edek Posted November 14, 2012 Report Posted November 14, 2012 Jestem zainteresowany rozsiewaczem dwutarczowym, chciałbym kupić.Posiadam ciągnik Ursus C-4011 i właśnie do tego ciągnika miałby być ten rozsiewacz. Myślę że taki 400 l. nie większy będzie dobry, nowy lub używany.Co polecacie? Quote
przemek2092 Posted November 14, 2012 Report Posted November 14, 2012 Jeżeli chcesz mieć rozsiewacz dwutarczowy to proponował bym kupić troszkę większy niż 400l będziesz miał o wiele lepszy wybór ;D a co za tym idzie możemy wybierać w funkcjach jakie będziesz potrzebował jak i firmach bardziej renomowanych lub mniej pozdrawiam Quote
obserwator Posted November 14, 2012 Report Posted November 14, 2012 Proponuję Zobacz sobie ofertę firmy ABRAKiedyś w poprzedniej firmie z nimi miałem do czynienia, dobre i PolskieJak byś coś znalazł co by Cię interesowało daj znać to może pomogę cos utargować ;-) Quote
Sławek Posted November 19, 2012 Report Posted November 19, 2012 Witam, jestem zainteresowany zakupem dwutarczowego rozsiewacza do nawozów, zastanawiam się nad zakupem Rozsiewacza firmy DEXWAL: wibro duo turbo 850 l, oczywiście dwutarczowy. Chciałbym prosić o opinię czy rozsiewacz tej firmy jest wart zakupu? może ktoś z Was ma taki sam i może się wypowiedzieć na jego temat? Będę bardzo wdzięczny za opinie. Pozdrawiam Quote
edek Posted November 24, 2012 Author Report Posted November 24, 2012 Dziękuje za odpowiedzi:)Słyszałem o rozsiewaczu firmy Vicon, nie widziałem go ale wysiew nawozu odbywa się rurą a nie tarczami, o co chodzi w tym modelu, czy ktoś mógłby mi to objaśnić??? Quote
Biznez404 Posted November 25, 2012 Report Posted November 25, 2012 Ja mam Rauch 400 l i daje w nim radę 30-stka. Quote
Miki Posted November 25, 2012 Report Posted November 25, 2012 Jest to rozsiewacz wahadłowy. Tu zamiast tarczy zastosowano rure wykonującą ruchy w poziomie co powoduje rozsiewanie nawozu. A tu fragment opisujący zasadę działania tego właśnie rozsiewacza: "Rozsiewacz Wahadłowy W rozsiewaczach wahadłowych zamiast obracających się tarcz zastosowano wahliwy przewód rurowy o ruchach w płaszczyźnie poziomej. Rura pełni rolę elementu rozsiewającego masę nawozową. Ma ona zmienny przekrój (ścięty stożek), połączona jest ze zbiornikiem, a ruch materiału w przewodzie wywołany jest ciśnieniem statycznym masy nawozowej w zbiorniku. Aby uzyskać łatwy ruch nawozu (bez względu na rodzaj i ilość przemieszczanej masy), ścianki zbiornika i wahliwej rury muszą być dostatecznie gładkie (małe opory tarcia), a nawóz musi być przed wlotem do rury należycie rozluźniony. A więc, podobnie jak w rozsiewaczach tarczowych, musi być zastosowane mieszadło. Na masę nawozu przemieszczającego się w rurze działają w zasadzie takie same siły, jakie występują przy promieniowo ustawionych łopatkach tarczy wirującej." Ale pamiętaj że rownomierność rozsiewania w rozsiewaczach wahadłowych jest gorsza niż w tarczowych! Quote
edek Posted November 26, 2012 Author Report Posted November 26, 2012 'Miki said: Jest to rozsiewacz wahadłowy. Tu zamiast tarczy zastosowano rure wykonującą ruchy w poziomie co powoduje rozsiewanie nawozu. A tu fragment opisujący zasadę działania tego właśnie rozsiewacza: "Rozsiewacz Wahadłowy W rozsiewaczach wahadłowych zamiast obracających się tarcz zastosowano wahliwy przewód rurowy o ruchach w płaszczyźnie poziomej. Rura pełni rolę elementu rozsiewającego masę nawozową. Ma ona zmienny przekrój (ścięty stożek)' date=' połączona jest ze zbiornikiem, a ruch materiału w przewodzie wywołany jest ciśnieniem statycznym masy nawozowej w zbiorniku. Aby uzyskać