Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,mam 22 lata i nie bardzo się orientuje w tych wszystkich przepisach dotyczących pola ,ale wyjaśnie jak sytuacja wygląda ...

Moja Babcia z Dziadkiem mają ponad 1,5 hektara pola rolnego, jednakże zamierzam się budować,dlatego potrzebował bym sprzedać troche tego pola ... kwestia polega na tym,że nie wiem co z czym łączyć, czy abym więcej wziął za pole ,musze zamienić pole rolne na pole pod budowe ? jeśli tak to w jaki sposób? i gdzie się udać ? doradźcie mi bo naprawde nie wiem gdzie się udać i od czego zacząć ...

Posted
Mam też pytanie dotyczące dobudowy hmm nawet sam nie wiem jak to nazwać ... Tu gdzie teraz mieszkam , mam obok domu wybudowaną "stajnie" w której wcześniej były zwierzęta typu koń,krowa,świnie itp itd... jednakże teraz już nie mamy i nie prowadzimy jakiegoś większego gospodarstwa... dlatego gdybym chciał w tej stajni zrobić sobie mieszkanie i dobudować jedno piętro , to co potrzebuje ? do kogo sie z tym wszystkim zgłaszać ? gdybym chciał sobie wyremntować od środka wszystko,ocieplić to i dobudować piętro? z góry dzięki za odpowiedzi
Posted

Budynek musi spełniać określone normy i być zgodny z przepisami. Przed i przy budowie jest uzgadniane i sprawdzane. Zmiana sposobu użytkowania budynku ma miejsce wtedy jeżeli w miejsce jednych przepisów np stref ochronnych obiektów inwentarskich pojawiają się inne np stref ochronnych obiektów mieszkalnych. Jeżeli w budynku podejmiesz lub zaprzestaniesz działalności zmieniającej warunki bezpieczeństwa (sanitarnego, pożarowego, BHP itd.) lub istotnie zmienisz zakres dotychczasowej działalności to musisz mieć zgodę na zmianę sposobu użytkowania.

Do nadzoru budowlanego w powiecie składasz wniosek w którym opisujesz dotychczasowy i zamierzony sposób użytkowania budynku i dołączasz:

1) rysunek usytuowania budynku z zaznaczonymi granicami i innymi budynkami (również budowanymi) wraz z opisem

2) krótki opis konstrukcji budynku ze zwróceniem szczególnej uwagi na elementy które zmienią funkcję. Czasami potrzebne jest dołączenie np obliczeń wytrzymałościowych.

3) oświadczenie że nieruchomość jest Twoja. (Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń oświadczam że nieruchomość ...... jtanowi moją własność).

4) zaświadczenie z ug że nowy sposób użytkowania jest zgodny z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego.

5) dokumentację wykonaną przez budowlańca.

Z tym piętrem to pozwolenie na przebudowę.

Posted
Dobra a powiedzcie mi teraz takie coś,że jeśli w tym budynku co były te zwierzęta, wcześniej mieszkali moi dziadkowie (czyli był to budynek mieszkalny) i jeżeli oni nic nie zmieniali i nadal pozostał on budynkiem mieszkalnym ( w papierach) to czy moge zacząć wykończenia już teraz ? jeszcze 2 lata temu było w nim wiele zwierząc tak jak wcześniej pisałem , no i siano,słoma,traktor ale niestety mój kochany tatuś spalił nam to wszystko, a z tego co zostało zrobiliśmy 1/3 odbudowy tego co było ... z czym nic w środku nie zmienialiśmy (oprócz okien) to czy naprawde musze się szlajać po urzędach i pytać ? nie da się tego zrobić,że tak powiem na "czarno" ? wystarczy tam tylko podłączyć wode i gaz (bo światło jest) co o tym sądzicie ?
Posted

Jeżeli masz "życzliwych" sąsiadów .... Znam przypadki, że powiatowy inspektor budowlany zrobił kontrolę i nałożył grzywnę. Ostatni przykład jaki dotarł do mnie dzisiaj, pana B który prowadził we wsi N nawet nie gminnej w remizie sklep od wielu lat i pana Z z tej samej wsi który ma córeczkę na wózku inwalidzkim i wybudował daszek nad wejściem do domu aby nie padało na dziecko gdy oczekuje aż jej ojciec wyjedzie z garażu i wsadzi ją z wózkiem inwalidzkim do samochodu. Obaj panowie narazili się Powiatowemu Inspektorowi Nadzoru Budowlanego w B w ten sposób, że złożyli na jego partyjnego kolegę skargę jako radni w sprawie innego człowieka. Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w B przeprowadził u pana B i u pana Z kontrolę która wykazała, że:

1. Pan B nie dokonał zmiany użytkowania remizy na sklep, za co wymierzył grzywnę w kwocie 200 000 (słownie dwieście tysięcy) PLN i natychmiastowe zamknięcie sklepu.

2. Pan Z wybudował zadaszenie bez zezwolenia zadaszenia podjazdu dla wózka inwalidzkiego dla córeczki, za co wymierzył mu grzywnę w kwocie 50 000 (słownie pięćdziesiąt tysięcy) i natychmiastową przymusową rozbiórkę zadaszenia.

Pisać dalej?

Posted
doskonale Cie rozumiem Grzegorzu, nie da się ufać ludzią,gdyż ich natura jest jaka jest ,jednakże jeśli chodzi o sąsiadów to po prawej mam policjanta , który jest moim najlepszym przyjacielem od 15 lat , a po lewej sąsiada i dziewczyne z którą jestem od 5 lat , wiec z tym nie miałbym problemów, pytanie jest czy da rade to zrobić po kosztach wszystko...
Posted
Dobrze myślisz Kolego! Ja jestem trochę cięty na urzędników. Najważniejsza sprawa to się nie przyznać w takiej sytuacji. Jeżeli było mieszkanie to bez problemu. Jak nawet nie było to powiesz że było i to od zawsze. To oni wtedy muszą Ci udowodnić że nie było. Jak powiedzą że w dokumentach mają oborę to powiesz że zgubili dokumenty. Będą musieli Ci udowodnić że nie zgubili. A to nie jest realne. Podczas reorganizacji i zmian zaginęło co najmniej 60% dzienników podawczych.
Posted
Z tego co wiem to u nas sąsiad zgłosił ten garaż jako szopę. Napisął że jest mu potrzebna do obrabiania tej właśnie zieni rolnej na której stoi. Probemów chyba nie było bo garaż stoi tylko w papierwach pewnie nazywa się wiata na produkty rolne albo coś podobnego.
Posted

Pozwolenia na budowę nie wymaga między innymi budowa:

- obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

- parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

- płyt do składowania obornika,

- szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

- naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,

- suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

- wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

- indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;

- altan i obiektów gospodarczych na działkach w rodzinnych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich (nie potrzebne w tym wypadku nawet zgłoszenie);

- ogrodzeń (zgłoszenie tylko od strony dróg i wszystkie powyżej 2,2 m wysokości i w tym wypadku potrzebny jest projekt zagospodarowania działki zrobiony przez budowlańca jako załącznik).

Że nie wymaga pozwolenia nie oznacza że nic nie potrzeba. Konieczne jest zgłoszenie budowy. Jeżeli po trzydziestu dniach od zgłoszenia nie będzie sprzeciwu to można budować.

W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie że nie był składany inny wniosek w sprawie tej budowy oraz odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia w określonym terminie brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia ? wnosi sprzeciw, w formie decyzji.