Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam ok 500 m kw ziemi. Kiedyś była uprawiana (pomidory, ogórki, kwiatki) ale właściciel zmarł i teraz ziemia zarasta chwastami. Chciałem ją wykorzystać i coś posiać. Ale nie do siebie na jedzenie tylko bardziej na sprzedaż. Rolnikiem nie jestem. Zboża odpadają bo nie mam maszyn. Myślałem o kapuście bo przy tym chyba nie ma dużo roboty. Albo może jakieś ogórki ? Na codzień chodzę do pracy więc nie mogę tego każdego dnia doglądać. Pracowałbym przy tym samemu, więc ludzie nie trzeba zatrudniać.

Pozdrawiam

Posted
Na taki areał polecam ogórki bądź czosnek. Przed posianiem ogórków polecam lekture tego tematu: www.rolnik-forum.pl/Thread-czy-można-zarobić-na-ogórkach ; a czosnku ten: www.rolnik-forum.pl/Thread-czosnek?pid=4094#pid4094 .
Posted

Takie wynalazki jak miskantusa to chyba trzeba sie znać troche. Ja na początek raczej coś prostego. A ta kapusta to zły pomysł ? Do ogórków opryski to jakie trzeba? Żebym więcej nie wydał niż potem zarobił. Jeszcze przypominam że nie jestem rolnikiem, muszę poszukać potem kogoś kto to kupi ode mnie.

Posted
A nie da sie czegoś posiać bez tych nawozów ? To teraz każde jedzenie musi być na nawozach ? I dlaczego trzeba ogradzać ? Jak jadę pociągiem to widze że kapusta rosnie na polach i nie jest ogrodzona
Posted
Najpierw musisz się zorientować co będziesz mógł sprzedać (popatrz na skupy). Jak pracujesz to nie będziesz stał na rynku. Druga sprawa co to jest za ziemia i co tam urośnie. Teraz dopiero sprawdź swoje możliwości czasowe i dostosuj roślinę uprawną. Musisz też sprawdzić, czy masz możliwości nawodnienia (podlewania). 5 arów to taka powierzchnia co ani to zaorać ani skopać. Pomyśl o jakiejś plantacji trwałej (truskawki, renglody).
Posted

Niestety z podlewaniem jest słabo, chyba że zrobię coś do zbierania deszczówki.

Jak nie sprzedam to podziele między rodzinę i zjem :). Nie nastawiam się za pierwszym razem na jakieś kolosalne zyski. Z tego co widzę, trzeba podzielić to i posiać kilka różnych roślin, żeby potem zmieniać. Poczytam jeszcze trochę i najwyżej się znowu coś dopytam. A pytanie jeszcze inne, skąd mam wiedzieć jakiej klasy mam glebę ?