michal8146 Posted November 24, 2012 Report Posted November 24, 2012 witam. mam problem większość mojich krów ma w swoim mleku wodę co jest przyczyną ? woziłem mleko do laboratorium, czy miał ktoś taki przypadek ? Quote
grzepaku1 Posted November 24, 2012 Report Posted November 24, 2012 nie wiem czy to jest możliwe by była woda w mleku ale najpierw sprawdż czy ktoś nie ma dostępu i ci tą wodę dolewa a może masz dojarkę przewodową i woda pozostaje w rurach podczas mycia .jednemu u nas ciągnik dużo spalał a okazało się że miał pracownika który to paliwo regularnie spuszczał Quote
MARIUSZ350 Posted November 24, 2012 Report Posted November 24, 2012 miałem też taki sam problem , to lekarz powiatowy mi doradził , żeby dawać bufor Quote
MARIUSZ350 Posted November 25, 2012 Report Posted November 25, 2012 Czy to chodzi o zamarzanie?raczej tak Quote
przemek2092 Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Też pierwszy raz spotkałem sie z takim przypadkiem jeśli będziesz miał więcej informacji i sytuacja sie poprawi to opisz nam ją ta historia może przydać sie innym pozdrawiam Quote
Biznez404 Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Ja tego problemu nie miałem ale mój sąsiad miał i powiedział że to trudno stwierdzić co jest przyczyną okazywało mu się rok po roku szczególnie na wiosnę przychodziły złe wyniki i woził mleko na badania lekarzy się pytał też tak trudno określali co może być przyczyną i tak w dwóch tygodniach samo mleko doszło do normy tyle od sąsiada może ktoś miał większe doświadczenie z tą sprawą to by było dobrze jak by coś napisał więcej . Quote
longin Posted January 13, 2013 Report Posted January 13, 2013 Przepatrz urządzenia. Skraplanie po ścianach,mycie dojarki. Quote
muzyk Posted January 14, 2013 Report Posted January 14, 2013 Morze chcą Ci mniej zapłacić za mleko.Zakład też kombinuje żeby jak najmniej zapłacić.Pozdrawiam. Quote
groszek Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Nam wstrzymali odbiór mleka bo wody było 10%. Dwa tygodnie jeździłam z próbami. Aż jeden wet kazał zakręcić wodę na noc, aby krowy napiły się rano. Woda zniknęła. Lecz czy to pomogło trudno powiedzieć. Quote
Ojciec Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Witam z tego co mi wiadomo to krowom brakuje białka, sam osobiście nie miałem takiej sytuacji tylko rozmawiałem z lekarzem. Krowy maja bardzo duży niedobór białka dlatego pojawia się woda w mleku. Dostarcz krowom białka ( pasze koncentraty śruta) i powinno być w porządku. Quote
Recommended Posts