Jump to content

Czy hodowla psów to dobry pomysł na biznes?  

1 member has voted

1. 1. Czy hodowla psów to dobry pomysł na biznes?

• TAK
      5
    • NIE
      2

Recommended Posts

Posted

Witam, zastanawiałem się ostatnio na hodowlą rasowych psów. Jak wiadomo za psa z rodowodem płaci się kupę pieniędzy i zdaję sobie sprawę, że na początku by trzeba zainwestować. Co myślicie o takim pomyśle na biznes? Oczywiście nie miałoby to być jedyne źródło utrzymania, a jedynie dodatek ;)

Osobiście uwielbiam psy, szczególnie podobają mi się buldogi francuskie i może kiedyś w przyszłości spróbuję taką hodowlę uruchomić, bo jak na razie nie mam warunków. Czekam na opinie.

Posted
Ogólnie to trochę trzeba zainwestowac, najpierw w psy rasowe, potem w hodowle. U mnie sasiad ma hodowlę yourków i faktycznie z tego sie utrzymuje teraz. takie rasowe musza byc pod stala opieka weterynaryjna, specjalne karmy i ogolnie duzo pracy trzeba wlozyc w takie psy, ale najgorzej zaczac. mysle ze zwroci ci sie z czasem.
Posted
Jak się zainwestuje trochę środków, włoży w to odpowiednio dużo pracy to na pewno to zaprocentuje. Szczególnie, jeżeli będą do dobre szlachetne psy rasowe. A na takie psy hodowlane z rodowodami zawsze znajdziesz zbyt. Pełno jest miłośników i fanów psów.
Posted
Zmiana ustawy o ochronie zwierząt jest korzystna dla uznanych hodowli. Papierków więcej ale warto. Po tej zmianie ustawowej jest sporo wolnego miejsca na tym rynku. Za dwa-trzy lata ta luka się zapełni i będzie znacznie ciężej zaczynać.
Posted
Rasowe psy troche kosztują , a hodowle trzeba od czegoś zacząć. Ogólnie to drogie jest utrzymanie psów trzeba też posiadać wystarczająco miejsca dla psów. Jeszcze trzeba prowadzić różne papierki np. o szczepieniu psa itd.Jest jeszcze weterynarz który też za darmo psa nie zaszczepi. No i na koniec i najważniejsze sprzedaż psów . Psy nie jest łatwo sprzedać kiedyś trzymałem króliki i tez wiem jaki to kłopot.Ale jak chcesz trzymać psy to twoja sprawa.Ja ci życze powodzenia:)
Posted
Na pewno będziesz miał dużo pracy przy takiej hodowli ale jeżeli to lubisz to najważniejsze. Co do zbytu to poczytaj w internecie jak z tym jest, najlepiej gdybyś odwiedził jakąś dobrą hodowlę (jak potencjalny kupiec) w celu sprawdzenia jak to funkcjonuje od środka. To by na pewno pomogło.
Posted
Początki mogą być trudne, ale jak się dobrze przyłożyć to może to nieźle zaprocentować. A jak już wyrobi sobie dobrą renomę i wszyscy będą wiedzieć, że tam i tam można dostać zdrowe, dobrze wychowane i z rodowodami rasowe pieski to klienci będą sami się zgłaszać.:cool:
Posted
Pisząc o nowych przepisach miałem głównie na myśli sprzedaż. Teraz inaczej nie sprzedaż szczeniaka rasowego niż bezpośrednio w hodowli (koniec z legalną sprzedażą na rynkach szczeniaków niewiadomego pochodzenia). Obejście musi zatem być dostosowane do takiej sprzedaży (chyba nie muszę tłumaczyć o co chodzi).
Posted

Witam' date=' zastanawiałem się ostatnio na hodowlą rasowych psów. Jak wiadomo za psa z rodowodem płaci się kupę pieniędzy i zdaję sobie sprawę, że na początku by trzeba zainwestować. Co myślicie o takim pomyśle na biznes? Oczywiście nie miałoby to być jedyne źródło utrzymania, a jedynie dodatek ;)

Osobiście uwielbiam psy, szczególnie podobają mi się buldogi francuskie i może kiedyś w przyszłości spróbuję taką hodowlę uruchomić, bo jak na razie nie mam warunków. Czekam na opinie.

