patrycha1429 Posted December 5, 2012 Report Posted December 5, 2012 od wielu lat jestem rolnikiem i szczerze powiedziawszy nikt mi nie powiedzial że mam dokładnie i skrupulatnie prowadzić zeszyt upraw, szczerze powiedziawszy nie wiem jak się za to zabrać i co tam wpisać. prosze o pomoc:idea: Quote
DuzyGrzegorz Posted December 5, 2012 Report Posted December 5, 2012 Pewnie chodzi o rejestr zabiegów chemicznych środkami ochrony roślin. Użytkownicy gruntu rolnego lub np. magazynu gdzie prowadzone są zabiegi ochrony roślin, muszą prowadzić ewidencję chemicznych zabiegów ochrony roślin, która zawiera co najmniej: nazwę rośliny, (produktu roślinnego lub przedmiotu w przypadku np. magazynów), powierzchnie uprawy roślin lub magazynu, powierzchnie, na których są wykonywane zabiegi ochrony roślin termin ich wykonywania, nazwy zastosowanych środków ochrony roślin dawka, przyczyny zastosowania środków ochrony roślin.Ewidencja powinna być przechowywana co najmniej przez okres 3 lat od dnia wykonania zabiegu ochrony roślin. Quote
przemek2092 Posted December 5, 2012 Report Posted December 5, 2012 Powiem ci że nie jesteś pierwszy, u nas ze świeczką można szukać tych co prowadzą takie zeszyty jeszcze tak do 10, 20 ha da się to ogarnąć ale jak więcej to już trochę pracy nad tym jest, a to tylko jeden zeszyt... w takim wypadku przydała by się jakaś księgowa ;D Quote
Miki Posted December 5, 2012 Report Posted December 5, 2012 Potwierdzam wypowiedź Przemka ale jak sie to dobrze i czytelnie zorgnizuje to jest duuużo łatwiej. Jako rolnicy pewnie sami wiecie że lepiej mieć zawsze wszystko na miejscu i pod ręką ;-). Quote
muzyk Posted December 5, 2012 Report Posted December 5, 2012 Nie jestem w temacie czy wszyscy rolnicy mają obowiązek prowadzienia tego zeszytu upraw czy wykonywanych oprysków. Quote
Asia Posted December 6, 2012 Report Posted December 6, 2012 Tak wszyscy rolnicy mają obowiązek prowadzenia EWIDENCJI ZABIEGÓW ŚRODKAMI OCHRONY ROŚLIN:) Każda uprawa czytaj pole musi mieć oddzielną kartę prowadzenia ewidencji. Prowadzę gospodarstwo ponad 1100ha prowadzę 63 karty ewidencji. Więc jest co robić Jeśli macie problem z czymkolwiek to piszcie na prywatę Quote
przemek2092 Posted December 6, 2012 Report Posted December 6, 2012 Asia dobrze miec taką osobę pod jak Ty ;D na pewno sporo osób skorzysta z twojej pomocy niestety prowadzenie takiego zeszytu dla wielu jest problemem i dobrze miec taką osobę która rozwiąże nam przykładowe problemy pozdrawiam Quote
Asia Posted December 6, 2012 Report Posted December 6, 2012 Ja prowadzę wersję elektroniczną tego CUDA:) o wiele prościej sie prowadzi niz wersję pisaną. Quote
Miki Posted December 7, 2012 Report Posted December 7, 2012 @patrycha1429 tu masz taki bardzo uproszczony wzór:*1) nazwę rośliny, produktu roślinnego lub przedmiotu; 2) powierzchnie uprawy roślin lub obiektów magazynowych; 3) powierzchnie, na których są wykonywane zabiegi ochrony roślin oraz terminy ich wykonywania; 4) nazwy zastosowanych środków ochrony roślin i ich dawki; 5) przyczyny zastosowania środków ochrony roślin. * Ewidencja powinna być przechowywana co najmniej przez okres 2 lat od dnia wykonania zabiegu ochrony roślin. (dla potrzeb PIORiN, ale dla ARMiR już 5 lat....) Quote
jaskółka Posted December 8, 2012 Report Posted December 8, 2012 zeszyt chemizacyjny mają obowiązek prowadzić wszyscy rolnicy, dostaje się jego wzór np na szkoleniu chemizacyjnym albo samemu rozrysować kolumny tak jak podają koledzy wyżej, natomiast zeszyt upraw czyli co, gdzie i kiedy się posiało i zebrało to już zależy od programów arimr, do rolnośrodowiskowego trzeba dostae się go co rok od arimr. do onw jpo upo tylko chemizacja, nie chce wprowadzić w błąd ale chyba dopiero od tego roku zeszyt chemizacji jest obowiązkowy dla wszystkich rolników. Quote
Recommended Posts