bardzomalorolny Posted November 15, 2012 Report Posted November 15, 2012 Witam Mam takie pytanie, czy orkę głęboką można wykonywać pługiem podorywkowym? Quote
Mikruss Posted November 15, 2012 Report Posted November 15, 2012 niebardzopodorywką co najwyżej zrobisz 15 cm a zimowa orka to ok 25 cm Quote
DuzyGrzegorz Posted November 15, 2012 Report Posted November 15, 2012 Pługi podorywkowe zazwyczaj mają większy opór jednostkowy przy większych głębokościach, szkoda paliwa i ciągnika. Quote
Miki Posted November 16, 2012 Report Posted November 16, 2012 Ptwierdzam słowa poprzedników. Nawet jakbyś się bardzo postarał to nie wejdziesz tak głeboko w ziemię jak w przypadku zwykłego pługa. Quote
bardzomalorolny Posted November 16, 2012 Author Report Posted November 16, 2012 To Panowie doradźcie mi co zrobić. Mam pług 2 UG ten z największymi lemieszami. Ziemie mam klasy 4a, ale iła, dość ciężkie i ciężko idzie t-25 lub nawet 330 w tym pługu. Dopóki miałem ok 10a ornego to czasami jak pod górkę szło to odkręcałem skibę, a teraz jest ok 0,5ha i co roku będzie przybywało to trochę długo będzie szło z 1 skibą. I nie wiem co zrobić, czy jakoś ten swój pług przerobić na mniejsze lemiesze, czy kupić nowego też 2, ale orlika. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted November 16, 2012 Report Posted November 16, 2012 Radził bym ci kupić tego orlika nie są one drogie a c330 czy t25 daje spokojnie radę nawet na cięższych ziemiach no i nawet jeśli kupisz mniejsze lemiesze to to i tak nic ci nie da, lemiesz musi pasować do całej odkładnicy, dopiero wtedy skiba będzie sie układała prawidłowo pozdrawiam Quote
Recommended Posts