johhny Posted December 3, 2012 Report Posted December 3, 2012 Witam, chciałbym was zapytać o skuteczne sposoby walki z jastrzębiem - chodzi o mojego wujaszka, który jest hodowcą i ma w kolekcji też droższe rasy i ostatnio zaczął go nawiedzać jastrząb...będę wdzięczny za jakieś dobre porady. Quote
ZbyszekW8 Posted December 4, 2012 Report Posted December 4, 2012 Oj słyszałem o róznych sposobach, znakowanie ptaków w hodowli, odstraszanie dźwiękami puchacza, ale chyba najekonomiczniejsze sa jakis pulapki zywolowne. Wiem ze nadlesnictwo kolo nas tego uzywa Quote
jaskółka Posted December 4, 2012 Report Posted December 4, 2012 jedyne co mi przychodzi to to co mają znajomi czyli rozciagnięta siatka nad hodowlą kwestia tylko tego jaka wysokośc potrzeujesz dla ptactwa, np gołębie wbrew pozorom wcale wysoko nie potrzeują latać bardziej zależy u nich na rozległości terenu, gorzej z bażantami Quote
jacob Posted December 5, 2012 Report Posted December 5, 2012 Przychodzi mi na myśl pryskanie ptaków czerwonym spray'em (działa odstraszająco), no i pułapki żywołowne - podobno jak się raz złapie jastrzębia, to po wypuszczeniu nie wróci w to samo miejsce. Siatka polietylenowa, tak jak mówi jaskółka, to dobre rozwiązanie ale w hodowlach ptaków ozdobnych, z gołębiami to pewnie nie wypali. Quote
Paula87 Posted December 5, 2012 Report Posted December 5, 2012 jedyne co mi przychodzi to to co mają znajomi czyli rozciagnięta siatka nad hodowlą kwestia tylko tego jaka wysokośc potrzeujesz dla ptactwa' date=' np gołębie wbrew pozorom wcale wysoko nie potrzeują latać bardziej zależy u nich na rozległości terenu, gorzej z bażantami[/quote']Pewnie chodzi o siatkę polietylenowa. Ja mam bazanty i siatke mam na wysokosci 2 m. Jest ona elstyczna wiec ptaki spokojnie podfruwają a nie zdarzylo mi sie faktycznie zeby jakis jastrzab sie dostał do woliery. Quote
johhny Posted December 6, 2012 Author Report Posted December 6, 2012 Sorry nie sprecyzowałem, że chodzi o gołębie, nie o bażanty...także z gołębiami będzie trudniej rozwiązać ten problem Quote
Adams Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Jastrząb to naprawdę ogromny problem. Razem z lisem mogą spowodować w stadzie ogromne problemy. Coś o tym wiem... przyważnie się zanadzają jeśli w pobliżu są pola czy lasy. Quote
Jan-ros77 Posted December 17, 2012 Report Posted December 17, 2012 Ja mam na jastrzebia chwytak siatkowy, słapca doskonale sie sprawdza i juz nie mam problemów z jastrzebiem, bo raz jak mi sie złapał tak juz unika terenu. Co prawda nie mam gołębi tylko kury ale pronblem z jastrzebiem jest (a raczej juz go nie ma). taka pułpaka jest chyba najpopularniejsza i najskuteczniejsza Quote
Jac555 Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 Z atkimi pułapkami żywołownymi klatkowymi moze sie pojawic problem, ze jastrzab bedzie chodzil wokół a do słapcy nie wejdzie.Jesli dobrze zrozumiałem kolege powyzej to stosujemy taka sama pulapke Quote
Jan-ros77 Posted December 19, 2012 Report Posted December 19, 2012 Wiesz te klatkowe tez nie sa zle, ale ja wole takie tradycyjne.Moja pulapka na jastrzębie jest podobna do tej na zdjęciu:http://www.fermo.pl/produkt-1953-duza-zywolapka-na-wrony-jastrzebie-myszolowy-hawk-system.html Quote
Jac555 Posted December 21, 2012 Report Posted December 21, 2012 U mnie pułapka na jastrzębie ale składa się jakby z dwóch takich siatek w które łapie się jastrząb i zamiast tego okrągłego pierścienia chwytnego jest klatka na przynęte. Ale działanie takie samo i skutecznośc pewnie tez Quote
Recommended Posts