Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytanie czy ktoś może spotkał się z podobną sytuacją i może mi coś doradzić.

Urodził mi się byczek normalnie jadł, potem przestawiłam go na sztuczne mleko i po jakimś czasie przestał wstawać, nie da rady utrzymać się na przednich nogach i leci na głowę do przodu. Daję mu normalne mleko teraz od krowy ale to nic nie pomaga. Proszę o pomoc.

Posted

Dziwna reakcja, ja znalazłam nawet artykuł o żywieni cieląt:

"- Przez pierwsze cztery dni życia oseska zadajemy mu wyłącznie siarę;

- W czwartym dniu podajemy preparat mlekozastępczy, przez miesiąc zwiększamy jego ilość do ok. 6 litrów na dobę w dwóch odpojach, cielętom zadajemy pójło o temperaturze ok.40 st. C;

- Przed upływem tygodnia życia cielaka zapewniamy mu dostęp do łatwostrawnej paszy treściwej tak, aby w wieku ok. 7 tygodni pobierał on ok. 1 kg paszy na dobę;

- W drugim miesiącu zmniejszamy ilość podawanych preparatów mlekozastępczych z 3 do 1 litra na każdy z dwóch odpojów na dobę;

- Po zakończeniu drugiego miesiąca, gdy cielę zjada dziennie minimum 2 kg paszy prestarter rezygnujemy z pojenia preparatami mlekozastępczymi, zaczynamy podawanie siana i kiszonek;

- Od 10 tygodnia zaczynamy stosować pasze treściwą ;

- Przez cały okres życia zwierzęcia zapewniamy mu dostęp do czystej, świeżej wody;

- Zastosowanie takiego programu odchowu cieląt daje możliwości inseminacji jałówki w wieku 15 miesięcy przy wadze ciała powyżej 400 kg"

Może cielak jest po prostu chory i nie jest to wina żywienia? Był u niego weterynarz?

Posted
Ten cielak nie dostawał czasami siana do pojedzenia albo kiszonki. Jest taka zasada, że młodym cielętom, które są ma mleku nie podaje się siana. Jeśli ma biegunkę to szybko dzwoń po weterynarza, bo on długo nie pociągnie skoro już ledwo wstaje.
Posted
Tak jak wyżej napisał garzew dzwoń do weterynarza po cielak ci sie zmarnuje. Ja z takim czymś sie nie spotkałem. Zawsze po ocieleniu daje cielakowi troche mleka od krowy ale naprawde mało. Póżniej rano i wieczorem dostaje mleko i troche siana.
Posted
siano daje sie cielakowi gdy widać że zaczyna łapać słomę i zaczyna przeżuwać:) Cielak zjedzone siano musi przeżuć jak inne dorosłe zwierzęta wiec może dostać niestrawności i padnie.