Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, chciałbym was zapytać o skuteczne sposoby walki z jastrzębiem - chodzi o mojego wujaszka, który jest hodowcą i ma w kolekcji też droższe rasy i ostatnio zaczął go nawiedzać jastrząb...będę wdzięczny za jakieś dobre porady.
Posted
jedyne co mi przychodzi to to co mają znajomi czyli rozciagnięta siatka nad hodowlą kwestia tylko tego jaka wysokośc potrzeujesz dla ptactwa, np gołębie wbrew pozorom wcale wysoko nie potrzeują latać bardziej zależy u nich na rozległości terenu, gorzej z bażantami
Posted
Przychodzi mi na myśl pryskanie ptaków czerwonym spray'em (działa odstraszająco), no i pułapki żywołowne - podobno jak się raz złapie jastrzębia, to po wypuszczeniu nie wróci w to samo miejsce. Siatka polietylenowa, tak jak mówi jaskółka, to dobre rozwiązanie ale w hodowlach ptaków ozdobnych, z gołębiami to pewnie nie wypali.
Posted

jedyne co mi przychodzi to to co mają znajomi czyli rozciagnięta siatka nad hodowlą kwestia tylko tego jaka wysokośc potrzeujesz dla ptactwa' date=' np gołębie wbrew pozorom wcale wysoko nie potrzeują latać bardziej zależy u nich na rozległości terenu, gorzej z bażantami

[/quote']

Pewnie chodzi o siatkę polietylenowa. Ja mam bazanty i siatke mam na wysokosci 2 m. Jest ona elstyczna wiec ptaki spokojnie podfruwają a nie zdarzylo mi sie faktycznie zeby jakis jastrzab sie dostał do woliery.

• 2 weeks later...
Posted
Jastrząb to naprawdę ogromny problem. Razem z lisem mogą spowodować w stadzie ogromne problemy. Coś o tym wiem... :( przyważnie się zanadzają jeśli w pobliżu są pola czy lasy.
Posted
Ja mam na jastrzebia chwytak siatkowy, słapca doskonale sie sprawdza i juz nie mam problemów z jastrzebiem, bo raz jak mi sie złapał tak juz unika terenu. Co prawda nie mam gołębi tylko kury ale pronblem z jastrzebiem jest (a raczej juz go nie ma). taka pułpaka jest chyba najpopularniejsza i najskuteczniejsza
Posted

Z atkimi pułapkami żywołownymi klatkowymi moze sie pojawic problem, ze jastrzab bedzie chodzil wokół a do słapcy nie wejdzie.

Jesli dobrze zrozumiałem kolege powyzej to stosujemy taka sama pulapke

Posted
U mnie pułapka na jastrzębie ale składa się jakby z dwóch takich siatek w które łapie się jastrząb i zamiast tego okrągłego pierścienia chwytnego jest klatka na przynęte. Ale działanie takie samo i skutecznośc pewnie tez