RolMarco Posted November 26, 2012 Report Posted November 26, 2012 Witam Czy korzysta ktoś z Was z ogrzewania pelletem? Jak się sprawdza? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 26, 2012 Report Posted November 26, 2012 Ja korzystam od czsu do czasu. Sprawdza się doskonale. Mam szwedzki palnik do zwykłego pieca na węgiel. Przeważnie spalam poślad owsa (nie mam zwierząt i nie mam co z nim zrobić). Jednak poślad ma niezbyt wielką wartość opałową i w czasie mrozów spalam pellet lub owies jeżeli cena jest poniżej 500 zł/t. Quote
RolMarco Posted November 27, 2012 Author Report Posted November 27, 2012 Dzięki za odpowiedź. Słyszałem, że trzeba mieć do pelletu specjalny piec, ale widzę, że obejdzie się bez niego? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2012 Report Posted November 27, 2012 Ja mam palnik do zwykłego pieca. Trochę drogi był ale to była wtedy nowość. Teraz są znacznie tańsze. Sam palnik to żadna rewelacja i żaden cud techniki. Ale dobry sterownik to już wyzwanie. Z tych sterowników z którymi miałem styczność to tylko GECO. Można zrobić samemu ale trochę roboty i oczywiście programowanie.Palnik ma 25 kW, a oto on - pl.scanbio.pl/strona.php?34478 Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted December 14, 2012 Report Posted December 14, 2012 Wiele zależy od tego jaką powierzchnię grzewczą domu posiadasz. U mnie np najbardziej opłacalne jest palenie samym węglem- czasem drzewem. Z pelletu nie korzystam,ponieważ nie mam dostępu do dobrego pelletu. Quote
devito Posted December 14, 2012 Report Posted December 14, 2012 Tutaj się z kolega nie zgodzę. Opłacalność palenia pelletem nie sprowadza sie tylko do ceny zakupu. Paląc węglem mamy takie problemy jak odpady od 10 do 50% tego co wsadziliśmytlenek węgla czyli czas który może zabić jak komin będzie nieszczelny lub sam kociołkupując węgiel nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę jest węgla w węglu, Jestem ze śląska pracowałem na kopalni wiem jak to wyglądawilgotność węgla sprawia problem z gniciem części kotłówproblem z czystością nie za bardzo da się załadować kocioł w białej koszulii na końcu cena nie wiem jak u was ale u na ślasku orzech kosztuje 750 złPrzy pellecie tych problemów nie ma. Pellet zawsze jeżeli tylko jest z drzewa spala się bez problemu.Są 2 podstawowe klasy pelletu drzewnego1 z trocin prosto z tartaku gdzie ze świeżo ściętego drzewa czyli z mieszaniny kory trociny i ziemi oraz związków mineralnych produkuje się pellet cena ok 450 do 550 zł2 z trocin pozostałych po wyrobie np. parkietu lub innych elementów z wysuszonego drewna od 700 do 950 zł w Polsce najczęściej spotykany jest rodzaj 1 a najczęściej użytkowany rodzaj 2. Wszyscy producenci kotłów twierdzą ze ich kotły palą pellet. I to poniekąd jest prawda. Ale w domu kupując kocioł nie powinniśmy być zadowoleni z tego że pellet się spala. Ważniejsze dla nas jest to czy podczas procesu spalania daje ciepło. Źle skonstruowany kocioł może rzeczywiście palić pellet ale kalorie mogą uciekać w komin przyczyniając się do efektu cieplarnianego. Przy pellecie zachodzą 3 podstawowe procesy1 rozgrzanie się granulek pod wpływem trwającego procesu spalania i wydzielenia się tzw holzgazu2 Holzgas unosząc się do góry po zmieszaniu z powietrzem zapala się ogrzewając wymiennik który przekazuje energię cieplną do instalacji CO.3 pozostałości peleltu które uwolniły gaz dopalają się rozgrzewając się następna warstwę pelletu Złe doprowadzenie powietrza lub też za mała jego ilość powoduje ze gaz nie zamienia się w ciepło tylko ucieka do komina. Zbyt niska temperatura ustawiona na sterowniku też powoduje niedopalanie się cząstek pelletu. Natomiast złe ukształtowanie palnika powoduje powstawanie zatorów spalonego już pelletu jego nie dopalanie a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do wygaśnięcia kotła. Na koniec żeby nie za dużo było do czytania informacja i konkluzja każdy rodzaj paliwa jest dobry pod warunkiem zastosowania wysoko sprawnego kotła który pozbawi jak największej ilości energii nasze paliwo przekazując ją do instalacji CO. Quote
devito Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 W uzupełnieniu ostatnio jak mieliśmy trochę czasu wolnego to zrobiliśmy nagrzewnice hali opalaną pelletemz wymiennikiem powietrznym spisuje się bardzo dobrze do ogrzewania hali 600 m kwIlość zjadanego pelletu to ok 3 wiadra na 5 godzin przy 11 stopniach mrozu. Oczywiście palnik i wszystkie elementy wykonaliśmy samodzielnie koszt ok 4 000 zł z robocizną. Wymiennik powietrzny uzyskana temperatura to 14 stopni w środkuprzy przeliczeniu ceny pelletu wychodzi 6 kg na godzinę czyli 1900 zł miesięcznie. Wydaje mi się ze nie jest źle. Jak na tak duży obiektprzy małych pomieszczeniach do 200 m powinno wyjść w zależności od tego jaką temperature potrzebujemy od 400 do 800 złJak sprawdzimy u znajomego na małej hali to dam znać. Nagrzewnica jest na kółkach waży 60 kg i potrzebuje zasilania 230V ok 5 A Quote
Recommended Posts