Jump to content

Recommended Posts

Posted
zależy jaki masz czosnek. Bo te które kupujemy w sklepie nie wyrosną Ci w ząbki. Są one traktowane środkami "antykiełkującymi" (auksyny) które hamują rozwój generatywny.
Posted

Czosnek wymaga starannej uprawy gleby. Na miesiąc przed zamierzonym terminem sadzenia należy zaorać pole na głębokość 25?30 cm, a później zabronować. Jeżeli na powierzchni gleby wytworzy się skorupa, bezpośrednio przed posadzeniem ząbków trzeba pole ponownie zbronować. W naszych warunkach klimatycznych czosnek nie wytwarza nasion. Rozmnaża się go więc wyłącznie wegetatywnie ? przez ząbki lub cebulki powietrzne. Czosnek ozimy sadzi się, w zależności od rejonu uprawy, od połowy sierpnia do początku listopada ? najczęściej od połowy września do połowy października. Ten z najwcześniejszych nasadzeń jest większy i dorodniejszy ? co wpływa również na wielkość i jakość plonu. Ząbki i cebulki powietrzne czosnku, po uprzednim zaprawieniu środkami grzybobójczymi (zgodnie z obowiązującym programem ochrony), najczęściej sadzi się ręcznie, chociaż możliwe jest zmechanizowanie tej czynności ? na przykład przez użycie maszyn do sadzenia tulipanów. Rzędy wyznacza się co 30?40 cm (zależnie od używanego sprzętu), zachowując w nich rozstawę 6?10 cm (tę większą w przypadku dużych ząbków). Na małych powierzchniach ząbki sadzi się w poprzek zagonów, w rzędy odległe o 20?25 cm. Czosnek można również uprawiać w pasach 5?6-rzędowych, w których zachowana jest rozstawa 20 cm. Pozostawia się między nimi odstępy o szerokości 40?60 cm.

Duże znaczenie ma wielkość ząbków. Sadzenie małych (o masie 0,1?1,5 g) jest nieopłacalne, gdyż wyrastające z nich rośliny słabiej plonują. Używanie jako materiału rozmnożeniowego ząbków bardzo dużych (5,0?15,0 g) jest z kolei zbyt drogie w stosunku do wysokości otrzymanego plonu. Najlepsze wyniki daje sadzenie ząbków średnich (1,5?3,0 g). Również cebulki powietrzne (fot. 2) już w pierwszym roku po posadzeniu dają pełnowartościowy plon handlowy. Opłacalne jest sadzenie dużych cebulek, o średnicy przekraczającej 1,5 cm i masie około 2,0?2,5 g. Przy sadzeniu mniejszych otrzymuje się duży odsetek małych główek, często niepodzielonych na ząbki.

Posted
Czosnek nie może być spożywczy czyli taki co go kupujemy w sklepach czy warzywniakach w celu jego zjedzenia. Najlepiej jak pójdziesz do nasiennego sklepu i zapytasz o czosnek zimowy do rozsady. taki na pewno Ci urośnie. Osobiście polecam czosnek jary. Jest o wiele bardziej intensywny w smaku i mniej wymagający w uprawie. Lecz teraz go raczej nikt nie ma w ofercie no i cena zakupu jest wysoka (ok 30zł/kg).
Posted

Z ząbków też spokojnie urośnie, tylko właśnie najlepiej jak kupisz od jakiegoś rolnika, który miał własną uprawę czosnku i nie stosował żadnej chemii jak wspomniała Asia.

Jeszcze zwrócę ci uwagę żeby to był polski czosnek a nie żaden chiński import. Kiedyś taki kupiłem. To w ogóle nie ma nic wspólnego z prawdziwym czosnkiem, nie ma żadnych walorów zdrowotnych:dodgy: - tylko jest podobny i intensywnie pachnie. :dodgy:

 

  • 5 weeks later...
Posted
Urośnie w głębokiej doniczce, i jak będziesz sadził to musi być to czosnek do rozsady ze sklepu nasiennego, taki ze spożywczaka to może być opryskany takim środkiem żeby nie kiełkował lub to importowany czosnek z Rosji jest wielkości jak pięść dorosłej kobiety każdy ząbek równy z wyglądu idealny tyle że nie ma smaku, zapachu, a i jeszcze jest bardzo tani.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...