Jump to content

Recommended Posts

Posted

W tamtym tygodniu miałam kontrole z mleczarni i powiedzieli, że są już nowe wzory ksiąg rejestracji zwierząt i należy je stosować. Byłam w ARiMR i powiedzieli, że są dostępne w internecie. Ale znalazłam kilka wzorów właśnie sobie wydrukowałam jeden ale jestem ciekawa czy to ten obowiązujący czy ktoś to wie na pewno: arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/IRZ/formularze_IRZ/KRB.pdf

Po za tym nową księgę prowadzimy powiedzmy od teraz - to co było w starej zostaje oczywiście w starej?

• 4 weeks later...
Posted

Niema czegoś takiego jak obowiązujący wzór księgi rejestracji stada zwierząt. Był taki, ale nie obowiązuje od 1 stycznia 2006 roku. Są zalecana wzory jednak każdy sam może prowadzić wg własnego wzoru lub elektronicznie (tu jednak wymogiem jest odpowiednie zabezpieczenie, np mirroring lub coś podobnego). Dane zawarte w księdze rejestracji przechowuje się przez okres nie krótszy niż 3 lata od dnia ubycia zwierzęcia ze stada. W księdze rejestracji umieszcza się informacje na temat zwierząt przebywających w siedzibie stada Niezbędne informacje to:

numer identyfikacyjny zwierzęcia,

datę urodzenia zwierzęcia,

datę przybycia zwierzęcia do siedziby stada,

dane o pochodzeniu zwierzęcia,

płeć,

rasę,

numer identyfikacyjny matki zwierzęcia,

datę ubycia zwierzęcia ze stada,

przyczynę ubycia zwierzęcia ze stada,

dane o miejscu do którego zwierzę przekazano (zazwyczaj nr siedziby stada),

adnotacje o przeprowadzonych kontrolach (oddzielna tabelka zawierająca imię i nazwisko osoby dokonującej czynności kontrolnych w siedzibie stada, data kontroli i numer raportu z kontroli wykaz stwierdzonych nieprawidłowości w kontrolowanej siedzibie stada lub informacje o braku nieprawidłowości oraz liczba skontrolowanych pozycji w księdze rejestracji zawierających wpisy dotyczące zaewidencjonowanych zwierząt w siedzibie stada, podpis osoby dokonującej czynności kontrolnych, podpis posiadacza zwierząt lub osoby przez niego upoważnionej).

Dotychczas prowadzone księgi rejestracji stad zwierząt są prawidłowe.

Posted
No ale skoro są prawidłowe i skoro nie ma czegoś takiego jak obowiązujący wzór to dlaczego Pani która była na kontroli powiedziałam, że te są nie aktualne formularze i należy na nowych prowadzić? No i w ARiMR też powiedzieli, że są nowe wzory, które należy stosować.
Posted

A skąd mnie to wiedzieć? Zasady załatwiania spraw w urzędach:

1. Urzędnik ma zawsze rację.

2. Jeżeli urzędnik niema racji patrz punkt 1.

Na stronie ARiMR jest coś innego niż powiedziała Ci urzędniczka ARiMR - arimr.gov.pl/identyfikacja-i-rejestracja-zwierzat/ksiega-rejestracji.html

Skoro urzędniczka ARiMR niema racji to patrz punkt 1.

Posted

Niestety będziesz musiał poprawić część wpisów z księgi rejestracji i przenieść je na nowe wzory kart. Dotyczy to wszystkich zdarzeń od momentu wejścia w życie nowego rozporządzenia w sprawie zmiany wzorów czyli od 26 stycznia 2011.

Sam miałem podobną kontrolę i też musiałem to wszystko przepisywać.