Jump to content

Recommended Posts

Posted
Cześć! Jako że posiadam jeszcze stary drewniany śrutownik kamieniowy chciałbym kupić po prostu coś nowego i lepszego. Tu rodzi się moje pytanie czy są jeszcze firmy produkujące śrutowniki kamieniowe (słyszałem że są lepsze), a może polecicie mi coś innego ale w rozsądnej cenie?
Posted

Jak będziesz szukał kamieniowego to nic specjalnie nie znajdziesz. Taki śrutownik nazywa się żarnowy.

miałem taki zamieniłem go na bąka. Mała wydajność, tendencja do zapychania się byle czym, zużywające się żarna. Tyle że jedno co powiem to śruta na nim zmielona wyglądała dosłownie jak ideał. Po bąku to dużo mąki i kurzy się trochę.

Ciężka sprawa może być z śrutownikiem żarnowym dzisiaj. Starsze nazywały się zdaje się mr-15.

Zależy ile śrutujesz ale żarnowy trochę się nie kalkuluje kupować. Przejrzyj sobie bijakowe jest ich najwięcej na rynku ewentualnie gniotownik.

Posted

Gniotownik jezeli masz bydło, jeżeli trzoda to śrutownik.

jak jedno i drugie pozostaje w zasadzie też śrutownik bo świnie nie tolerują ziarna po gniotowniku za bardzo, a bydło po śrutowniku toleruje ;)

Mam w domu bąku co teściu kiedyś kupił ale jakość śruty w wogóle mi sie nie podoba - ziarno nierównomiernie rozbite, mimo że nowe sita i bijaki to mąka zmieszana z połówkami ziaren;)

U brata jest ssąco - tłoaczocy (kupiony jak jeszcze byłem zagniewany młodociany) w 94 roku Doza Mech Odolanów razem z mieszalnikiem i jakość paszy jest naprawde ok - śruta ma regularny kształt, nie ma takich dużych różnic jak po bąku ;)

Posted

Fakt z bąka nie ma rewelacji. Dość wiekowy patent. Muszę kiedyś z ciekawości kupić szczelinowe sita do niego. Może będzie jakaś poprawa. Masa jest ciekawych bijakowych. Tanie w eksploatacji, szybkie i proste. Można się spokojnie pokusić za używką.

Co do metody rozdrobnienia ziarna fakt. Zależy kto to będzie wsuwał.

Miki przynajmniej te co ja widziałem miały przeważnie poziomą. Wąskie gardło do podawania ziarna to chyba główny powód i przeważnie utrudniony dostęp w to miejsce.

Posted
Ja mam trzode więc pozostaje śrutownik. Mam raptem (teraz) kilka sztuk więc nie chce za dużo zapłacić. Dzięki chłopaki za opinie i czekam na więcej.
Posted

Raczej pomyśl o bijakowym. Bąk to urządzenie uniwersalne. Śrutuje, sieka siano, słomę, mieli suche bułki na tartę bułkę na kotlety, rozdrabnia buraki. Prosty, silnik zdaje się 7,5kW, nawet jak się zapcha łatwo do udrożnienia bez wkładania rąk w dziury, wszystkie części dostępne praktycznie od ręki. Wada to kiepska jakość. Dużo mąki i j.w. wspomniał kolega nierównomiernie rozbite ziarno. Znaczy na sitach z większymi okami jest fatalnie. Im mniejsze oka jakość się poprawia ale maleje wydajność. Coś za coś.

Tyle mogę powiedzieć o bąku.

Posted

ja założyłem sita bodajże 3.8 mm i jest tak po środku - sporo mąki, połówek za dużo nie ma ale i tak jest za drobne.

