Jump to content

Recommended Posts

Posted
Od niedawna jestem posiadaczem kosiarki dyskowej samasz kdtc 260 i jest pewien problem. Gdy podłączyłem ciągnik z kosiarką przy podniesieniu maszyny w pozycji transportowej maszyna na ramionach dziwnie jest zawieszona. Z prawej strony ciągnika maszyna jest bardzej zaniżona a na drugim ramieniu jest wyżej. Widać jak maszyna krzywo stoi na ramionach nie jest prosto próbowałem prawe ramie ciągnika skręcić tak aby wyżej stało ale nic to niepomogło . Problem jest też taki że po podniesieniu kosiarki od podłoża ok 20 cm w pozycji trasportowej ciągnik mocno pochyla się na prawą stronę czyli na kosiarkę podczas dojazdu na łąkę po dziurach mogę obalić traktor.Oczywiście z przodu jest też zamontowany tur.Co daje dociązenie pewne. Potrzebuję waszej pomocy.Pozdrawiam
zaznaczam że ciężar kosiarki to 870 KG.Doradźcie co zrobić aby ta maszyna stała prosto i nie obaliła ciągnika podczas nieruwności na drogach czy łąkach
Posted
witaj-a nie próbowałeś opuścić lewe ramię ?ja tak robię przy koszeniu kukurydzy jednorzędówką( mtz82),a prawe na maksa do góry.tylko że kosiarka tyle waży,no i wysokość 2,6
Posted
Dokładnie jak kolega wyżej, dodaj zdjęcie, wtedy będziemy mogli ci pomóc, tutaj raczej będą diwe regulacje, albo regulacja cięgłami kosiarki albo wieszakami przy ciągniku ;) ale to zobaczymy jak dodasz zdjęcie ;)
Posted

tu nie chodzi o regulację poziomą (jak zbyt lużno to maszynę macha),ale o pionową w moim jest długa mufa i jak potrzebuję to używam regulacji lewego wieszaka

Posted
tych zdjęć nie mogę otworzyć tylko jedno z którego nic nie widać a może masz duży luz na frezach wału podnośnika w pokrywie i niewielkie opuszczenie lewego cięgna nie wiele daje sprubój opuścić więcej lub podnieść prawe cięgno, a żeby się nie przewrócił ciągnik załóż obciążniki na lewe koło. Po odpięciu kosiarki od ciągnika złap za lewe cięgło i podnieś do góry to wtedy zobaczysz jaki jest tam luz na tych frezach ile uniesiesz lewe cięgło zanim drgnie prawe
Posted

myśle że regulacja cięgnem lewym na najmniejsze oczko powinno pomóc ponieważ cięgno powinno być wiele niżej od prawego i myślę ze problem powinien być rozwiązany jeśli nie pomorze mi to.To założę obciązniki z praawego koła do lewego i też powinno załatwic sprawę.Tylko że jak opuszcze nizej lewe ramię to chyba będzie tarło o koło ale wyprubuję to wszystko przy pierwszych manewrach w 2013.Albo też dopompuje powietrza do prawego koła a z lewego opuszcze troszke bo niewiem ile jest w prawym kole ale jak maszyna była podczepiona to widac było jak by troszke zamało było tego powietrza.Co sądzicie zebym napompował 2 atmosfery do prawego koła a w lewym 1.5 ??

I też mam pytanie co zrobić aby mieć z 540 na 1000 obr na wałku WOM ?? Ponieważ maszyna jest na 1000 obr.Sam producent zaleca mieć od 900 do 1000 obr

czy trzeba coś wymienić?? jesli trzeba to co ?? opiszcie najlepiej krok po kroku co i jak .

A regulacja sworzniami przy maszynie ?? morze to by coś też pomogło ??

grzepaku1 Zdjęcia bardzo dobrze widać.Chyba ze coś ci niedziała dobrze.

Posted
zdjęcia ok. o koło nie może trzeć masz tam regulację a co do obrotów to tylko obracasz o 180 stopni pokrywkę z prawej strony ciągnika na samym dole w obudowie sprzęgła lub w małej skrzyni dokładnie nie pamiętam ta pokrywka to z zewnątrz wygląda jak podkładka jajowata przykręcona chyba na dwie śruby m8 jeśli masz tylko okrągły otwór to brakuje tej części i masz tylko 540 obrotów
Posted

dokładnie o koło nie może trzeć bo po lewej i prawej stronie masz regulację , na prawym blokujesz i maszyna w lewo nie pojdzie w strone koła ;)

a dziwię się że masz takie problemy, ja do Zetora 7211 czy też do masseya 675 haczę Deutz Fahr ale 2.15 m na dwóch bębnach i po podniesieniu w pion faktycznie trzeba uważać ale nie żeby ciągnik przewróciło a maszyna też waży dość dużo;)

No i zawsze jest tak że prawe ramię na korbie w góre ;)

Posted

Ale przeciwwagą jest ciągnik który waży ponad 1000kg więcej :)

Do tego w dyskowej środek ciężkości chyba wypada niżej jak w bębnowej co też ma wplyw na przechylanie na boki.

• 4 weeks later...
Posted

domino ale środek ciężkości jest w każdej maszynie.

Jeżeli środek ciężkości maszyny będzie na wysokości 2 metrów to siła oddziaływująca na prawą stronę będzie nieporównywalnie wyższa aniżeli w przypadku gdy środek ciężkości wypada np. na wysokości 1 metra ;)

zwróć uwagę ze jeżeli maszynę spuścisz w pozycję roboczą to już tak mocno nie odchyla ciągnika, mimo że maszyna jeszcze dalej jest odsunięta od ciągnika ale środek ciężkości wypada kilka cm nad ziemią ;)

Posted
Wiadomo że wszystko ma środek cięzkości (fizyka) ale to nie wnosi nic do tematu gdyż kosiarka powinna być proso a nie przechylona bez względu na środek ciężkości.
Posted

no to wiadomo

ale dużo tez zalezy od ciągnika i jego konstrukcji podnośnika ;)

Ursus akurat ma kiepsko to rozwiązane i przechyły będa ciagnika dość znaczne niestety:(

Posted

myślę że jak lewe ramię opuszczę na 3 otwór to ramie pujdzie znacznie niżej niż ramię z prawej strony i kosiarka będzie przylegać lepiej do ciągnika spowoduje to też ze lewa strona ciągnika zostanie prawidłowo dociążona i myślę ze problem będzie rozwiązany . Błąd był w tym ze ramię lewe jak i prawe było w tej samej pozycji a powinno być tak ze lewe powinno być wiele nizej od prawego aby dociązyć nacisk z maszyny pujdzie na lewe ramię a z ramienia na koło traktora.

Mikruss masz rację środek ciężkości musi być i jest :D wcześniej myślałem z innej perspektywy. (zwracam honor)

Wielkie dzięki za info i pomoc dobrze ze powstają takie fora gdzie człowiek morze rozwiązać problemy ale także podyskutować.Pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...