Jump to content

Recommended Posts

Posted

Marcin coś nerwowy jestes ;) nie zapominaj od czego służy forum ;) co do renault to popieram miki, elektronika to ich słaby punkt, zresztą przynajmniej w mojej okolicy nie zobaczysz tej marki na polu...

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bo przedział 70-110 KM jest najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany ;)

Zobacz sobie statystyki ze sprzedaży nowych ciągników i zobacz o jakiej mocy się sprzedają ;)

Posted

No akurat porównanie mam. Mtz 80 i 80, ursusy dużej serii szczególnie 385 którym zawodowo jakieś 10 lat jeździłem, zetory mniejszej serii 5340 z napędem prawie 10 lat, przeróbka 60-na na 4x4 chyba najlepiej daje to odczuć. W polu wcale 4x4 nie idzie lżej. Wyłącz napęd przy pługi. Staniesz . A taki sam bez jeszcze pojedzie. Opory napęd stawia jak diabli niestety. Dodatkowa masa, opory mechaniczne i przyczepność jest okupiona paliwem. Tyle że na 4x4 jedzie a 4x2 miesza kołami. Taki sam ciągnik w polu z napędem i bez takiej samej mocy... nie odczuwa się aż tak że potrzebuje więcej. Dopiera jak silnik wykorzystujesz w granicach możliwości. Tutaj wychodzi potrzeba kilku więcej na opory napędu i dodatkową przyczepność. Na drodze akurat opory toczenia są kolosalnie zauważalne. Większe koła, bieżnik kompletnie nie przystosowany na asfalt, kręcące się dodatkowe mechanizmy i to wcale nie lekko gdy napędzane są przez koła. Najlepiej widać różnicę oporów 4x4 i 4x2 na asfalcie w transporcie. Mieszkam w górach i trochę się najeździłem. Na drodze przodek stawia okrutny opór. Niestety. W każdym razie napęd się sprawdza i warto w niego zainwestować mimo że eksploatacja ciągnika z a bez jest droższa. Na dużym areale koszty maleją. Wraca się w szybciej zrobionej robocie.

Posted
Możesz. Ale i tak w dalszym ciągu go napędzasz. W polu wyłączony stawia jeszcze większy opór niż załączony. Na drogach twardych się nie używa a przynajmniej nie włącza na stałe jak w polu.
Posted

massay ale przedni napęd jest od tego żeby był włączony.

Po kiego h.ya kupowac 4x4 żeby go nie używać??

ja jak tylko zjezdzam z drogi na pole to włączam.

Posted

Nie powiedziałem że masz wyłączać. Ale wyłącza a zobaczysz.

Muzyk czytać nie musisz. Poćwicz to zobaczysz. Fizyka się kłania.

Pewnie niech kupuje co mu się spodoba, jego pieniądze. Za tyle na pewno szukał bym ciągnika z napędem. Tylko czemu takie wymagania na 8h?

Posted

Opory toczenia, masa, energia potrzebna do wprawienia tego w ruch.

Proste rzeczy tylko trzeba o nich wiedzieć.

To moja odpowiedz na stwierdzenie że "z napędem będzie miał lżej". Ciekawe od kiedy.

Mobilność większa ale lżej to na pewno nie ma.

Posted

massay to po kiego h.uja producenci montują napęd i 3/4 sprzedawanych ciągników go posiada??

Wszyscy sa głupi, on nic nie daje....

Jak by nic nie dawał nikt by nie szukał ciągnika 4x4.

pierwsza robota w polu i widac różnicę jak byk kurde.

Mam 2 ciągniki o podobnej mocy i tym z napędem jak orałem mogłem jechać szybciej, nie było uślizgu kół (tłumaczenie zredukujesz pojedziesz wg mnie to pierdolenie 3po3) a jak nie ma uślizgu kół to oszczędność paliwa, wygoda bo nie trzeba ciągle operować podnośnikiem a bo jak wpadnie 1 cm głębiej to juz koła mieszają ziemię.

Tyle lat pracowaleś na jakimś tam sprzęcie i nie widzisz różnicy to nie wiem.

Jeszcze mi napisz że przy robieniu kiszonek (no w tedy ciągnik chodzi w transporcie) że lepiej nie miec 4x4 bo cieżej ciągnik jedzie....

Posted
Dobra panowie zamykam temat bo nie dojdziemy tu do konsensusu forum jest do wyminay opinii i poglądów, a nie kłótnk. Prosze mi tu bez ukrytych przekleństw bo będę dawał po 10% na miesiąc. Tu ma być zdrowa koleżeńska atmosfera. Jakby Marcin jakbyś chciał coś sensownego potem jeszcze dodać to daj znać na PW to otworze ;-). Pozdrawiam!
Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...