johhny Posted November 21, 2012 Report Posted November 21, 2012 Hej, mam pytanie dla osób, które miały ogórki w tym sezonie - chciałbym się dowiedzieć jak było z opłacalnością? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 21, 2012 Report Posted November 21, 2012 Zysk na ogórkach nie jest duży ale dość stabilny. Jeżeli opierasz się na własnej pracy to zarobisz. Pamiętaj, że ogórki nie lubią wiatru. Przy doborze stanowiska należy to uwzględnić. To częsty błąd i przyczyna niepowodzeń początkujących plantatorów. Quote
grzesiek12031980 Posted November 21, 2012 Report Posted November 21, 2012 Ja uprawiam ogorki od 10 lat.Co roku sieje jakies 40 arow.Z oplacalnoscia jest roznie,bywa ze z tego arealu mozna bylo wyciagnac 12 tysi a bywalo ze niecale 3.Jak ma sie swoja sile i zdrowe plecy to polecam. Quote
przemek2092 Posted November 22, 2012 Report Posted November 22, 2012 Dokładnie, sam sieje ogórka polnego i foliowego więc troche to znam ogórek wymaga starannej pielęgnacji z zyskiem różnie tak jak kolega wyżej już pisał ;D no i należy pamiętać że przy zbiorze trzeba być bardzo dokładnym i nie spóźnić sie z rwaniem bo ogórek jest bardzo skłonny do przerostu a to już spora strata pozdrawiam Quote
johhny Posted November 23, 2012 Author Report Posted November 23, 2012 Dzięki Panowie za tak szybką odpowiedź. Zgadzam się co jak co, ale plecy trzeba mieć w formie A możecie mi powiedzieć jeszcze czy zasadzenie ogórka gruntowego na powierzchni ok. 1 ha to duży koszt? I DużyGrzegorzu w jaki sposób chronić ogórki gruntowe przed wiatrem, bo nie mogę sobie tego wyobrazić ..? Quote
Miki Posted November 23, 2012 Report Posted November 23, 2012 Jest killa bardzo dobrych sposobów np. posiać wokół stanowiska z ogórkami tzw. rośliny osłonowe czyli o twardej łodydze i dość dużej gęstości lub gdy zaczną się zimne wiatry osłonić je po prostu tunelami foliowymi ;-). Quote
DuzyGrzegorz Posted November 23, 2012 Report Posted November 23, 2012 Wybieraj stanowiska osłonięte przed wiatrem budynkami, sadem itp, a najlepiej zrób tak jak radzi Miki. Zadbaj zwłaszcza o stronę z której jest najwięcej silnych wiatrów. Najczęściej jest to strona zachodnia i północna. Quote
przemek2092 Posted November 23, 2012 Report Posted November 23, 2012 Tymi roślinami może być np. kukurydza ja sam to praktykowałem i ta metoda sie sprawdziła Quote
Recommended Posts