łatwy ruch nawozu (bez względu na rodzaj i ilość przemieszczanej masy), ścianki zbiornika i wahliwej rury muszą być dostatecznie gładkie (małe opory tarcia), a nawóz musi być przed wlotem do rury należycie rozluźniony. A więc, podobnie jak w rozsiewaczach tarczowych, musi być zastosowane mieszadło. Na masę nawozu przemieszczającego się w rurze działają w zasadzie takie same siły, jakie występują przy promieniowo ustawionych łopatkach tarczy wirującej." Ale pamiętaj że rownomierność rozsiewania w rozsiewaczach wahadłowych jest gorsza niż w tarczowych! [/quote'] Dzięki za radę Miki i za opis o rozsiewaczu Vicon. Quote
Ojciec Posted November 26, 2012 Report Posted November 26, 2012 Poszukuje rozsiewacza którym mógł bym wysiać zarówno nawóz granulowany jak i wapno z proszkowane wiem że istnieje także wapno w granulacie lecz jest dosyć drogie proszę o przykłady takich maszyn lub samego rozsiewacza do wapna . Quote
Miki Posted November 27, 2012 Report Posted November 27, 2012 Nie wiem czy o takie coś Ci chodziło* www.uniagroup.com/site/home/article?article.id=87* www.korbanek.pl/spolka/ws/pl/maszyny_rolnicze_sulky/rozsiewacze_nawozow/rozsiewacze_przyczepiane_do_wapna.htmla jak nie to lepiej sprecyzuj ;-). Quote
Ojciec Posted November 27, 2012 Report Posted November 27, 2012 Tak o takie rozsiewacze, lecz używanego w przystępnej cenie raczej nie znajdę zapewne taniej będzie kupić oba rozsiewacze. Zatem kolejne pytanie do was jaki rozsiewacz polecacie do wapna z używanych maszyn rolniczych. Dodam jeszcze że maksymalna powierzchnia do wysiewu wapna w moim gospodarstwie to 20 ha. Quote
Miki Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Ja postaram się coś znaleźć ;-). Ale najważniejsze jaki rozsiewacz ma to być? Zawieszany albo ciągany, a jak ciągany to o/do jakiej ładowności :-D. Quote
Miki Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Tu masz takie w wmiare przystępnej cenie:* m.allegro.pl/przedmiot,rozsiewacz-do-wapna-i-nawozu-kuhn-6-ton,2792231128.html* m.otomoto.pl/A238396 (tam masz jeszcze taki sam drugi ale starszy rocznikowo za połowe tej ceny ;-)).* m.allegro.pl/przedmiot,rozsiewacz-do-wapna-i-nawozow-rcw-5,2800177447.html (większy)* m.allegro.pl/przedmiot,rozsiewacz-do-wapna-i-nawozow-rcw-3,2800294326.html (i mniejszy tego samego wystawcy).Jak sam widzisz wybór jest ogromny ale to wszystko zależy od tego co jest co jest Ci potrzebne, a co chciałbyś mieć. Quote
Ojciec Posted November 29, 2012 Report Posted November 29, 2012 Ten Sulky fajnie wygląda lecz co do wysiewu nim wapna nie jestem przekonany. We wsi jest bardzo podobny takiej samej firmy wysiewał nim wapno pod kukurydze, jedna osoba stała ze szpadelkiem w rozsiewaczu no i kierowca nie muszę dodawać że strasznie się kurzyło. W tym roku kupił nowy Vicona a tamten stoi. Co do pojemności może być niewielka tona lub dwie, na początek chciałem wysiewać wapno pod trawę. Quote
Miki Posted November 29, 2012 Report Posted November 29, 2012 Chyba znalazłem coś odpowiedniego w sensownej cenie tylko, że taśma do wymiany ale za tą cene się opłaca, a i taśma niedroga i przy wymianie pracy nie dużo ;-). Pozdrawiam! Quote
Ojciec Posted November 29, 2012 Report Posted November 29, 2012 To super lekko uszkodzony jeszcze lepiej tylko poproszę o jakieś namiary no i fotki Pozdrawiam. Quote
Miki Posted November 30, 2012 Report Posted November 30, 2012 Gapa ze mnie zapomniałem podać linka ale prosze: www.agrotrader.pl/grudziadz-1986-1500-kg,155633.html . A co do portalu to polecam bo sam często kupuje tam potrzebny sprzęt i jestem zadowolony ;-). Quote
Recommended Posts