Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja korzystam od czsu do czasu. Sprawdza się doskonale. Mam szwedzki palnik do zwykłego pieca na węgiel. Przeważnie spalam poślad owsa (nie mam zwierząt i nie mam co z nim zrobić). Jednak poślad ma niezbyt wielką wartość opałową i w czasie mrozów spalam pellet lub owies jeżeli cena jest poniżej 500 zł/t.
Posted

Ja mam palnik do zwykłego pieca. Trochę drogi był ale to była wtedy nowość. Teraz są znacznie tańsze. Sam palnik to żadna rewelacja i żaden cud techniki. Ale dobry sterownik to już wyzwanie. Z tych sterowników z którymi miałem styczność to tylko GECO. Można zrobić samemu ale trochę roboty i oczywiście programowanie.

Palnik ma 25 kW, a oto on - pl.scanbio.pl/strona.php?34478

• 3 weeks later...
Posted

Tutaj się z kolega nie zgodzę. Opłacalność palenia pelletem nie sprowadza sie tylko do ceny zakupu. Paląc węglem mamy takie problemy jak

odpady od 10 do 50% tego co wsadziliśmy

tlenek węgla czyli czas który może zabić jak komin będzie nieszczelny lub sam kocioł

kupując węgiel nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę jest węgla w węglu, Jestem ze śląska pracowałem na kopalni wiem jak to wygląda

wilgotność węgla sprawia problem z gniciem części kotłów

problem z czystością nie za bardzo da się załadować kocioł w białej koszuli

i na końcu cena nie wiem jak u was ale u na ślasku orzech kosztuje 750 zł

Przy pellecie tych problemów nie ma. Pellet zawsze jeżeli tylko jest z drzewa spala się bez problemu.

Są 2 podstawowe klasy pelletu drzewnego

1 z trocin prosto z tartaku gdzie ze świeżo ściętego drzewa czyli z mieszaniny kory trociny i ziemi oraz związków mineralnych produkuje się pellet cena ok 450 do 550 zł

2 z trocin pozostałych po wyrobie np. parkietu lub innych elementów z wysuszonego drewna od 700 do 950 zł

w Polsce najczęściej spotykany jest rodzaj 1 a najczęściej użytkowany rodzaj 2. Wszyscy producenci kotłów twierdzą ze ich kotły palą pellet. I to poniekąd jest prawda. Ale w domu kupując kocioł nie powinniśmy być zadowoleni z tego że pellet się spala. Ważniejsze dla nas jest to czy podczas procesu spalania daje ciepło.

Źle skonstruowany kocioł może rzeczywiście palić pellet ale kalorie mogą uciekać w komin przyczyniając się do efektu cieplarnianego.

Przy pellecie zachodzą 3 podstawowe procesy

1 rozgrzanie się granulek pod wpływem trwającego procesu spalania i wydzielenia się tzw holzgazu

2 Holzgas unosząc się do góry po zmieszaniu z powietrzem zapala się ogrzewając wymiennik który przekazuje energię cieplną do instalacji CO.

3 pozostałości peleltu które uwolniły gaz dopalają się rozgrzewając się następna warstwę pelletu

Złe doprowadzenie powietrza lub też za mała jego ilość powoduje ze gaz nie zamienia się w ciepło tylko ucieka do komina. Zbyt niska temperatura ustawiona na sterowniku też powoduje niedopalanie się cząstek pelletu. Natomiast złe ukształtowanie palnika powoduje powstawanie zatorów spalonego już pelletu jego nie dopalanie a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do wygaśnięcia kotła.

Na koniec żeby nie za dużo było do czytania informacja i konkluzja każdy rodzaj paliwa jest dobry pod warunkiem zastosowania wysoko sprawnego kotła który pozbawi jak największej ilości energii nasze paliwo przekazując ją do instalacji CO.

Posted

W uzupełnieniu

ostatnio jak mieliśmy trochę czasu wolnego to zrobiliśmy nagrzewnice hali opalaną pelletem

z wymiennikiem powietrznym spisuje się bardzo dobrze do ogrzewania hali 600 m kw

Ilość zjadanego pelletu to ok 3 wiadra na 5 godzin przy 11 stopniach mrozu. Oczywiście palnik i wszystkie elementy

wykonaliśmy samodzielnie koszt ok 4 000 zł z robocizną. Wymiennik powietrzny uzyskana temperatura to 14 stopni w środku

przy przeliczeniu ceny pelletu wychodzi 6 kg na godzinę czyli 1900 zł miesięcznie. Wydaje mi się ze nie jest źle. Jak na tak duży obiekt

przy małych pomieszczeniach do 200 m powinno wyjść w zależności od tego jaką temperature potrzebujemy od 400 do 800 zł

Jak sprawdzimy u znajomego na małej hali to dam znać. Nagrzewnica jest na kółkach waży 60 kg i potrzebuje zasilania 230V ok 5 A