garzew Posted November 14, 2012 Report Posted November 14, 2012 Witam. Ostatnio, gdy kosiłem liście pasternaka rotacyjną, gdzieś strzelił kamyszek i mi zbił boczną szybę w kabinie. Szczęście, że mnie nie trafiło.I dlatego chciałbym zrobić osłonę na szyby. Widziałem, pare stron z ofertą siatek tkanych o bardzo drobnych oczkach np. 2-3mm. Tylko jak jest widoczność przez tak gęstą sieć - czy w ogóle coś widać? Ktoś miał może takie siatki? Quote
grzepaku1 Posted November 14, 2012 Report Posted November 14, 2012 to może osłonę na kosiarce wysuń do przodu około 80cm na przykład przykręć z profila zamkniętego jakąś ramkę i przykryj to jakąś starą grubszą plandeką Quote
garzew Posted November 15, 2012 Author Report Posted November 15, 2012 Taką dodatkową osłonę też mam zainstalowane na kosiarce, ale nie moge tego zbyt nisko opóścić, bo przygniata/pokłada liście i niedokładnie zostaje skoszone. Dlatego pytałem o jakąś siatkę osłonową na szybę. Quote
przemek2092 Posted November 15, 2012 Report Posted November 15, 2012 Powiem ci szczerze że nie widziałem takiej osłony na szybę siatka tkana o takiej gęstosci jak mówisz jest dosyć gęsta i mało będzie przez nią widać ;P ja szukał bym rozwiązania w jakiejś dodatkowej osłonie na kosiarce rotacyjnej jeśli to możliwe Quote
piotrekg Posted November 15, 2012 Report Posted November 15, 2012 Witam Garzew ja teżchce zrobić taką osłone z siatki tylko że planuje zrobic z siatką o oczkach 10x10 mm a reszte kamieni mniejszysch od oczka myśle że nie pobije szyby a pozatym i tak nie trafi centralnie w środek oczka więc prawdopodobienstwo wybicia jest nikłe Quote
DuzyGrzegorz Posted November 15, 2012 Report Posted November 15, 2012 Lepiej zrób tak jak radzi Przemek. Załóż dodatkowo nawet siatkę (jest lekka i elastyczna, nie powoduje przygniatania roślin) kilkanaście cm przed tą osłoną oryginalną. Efekt będzie dużo lepszy niż na szyby. Siatka musiałaby być ok. 20 cm od szyby aby dała spodziewany efekt. Na pierwszym w Polsce pokazie kosiarki rotacyjnej z Czechosłowacji (wiadomo - kamienie wyzbierane, wszystkie osłony założone a publika w przepisowej odległości) jeden ze znanych profesorów dostał kamieniem w kolano i noga pozostała sztywna w kolanie. Quote
grzepaku1 Posted November 15, 2012 Report Posted November 15, 2012 ta osłona o której mówiłem nie może przygniatać bo montujesz ją w poziomie na kosiarce a nie w pionie Quote
garzew Posted November 16, 2012 Author Report Posted November 16, 2012 Podobne rozwiązanie z siatką jako osłona na szyby widziałem w ciągnikach firmy, która mi kosiła natkę. Tam dyski od rotacyjnej idą za ciągnikiem, dlatego mają pozakładane osłony z siatki na tylną szybę. Tylko nie wiem jak gęsta była ta siatka pleciona. Może nawet 10x10 albo coś większego.Ale z tą dodatkową poziomą osłoną na rotacyjną to na razie najlepsze rozwiązanie i zaraz je przetestuje w praktyce, bo mam jeszcze prawie hektar pasternaka do ścięcia. Quote
przemek2092 Posted November 16, 2012 Report Posted November 16, 2012 Tak jak mówicie siatka ochronna na szybę może sie sprawdzić ale jedynie 10mm i większe oczka, dobrze by było żeby był cienki drut bo wtedy masz o wiele lepszą widoczność ale to już zobaczysz w praktyce co lepiej sie sprawdzi ja osobiście tak jak już mówiłem zrobił bym coś z tą kosiarką pozdrawiam Quote
Recommended Posts