W bijakowym takie same sita a jakość dużo lepsza;)

U ojca był jeszcze ( i w zasadzie jest w użytku) jakis stary z 73 roku śrutownik, z tym że bijami pracują w pionie a nie jak w bąku w poziomie i jakość śruty jest bardzo dobra ale zajmuje dość dużo miejsca ;)

Posted
Tak wiem że bijakowe są teraz najpopularniejsze ale mam trzode, a ona nie toleruje dużych cząstek. Zależy mi na jak najlepszym wykorzystaniu paszy przez zwierzęta ;-).
Posted

To bąk też zrobi drobno. Nie ma problemu. Nawet jak się słoma trafi czy plewa nie ma po niej śladu. Śruta kiepskiej jakości wychodzi z większych oczek na drobnych jest równa. Nie znajdziesz nawet połówki ziarka. Gdybym miał dziś kupić bijakowy to padło by na pewno na typowy śrutownik tego typu z wałkiem poziomym tego typu. Chodzi mi o konstrukcję a nie konkretny model.

 

http://allegro.pl/gratis-srutownik-bijakowy-m-rol-ssaco-tloczacy-i2802254730.html

 

post-2702-14224791665801_thumb.jpg

 

Trudno to będzie ocenić po zdjęciu ale tak wygląda pszenica zmielona na bąku na sicie 4mm. Na mniejszych jest drobniejsza i równiejsza, trochę więcej mąki. Tego zdjęcie nie pokarze.

Posted

Witam.Poprzedni post poleciał przez pomyłkę,przepraszam.

 

Proponuję zakupić śrutownik walcowy ze Szczekocin.Posiadam takowy od 10 lat, pierwsza wymiana walcy nastąpiła po przemieleniu około 300 ton.Mam zamontowany silnik 7.5kw , wydajność około 1200 kg na h, oczywiście przenicy.Jakość zmielonego zboża naprawdę bdb.Polecam.

 

 

 

Posted
Ja mam śrutownik bąk i zborze jest bardzo dokładnie mielone. Mam hodowle trzody chlewnej i naprawdę i śruta jest idealna. No może nie jest specjalnie wydajny i dosyć mocno pyli, ale nie kupiłbym śrutownika innego typu.
Posted
Słuchaj ja na bąku śrutuje nawet kukurydzę. Oczywiście ziarno kukurydzy jest znacznie twardsze i gdy śrutowałem je tak jak zborze to potem było widać w oborniku niestrawione resztki śruty. Dlatego kukurydzę śrutuje teraz oddzielnie na drobniejszych niż dla pszenicy sitach no i jestem bardzo zadowolony. Nie ma już problemu z niestrawionym pokarmem.
Posted
A kto dzisiaj używa jeszcze bąka, przecież to maszyna przedpotopowa, mała wydajność a jakość śruty pozostawia wiele do życzenia. Silnik 7.5 można zajechać przy 1 tonie.
Posted
Posiadam bijakowy pionowy i jestem b. z niego zadowolony.Grubość śruty jest regulowana sitami oczywiście przy dużych hodowlach są stosowane potężne zespoły rozdrabniające z zasysaczami,mieszalnikami itp.Pozdrawiam.
Posted
Bez przesady ja też mam w śrutowniku założony silnik 7KW, śrutuje na nim ponad 10 lat i nigdy nie miałem problemów. Może to już trochę stary sprzęt, ale niezawodny i dla mnie wystarczający. Wydajność ok. 600-700kg/h i zborze zawsze idealnie przemielone.
Posted

A powiedzcie mi jeszcze w jakiej cenie szukać takiego śrutownika? Bo nie za bardzo się orientuje w wycenie śrutowników, a nie chce zostać oszukany :-\ i czy są jakieś firmy oferujące nowe śrutowniki tego typu?

 

Posted
Wiem że używane przeważnie kosztują do tysiąca, co do nowych tego typu to nie spotkałem sie jeszcze, od tamtego czasu technologia poszła troszkę w inną stronę co nie znaczy że nie ma takich juz, po prostu trzeba by usiąść i troszkę poszukać ;) pozdrawiam

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...