ppolendrzynski Posted December 9, 2012 Report Posted December 9, 2012 Interesuja mnie wady i zalety tego sprzetu ewentualnie jakies inne propozycje 10-12 tysiecy o podobnych parametrach. Quote
Miki Posted December 9, 2012 Report Posted December 9, 2012 Wady i zalety tej prasy są takie same jak każdej taśmówki ;-). *Pasowe prasy rolujące najlepiej zdają egzamin podczas prasowania siana. Zapewniają one należytą gęstość beli już od samego początku jej formowania. Bela sprasowana prasą pasową jest zwykle bardziej zbita niż bele wyprodukowane przy pomocy prasy walcowej czy łańcuchowej. Jednak należy zwrócić uwagę na jakość wykonania pasów oraz ich ilość. Im więcej pasów w maszynie tym siłą rzeczy są one węższe, a co za tym idzie są bardziej podatne na skręcenia i wyciągnięcia. Pasy w tym typie pras są elementem wykonawczym w procesie prasowania, więc podlegają znacznemu obciążeniu i dość szybkiemu zużyciu. Wybierając prasę pasową należy zwrócić uwagę na koszt wymiany kompletu pasów - im więcej pasów tym koszt będzie wyższy. Zapewne nie raz usłyszeć można było o spaleniu się prasy pasowej. Sytuacje takie miały najczęściej miejsce w przypadku starych i zaniedbanych pras, w których pasy były już zużyte w znacznym stopniu. Pasy takie ślizgając się po rolkach napędowych wytwarzają ogromna ilość ciepła, która może doprowadzić do zapłonu. Należy zatem dbać o stan pasów. Obecnie konstruktorzy projektujący nowe prasy rolujace pasowe modyfikują mechanizmy napędowe pasów tak aby podobne problemy nie występowały. Tak na marginesie chciałbym dodać że, że podczas prac polowych, szczególnie w upalne lato, warto mieć w traktorze gaśnicę, która może uratować maszynę a czasem także i życie. Quote
muzyk Posted December 9, 2012 Report Posted December 9, 2012 Dziękuję Ci Miki za rzeczowe i fachowe podejście do tematu.Warto by było by inni userzy podzielili się z nami swoimi spostrzeżeniami i uwagami na temat innych typów pras bo temat jest dość ciekawy.Pozdrawiam. Quote
Mikruss Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 Ja mam New Holland 648, komora mieszana, czyli walce z przodu, pozostała częśc komory 6 pasów.Robi baloty tak od ok 70 - 160 cm.Bardzo dobrze zagęszczone. Walce mają swój plus, że dobijają mocno balota, a pasy pozwalają formować bele bardzo wcześnie i koszt wymiany na nowe to ok 4 tyś zł (ja wymieniałem).Dodatkowe plusy to centralne smarowanie, szeroki podbieracz ( 2metry), łatwa obsługa (ja nie mam komputera, wszystko odbywa się mechanicznie), zamykanie klapy na haki, bardzo prosta prasa w obsłudze no i sporo części zamiennych, ale jak wiadomo super tanie tez nie są (kolega wymieniał 6 łozysk i zapłacił 2 tyś zł, przy DJ z tego co mówił koszty nawet x2 ). Z minusów u mnie brak siatki, ale i tak bez niej wydajność jest bardzo dobra. W tegoroczne żniwa wiadomo słomy było mało ale bez problemu robiłem 25 bel na godzinę 120x135/140 cm ciągnikiem 75 km.Z tej samej rodziny masz jeszcze takie modele jak: 640, 650, 658 (te o nr 65X robią baloty do 180 cm, mają dłuższe pasu o prawie 2 metry, także przy ich wymianie koszty bardzo rosną, dodatkowo waży o ok 300 kg więcej niż 64X).W prasie tej nie ma możliwości aby zatrzymał ci sie balot w komorze podczas prasowania, no chyba że coś się zepsuje, na uwrociach spokojnie można wyłączyć prasę i zawsze ruszy balota, co w innych prasach czasami jest niemożliwe (najczęściej przez wyjechane pasy). Dużo jest pras walcowych, niestety one nie nadawają się w suchą słomę, po prostu albo sieczka leci, nie dobijają materiału lub balot staje w komorze. Takie prasy lepiej nadawają się na sianokiszonki, w pasowej sionokiszonnka szybko wykańcza pasy, jeżeli robi się duże ilości.Alternatywą do słomy i siana przy bardzo duzych ilosciach sa prasy łańcuchowe ale niestety w dobrym stanie kupić bardzo ciężko (nie mówię tu akurat o Sipmie bo one za dobre nie są ) i do tego sa drogie. Z tańszych możesz szukać pasowej Rivierre Casalis lub Vicon (vicon jakiś czas temu przejęła firmę Rivierre). Sa to prasy bardzo proste, lekkie, małe zapotrzebowanie na moc itp Quote
ppolendrzynski Posted December 10, 2012 Author Report Posted December 10, 2012 Dzięki Mikruss, o takie opinie mi chodziło. Dobrze by było gdyby użytkownicy pras John Deere 550 oraz Rivierre Casalis RC podzielili się swoją opinią. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie. Myślę, że opinie uzytkowników pomogą innym w wyborze. Quote
Mikruss Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 Przy pasówce patrz czy pasy są mocno wyjechane (musza być porowate nie gładkie), jak wyglądają spinki (te skręcane ms25 sa g.wno warte, muszą być wprasowywane), poluźnić pasy ( w JD chyba się nie da) wejść do komory i ruszać walcami wszystkimi czy mają luzy na łożyskach), i najlepiej uruchomić prasę i zobaczyć gdzie stuka puka itp. Sprawdzić łańcuchy i tryby (łańcuchy to akurat dostaneisz w kazdym sklepie na metry), to z trybami może być gorzej ale wszystko idzie dobrać Quote
Recommended Posts