Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich pozwoliłem sobie założyć nowy wątek na ten temat, gdyż w poprzednim źle zapisano temat. Wpisując czy to w naszą (forumową) wyszukiwarkę czy to w internetową nie znajdziemy interesującego nas wątku (przynajmniej nie na naszym forum). Zainteresowanych tym wątkiem na naszym forum odsyłam do http://www.rolnik-forum.pl/Thread-mokroorganizmy-emy . Prosił bym jednak żeby teraz tutaj udzielać się na temat mikroorganizmów żeby nie powstał swego rodzaju bałagan. Jeżeli kogoś interesują nasze poprzednie wypowiedzi odsyłam do linku powyżej.

Korzystając z okazji chciał bym się was zapytać czy można rozcieńczać je z woda chodzi mi o określony rodzaj mikroorganizmów a mianowicie Pro-Biotyk em15 . Wiem że istnieją roztwory mikroorganizmów które to rozcieńcza się z wodą ale co do tych nie jestem pewien. Zakupiłem 10 litrowy pojemnik em15 dokładnie przeczytałem całą ulotkę na pojemniku i nie ma tam żadnej wzmianki o rozcieńczaniu tego specyfiku, tylko dolewanie go do wody lub pokarmu. Chcę go zastosować do pasz dla bydła mlecznego. Stosując zalecaną przez producenta dawkę dla samych krów mlecznych pojemnik o wartości 110 zł oddam w ciągu dwóch dni. Stosując ten sam 10 litrowy pojemnik z mikroorganizmami dla wszelakiego bydła w moim gospodarstwie został by rozdany w ciągu jednego dnia. Producent zaleca dawkowanie 2- 3 razy tygodniowo w zależności od wieku zwierzęcia.

Moje główne pytania to czy można ten opisany przeze mnie Pro-Biotyk em15 rozcieńczać. jeśli nie to niech każdy sobie sam policzy czy to się wam opłaca. Patrząc z mojej perspektywy nie wygląda to zachęcająco.

Dołączam zdjęcie poglądowe

http://p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/konie/em15.jpg

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji na ten temat.

Posted

Owszem można go rozcieńczać w wodzie ale zależnie od rodzaju inwentarza i celu do jakiego chcesz go użyć zależeć bedzie jego stężenie (stopień rozcieńczenia).

*Dodatek paszowy:

-Dawka 50-70 ml/1krowę, oraz 20 ml/1 cielę.

-Dawki te dodać należy do paszy 1?2 razy

w tygodniu.

-W przypadku skarmiania kiszonki szczepionej Pro-Biotyk(em15) nie ma potrzeby dodawać Pro-Biotyk(em15) do paszy.

-W celu dodania Pro-Biotyk(em15) do paszy można zraszać karmę z użyciem opryskiwacza, lub konewki.

-Tam gdzie pozwalają na to warunki techniczne, preparat podajemy do mieszalnika, linii dozującej, itp. Pro-Biotyk(em15) rozcieńczamy taką ilością wody, by swobodnie go rozprowadzić na zadawaną paszę.

-Pro-Biotyk(em15) podnosi walory zdrowotne i smakowe zadawanej paszy oraz zwiększa stopień jej wykorzystania.