciu. Jeżeli po 12 h ruja nadal trawa to należy pokryć trzeci razi. Stosuje się też stary sposób (moim zdaniem skuteczny, ale tylko przy kryciu, a nie inseminacji) polegający na pokryciu tuż po pierwszych objawach i drugi raz po dobie. Przy inseminacji problemem jest gwałtowny spadek żywotności plemników od trzeciej doby przechowywania nasienia. To może być problemem. Bardzo dużo zależy tu od rzetelności inseminatora. Wszystkie krycia muszą być przeprowadzone świeżym nasieniem. Nie twierdzę że tak było, ale jeżeli jedno było zrobione starym to .... Quote
Recommended Posts