[/quote']

A więc kilka dni temu weterynarz mi mówił że rolnik z mojej okolicy który kiedyś miał hodowlę świń teraz ma hodowlę psów...

Ma 10 suk jakiejś tam rasy i sobie chwali.

Ja już zacząłem obliczać ile może zarobić... ? 10 suk, od każdej 5 sztuk średnio daje 50 szczeniaków, z rodowodem to może być 50 patyków :)

Posted
To nie taka prosta sprawa.Trochę się w to bawiłem,hodowałem owczarki alzackie a potem bernardyny.Po pierwsze trzeba należeć do związku hodowców,podruge trzeba jeżdzić z psami na wystawy za granice również,oczywiście zwierzęta muszą mieć rodowody.Z miotu rodowody dostaną 2 lub 3 szczeniaki itakie wolno ci sprzedać.Zresztą za dużo pisaniny by aspekty hodowli dokładnieobjaśnić.Pozdrawiam.
Posted

Pisząc o nowych przepisach miałem głównie na myśli sprzedaż. Teraz inaczej nie sprzedaż szczeniaka rasowego niż bezpośrednio w hodowli (koniec z legalną sprzedażą na rynkach szczeniaków niewiadomego pochodzenia). Obejście musi zatem być dostosowane do takiej sprzedaży (chyba nie muszę tłumaczyć o co chodzi).

A jakis czas temu zeby wlasnie obejsc takie przepisy ludzie wpadli na pomysl ze np. w sklepach internetowych wystawiali smycze dla psów i dodawali psa w gratisie

Posted

To nie taka prosta sprawa.Trochę się w to bawiłem' date='hodowałem owczarki alzackie a potem bernardyny.Po pierwsze trzeba należeć do związku hodowców,podruge trzeba jeżdzić z psami na wystawy za granice również,oczywiście zwierzęta muszą mieć rodowody.Z miotu rodowody dostaną 2 lub 3 szczeniaki itakie wolno ci sprzedać.Zresztą za dużo pisaniny by aspekty hodowli dokładnieobjaśnić.Pozdrawiam.

[/quote']

Mógłbyś mi wyjaśnić tylko dwie kwestie? :)

- czy trudno dostać się do związku hodowców?

- od czego zależy które szczeniaki dostaną rodowód, a które nie?

Będę wdzięczny za pomoc.

Posted
mam tylko wiedzę z zakresu związków hodowców drobiu ozdobnego - znajomi należą. ogólnie mówiąc wiaże to się z opłatami, warunkami hodowli i opieki weterynaryjnej, rodowodem zwierzęcia i jego osiągnięciami. rodowód dostają tylko te co mają rasowe pochodzenie udokumentowane ileś pokoleń wstecz, mają wszystkie cechy rasy wizualne i cechy charakteru (nie ma opcji że przeważają cechy rasy poprostu muszą być wszyskie), ułozenie zwierzęcia no i oczywiście obowiązkowe wystawy i jakieś osiągnięcia (osiągnięcia rodziców). a wię wnioskując z miotu rodowód może dostać każdy (rzadko ale się zdaża), kilka sztuk, a nawet żadne (oczywiście opchniesz komuś kto szuka prezentu dla dziecka i się nie zna, a jak prezent się znudzi to wyladuje w schronisku albo przywiązany drutem do drzewa aż zdechnie z głodu)
Posted
W zasadzie ;jaskółka;wyjaśniła ci zasady przystąpienia do związku hodowców ale nie słyszałem by wszystkie szczenięta z miotu były kwalifikowane do rodowodu.Rodowód dostają tylko te szczenięta co osiągną najlepsze cechy po rodzicach,dziatkach itp.Pozdrawiam.
Posted
Dzięki za wyjaśnienie tych kwestii. Można teraz dojść do wniosku, że utrzymanie małej hodowli z rodowodem (powiedzmy tylko suczka i potem młode na sprzedaż) nie ma sensu, bo zjedzą mnie opłaty...