Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam! Jako że nie jestem w tym roku plantatorm buraka cukrowego nie dostałem przydziału z cukrowni (tak owszem po sezonie wyslodki sa u mnie w cenie 5zł tona ale nie da się ich w tedy przechowywać przez dłuższy czas bo się szybko psują :-\). I tu rodzi sie moje pytanie czym można je zastąpić. Chciałbym zaznaczyć, że ma to być śruta dla opasów. Pozdrawiam!
Posted
Kolego myślę że żadnych rewelacji tutaj ci już nie zaproponujemy ;) wszystko co jest na bazie kiszenia ma skłonności do psucia sie ;) a dobrze wiemy że to właśnie kiszonki są podstawowym pokarmem, przynajmniej w okresie zimowym ;) ale może ktoś ma ciekawe pomysły i sie z nami nimi podzieli, pozdrawiam ;)
Posted

Niestety wysłodki buraczane to jest bardzo dobra pasza, którą jest ciężko zastąpić nie tylko ze względu na walory odżywcze, ale również dobrze się przechowuje nawet przez długi okres.

Możesz się zastanowić nad makuchem z rzepaku, jeśli mieszkasz gdzieś w pobliżu przetwórni.

Posted
Tak tylko że makuch trzeba odgoryczać, a dla mnie są to zbędne koszta. Zaciekawil mnie kolega z tymi odpadami z soków ale było by to dobre tylko jako dodatek bo raczej takie "wypreski" to dużo wartości odżywczych nie mają. A co powiecie na młóto browarniane?
Posted
Znajomy bawił sie kiedyś w młóto, trwało to może rok czasu ;) ale zrezygnował, powód: bydło było bardziej podatne na biegunkę, w dodatku mówił że bardzo rozregulował nim apetyt zwierząt, nie chciały jeśc pozostałych pasz ;) ale wiadomo że może nie na wszystkie zwięrzęta to będzie tak działało, być może w mniejszych dawkach nie będzie wcale szkodziło zwierzakom ;) pozdrawiam
Posted
Oczywiście nie miałem zamiaru zadawać bydłu młóta w nie wiadomo jakich ilościach. Chciałem robić mieszankę paszową w której skład wchodziło by ok. 20% młóta, a jako że mam własnoręcznej roboty mieszalnik nie miał bym z tym problemu ;).
Posted
Mam jeszcze jedno pytanie jak jest u Was z cenami młóta bo właśnie się tak zastanawiam czy cena 690zł/t za suche młóto zapakaowane w big bagach nie jest zbyt wygórowana. Wiadomo że mokre młóto jest dużo tańsze ale gdzie je wysuszyć i czy było by to bardziej opłacalne niż zakup już wysuszonego?